tiistai 21.3.2023 | 20:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Tanja Norrenan mielipidekirjoitus: Kuka kasvattaa lapsen yhteiskunnan murroksessa?

Ke 25.1.2023 klo 14:15

Eduskuntavaalit

Vaikka meillä on erittäin vaikea taloudellinen tilanne, tulee meidän pitää yhteiskuntana kiinni demokratiasta, sivistyksestä ja hyvinvointivaltiosta. Ennaltaehkäisevillä, oikein kohdennetulla tuella ja riittävillä resursseilla perheissä, varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa kasvatetaan osaajia, joiden käsissä tulevaisuutemme on. Nämä osaajat rakentavat talouskasvun pohjaa ja turvaavat meille laadukkaat sosiaali-, terveys- ja vanhuspalvelut.

Meidän tulee luoda yhteiskuntaa, jossa vanhemmat jaksavat olla vanhempia ja lapset lapsia. Yhteiskuntaa, jossa jokaisella lapsella on turvallista kasvaa riippumatta, mihin perheeseen tai mihin päin Suomea lapsi syntyy.

Ennaltaehkäisevällä, oikea-aikaisella, oikein kohdennetulla ja konkreettisella perheiden auttamisella turvataan lasten tasapainoinen kasvu. Ennaltaehkäiseville toimenpiteille on vaikea antaa hintalappua. Ennaltaehkäisevillä teoilla rakennetaan vahvaa minäkuvaa ja mielenterveyden tukipilareita. Yksikin särkynyt mieli ja syrjäytynyt nuori on meille liikaa – myös rahassa mitattuna.

Laadukas varhaiskasvatus, koulutus ja sivistys turvaavat suvaitsevan ja elinvoimaisen Suomen rakentamisen seuraavalle sukupolvelle. Talouskasvua ei synny ilman ammattitaitoisia työntekijöitä. Silti kuntien tiukassa taloustilanteessa olemme ensin leikkaamassa lapsilta.

PISA-tulokset ovat laskeneet ja perustaitojen hallinta on retuperällä. Mitä pitää tapahtua, että päättäjät myöntävät lisää resurssia varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, meidän yhteisten lasten ja tulevaisuuden eduksi?

Ja mitä pitää tapahtua, että varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkkaus vastaa työn vaativuutta? Lapsia on helppo tehdä, mutta vaikeampi kasvattaa.

Tanja Norrena

kansanedustajaehdokas (sd.)

erityisopettaja, rehtori

Vaasan vaalipiiri

Ennaltaehkäiseville toimenpiteille on vaikea antaa hintalappua.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »