keskiviikko 22.3.2023 | 18:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sari Innasen mielipidekirjoitus: Turkistarhaus oli vihreää kiertotaloutta jo ennen kuin koko termiä oli olemassakaan

Pe 17.3.2023 klo 16:00

Eduskuntavaalit

Turkistalous on tärkeä osa alueemme taloutta ja elinvoimaa. Kokonaisuutena turkistalous on täydellinen maaseudun kiertotalouselinkeino. Sillä muutetaan kotimainen tuotantopanos vientituloiksi täydellä mitallaan.

Turkistarhausta ja kaikkia sen piirissä olevia ihmisiä ovat viime vuodet koetelleet raskaalla kädellä. Turkistalouden parissa työskentelevät ovat käyneet läpi äärettömän vaikeat ajat ja ison rakennemuutoksen. Korona-aika johti turkisten globaaliin ylitarjontatilanteeseen, jonka seuraukset edelleen jatkuvat.

Turkistarhat työllistävät ja käyttävät elintarviketeollisuuden sivutuotteita maailman parhaiden turkisten jalostamiseksi, maailman parhaissa ja valvotuimmissa oloissa. Tarkalleen ottaen turkisten tarhaus oli osa vihreää kiertotaloutta jo ennen kuin koko termiä oli olemassakaan.

Turkiseläinten olosuhteet ja hoito on tutkittua ja tiukasti viranomaisten valvonnassa. Eläinten lajityypillisen käyttäytymisen tarpeet ovat jatkuvan tutkimuksen alla, ja tieto eläinten hyvinvoinnin edellytyksistä kasvaa kaiken aikaa.

Suomalaisen turkiskasvatuksen perinne ja taito on toista sataa vuotta tuonut elinvoimaa Pohjanmaan maaseudulle. Alalla on paikkansa myös tulevaisuudessa osana maaseutuelinkeinojen kirjoa.

Enemmistö suomalaisista näkee kehittyvän ja sertifioidun kotimaisen turkiseläintarhauksen jatkumisen hyvänä asiana.

Valtiovallan on mielestäni turvattava lainsäädännön edellytykset ja näkymä tulevaisuudesta tarhaajaperheille ja muille joiden työ, elinkeino ja perinne on turkiskarvan varassa.

Itse olen selkeästi tukemassa pohjalaisen maaseutu- ja vientielinkeinon jatkuvuutta ja kehitystä.

Sari Innanen

lakimies, opettaja

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Kokkola

#

Kommentoi 10 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »