sunnuntai 25.10.2020 | 13:29
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Palovaara vaanii keittiössä - huolehti ainakin näistä sähkölaitteista

Kodin vaarallisimmat sähkölaitteet ovat perinteinen sähköliesi, hehkulamput ja loisteputkivalaisimet sekä kiuas.
Ma 22.5.2017 klo 10:30 | päivitetty ma 10:43
Keittiö on kodin vaarallisin paikka. Pelastusopiston tilastot kertovat, että joka kolmas rakennuspalo syttyy keittiössä.

Viallisesta kodinkoneesta saa alkunsa vuosittain noin 315 tulipaloa. Tämän päälle tulee vielä yli tuhat ihmisen aiheuttamaa, esimerkiksi lieden päälle unohtumisesta johtuvaa tulipaloa ja vaaratilannetta.

Listasimme vaarallisimmat kodinkoneet.

Perinteinen sähköliesi

Palokunta lähtee vuodessa noin tuhat kertaa liikkeelle päälle unohtuneen tai vahingossa menneen lieden aiheuttaman tulipalon tai tulipalovaaran vuoksi.

– En ole törmännyt kuin yhteen sellaiseen lieteen, joka olisi itsessään voinut sytyttää tulipalon. Kaikki muut tapahtumat johtuvat ihmisen tekemisistä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Vaarallisin liesityyppi on perinteinen sähköliesi, jossa on herkästi kääntyvät säätönappulat ja valurautalevyt.

– Jos liesi on sijoitettu niin, että siitä kuljetaan ohi, se voi mennä päälle vahingossa, kun siihen osuu kassi, helma tai vaikka rollaattorin kahva, Lepistö sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen toivookin, ettei asuntoihin enää asennettaisi perinteisiä liesiä. Turvallisin liesityyppi on induktioliesi, jonka levyt eivät kuumene ja mene päälle, ellei niiden päällä ole kattilaa.

Valaisimet

Toiseksi eniten sähkölaitteiden aiheuttamia tulipaloja ja vaaratilanteita syttyy valaisimista.

Vaikka led-valojen yleistyminen on parantanut tilannetta, paloja aiheuttavat hehku- ja halogeenilamput sekä loisteputket. Lepistö kehottaa tarkistamaan valaisimien kiinnityksen.

– Pahimpia, mitä olen nähnyt, ovat jousiklipsillä esimerkiksi hyllyn alareunaan kiinnitetyt hehkulamput. Jos sellainen putoaa esimerkiksi herkästi syttyvien vuodevaatteiden joukkoon, kyllä se palamaan lähtee.

Yöpöydällä sijaitseva pöytälamppu voi kaatua jopa tuulenpuuskan voimasta, tai lapsi voi kaataa sen omaan sänkyynsä.

– Loisteputkilampuissa on puolestaan sellaisia kuristinkomponentteja, että jos loisteputki vikaantuu eikä sitä heti vaihdeta, se voi lähteä kuumenemaan, Lepistö sanoo.

Kiuas

Kiuas aiheuttaa vuosittain noin 150 sähköpaloa. Lepistön mukaan niistä noin kymmenkunta johtuu epäkuntoon menneestä kiukaasta. Yleisempää on, että sauna on mennyt vahingossa päälle.

– Usein saunaan on varastoitu tavaraa, siellä kuivataan pyykkiä tai kiukaan päälle on unohdettu vaikka siivotessa siirretty löylykiulu tai -kauha. Nämä ovat suurimmat syylliset.

Jos saunaa ei käytetä, Lepistö kehottaa kytkemään sen kokonaan irti sähköverkosta.

– Kannattaa pyytää sähkömiestä ruuvaamaan kiukaan johdot pois seinästä.

Pesukoneet

Pesu- tai astianpesukone sytyttää vuosittain noin sata uhkaavaa rakennuspaloa. Pesukone voi vikaantua vanhetessaan ja syttyä palamaan. Vikaantumiseen vaikuttaa se, kuinka usein pesukonetta käytetään, kuinka hyvin ilma pääsee vaihtumaan koneen ympärillä ja onko laitteessa ollut mahdollisesti virhetoimintoja.

