tiistai 5.7.2022 | 00:38
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

VM: Pyhäjärvi ei voi lähteä Selänteestä

To 8.2.2018 klo 13:50
Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Linnun mukaan Pyhäjärvi ei voi irrottautua peruspalvelukuntayhtymä Selänteen jäsenyydestä haluamallaan tavalla ensi vuoden alusta.

Pyhäjärven valtuusto päätti viime vuoden puolella, että se haluaa erota kuntayhtymästä vuoden 1919 alusta lukien. Kuluvan vuoden piti olla kaupungille ja Selänteelle sopeutumisaikaa tulevaan päätökseen.

Valtiovaranministeriöltä on kuitenkin pyydetty lausuntoa eron johdosta ja sellainen on myös saatu.

Pyhäjärvi pyrki käyttämään eräällä tavalla hyväkseen porsaanreikää, joka tuli mahdolliseksi, kun hallitus ilmoitti sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyvän vuoden 2020 alkuun. Kuitenkaan samassa yhteydessä ei siirretty Paras-lain velvoitetta yhteistoiminta-alueeseen kuulumisesta. Velvoite ulottui tuolloin vuoden 2018 loppuun ja sitä siirrettiin myöhemmin syksyllä. Pyhäjärvi teki oman eropäätöksensä jo kesällä.

Hallitusneuvos Valli-Lintu ei pidä Pyhäjärven päätöksen ajankohtaa ratkaisevana vaan toteaa lausunnossaan: "Lain voimaantulo tarkoittaa, ettei kunnan ennen lain voimaantuloakaan tehtyä päätöstä voida laittaa täytäntöön, koska kunnalla oli voimassa oleva yhteistoiminta-alue lain voimaantullessa. Täten valtioneuvosto voi velvoittaa kuntaa myös jatkamaan yhteistoimintavelvoitettaan, jos kunta haluaa irtaantua sopimuksesta eikä täytä lakisääteistä yhteistoimintavelvoitetta."

Valli-Lintu viittaa viime vuonna voimaan tulleella lailla säädökseen, jolla kuntaa velvoitetaan noudattamaan Paras-lain mukaista yhteistoimintavelvoitteita vuoden 2019 loppuun saakka. Yhteistoimintavelvoite määrää muodostamaan yhteistoiminta-alueita, joiden väkiluku on vähintään 20 000 asukasta. Selänteen väkiluku jäi vähän vaateen alle, mutta se hyväksyttiin silti lain vaatimaksi yhteistoiminta-alueeksi.

Syksyllä eduskunta jatkoi myös valtioneuvoston oikeutta velvoittaa kunnat noudattamaan yhteistoimintavelvoitteitaan.

Antti Savela

#