– Kun alkaa tulla tuntuma, että laitteen toiminnassa on jotain ei-toivottua, kannattaa kutsua sähköalan ammattilainen paikalle.

Pesukoneita ei kannata jättää itsekseen pyörimään, sillä silloin niiden syttymiseen ei ehditä reagoida ajoissa.

– Jos varoitin alkaa huutaa juuri lenkille lähdön jälkeen, sähköpalo ehtii kehittyä paljon pidemmälle ennen kuin se havaitaan.

Jääkaappi ja pakastin

Vaikka pesukoneet syttyvät kylmälaitteita useammin palamaan, jääkaappien ja pakastimien syttymiset ovat vaarallisempia, sillä noin puolet niistä johtaa rakennuspaloon. Viime vuonna kylmälaitteesta alkoi 34 sähköpaloa.

Laitteet tulee huoltaa käyttöohjeen mukaan esimerkiksi imuroimalla tausta puhtaaksi pölystä.

– Kun pölyä pääsee kennostoon, se estää ilmavirtausta. Kone alkaa käydä voimakkaammilla kierroksilla, mikä nostaa lämpötilaa, Lepistö kertoo.

Yleinen syy kylmälaitteiden vikaantumiseen on niiden sijoittaminen esimerkiksi parvekkeelle tai kylmään varastoon.

– Jos laitetta ei ole tarkoitettu sellaiseen ympäristöön, siihen voi tulla teknistä vikaa, joka voi aiheuttaa palon.

”Kun alkaa tulla tuntuma, että laitteen toiminnassa on jotain ei-toivottua, kannattaa kutsua sähköalan ammattilainen paikalle.”

Jukka Lepistö

Tukes
Televisiot eivät enää kärähtele, laturitkin harvoin

Riikka Happonen

Vielä 2000-luvun alussa televisiot olivat yleinen syy rakennuspaloille. Viime vuonna palokunnat saivat enää 11 hälytystä palamaan syttyneen television takia.

Syy vähenemiselle on kuvaputkitelevisiokannan poistuminen markkinoilta ja vähitellen myös kodeista.

– En tiedä yhtään uuden tekniikan mukaisen television aiheuttamaa paloa, kertoo Tukesin Jukka Lepistö.

Sen sijaan tilalle on ilmestynyt uusia ongelmallisia laitteita. Huhtikuussa uutisoitiin vakuutusyhtiö Ifin tutkimuksesta, jossa oli havaittu ongelmia liukukytkimellisissä liesituulettimissa.

Lepistön mukaan liukukytkin voi vikaantua vanhetessaan, olipa se missä laitteessa tahansa.

Vanha sähkölaite kannattaakin hänen mukaansa uusia ennen kuin se hajoaa tai kärähtää. Kaikissa laitteissa tulee jossain vaiheessa tekninen ikä vastaan.

– Heti, kun laite alkaa jollain tavalla oireilla – esimerkiksi kytkimissä tuntuu jäykkyyttä tai virtaa päälle laittaessa kuuluu sirahdus tai näkyy kipinää – se kannattaa joko vaihtaa tai tarkistuttaa sähköalan ammattilaisella, Lepistö neuvoo.

Julkisuudessa varoitellaan toisinaan latautumassa olevista kännyköiden, sähköhammasharjojen ja läppäreiden akuista, jotka voivat ylikuumentua ja syttyä palamaan.

Lepistön mukaan niitä kannattaakin tarkkailla varsinkin ensimmäisillä latauskerroilla tai raskaan käytön jälkeen.

– Toisaalta kun miettii, kuinka paljon latureita ihmisillä on ja kuinka vähän niiden aiheuttamia onnettomuuksia on, todennäköisyys on aika pieni. Pelastuslaitoksen tilastoissa ne eivät näy ollenkaan, Lepistö muistuttaa.
#