Paikallisuutiset

Lohtajan Marinkaisissa Ilana Saraluhdan perheessä jouluvalmistelut on aloitettu varhain lokakuussa – Neljävuotias Menni on jo näppärä leipuri, kun kaksivuotias Nuutti keskittyy lähinnä torttujen maisteluun

Kun pimeän ja loskaisen marraskuun keskeltä astuu marinkaislaisen Saraluhdan perheen kotiin, on saapunut todellisen joulutunnelman ja joulun odotuksen keskelle.

Jouluhenkeä täynnä olevassa kodissa on jo nimittäin esillä muun muassa tuikkivia koristevaloja, joulutähtiä, kynttelikköjä, erilaisia joulukoristeita, puna- ja harmaalakkisia tonttu-ukkoja, ja jopa kaksi joulukuusta.

– Kotiimme ensimmäinen joulukuusi pystytettiin tyttäreni huoneeseen jo lokakuussa. Silloin myös laitoimme ulos pihalle sekä sisälle ensimmäiset kausi- ja koristevalot. Lokakuun lopussa taloomme muutti myös harmaita tonttuja, kertoo perheenäitiIlana Saraluhta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulun odotus ja jouluvalmistelut alkavat Saraluhdan perheessä joka vuosi aikaisin, lokakuussa. Yksi syy jouluvalmisteluiden aikaiseen aloittamiseen on perheenäidin mukaan se, että välkehtivät valot piristävät mieltä ja luovat tunnelmaa pimeän syksyn ja alkutalven keskelle.

Joulumusiikkia Saraluhdan perheessä on kuunneltu jo päivittäin. Neljävuotiaan Mennin suosikkikappale lasten joululauluista on Reippahasti käypi askelet. Kuvassa Menni (vas.) ja Nuutti Saraluhta.
Joulumusiikkia Saraluhdan perheessä on kuunneltu jo päivittäin. Neljävuotiaan Mennin suosikkikappale lasten joululauluista on Reippahasti käypi askelet. Kuvassa Menni (vas.) ja Nuutti Saraluhta. Kuva: Ulla Nikula

Toinen syy on aito rakkaus joulua ja joulun odotusta kohtaan. Saraluhta tunnustaakin olevansa viimeisen päälle jouluihminen. Hänen jouluhenkisyytensä ei ole jäänyt myöskään muilta huomaamatta.

– Moni tuttavistani on kysynyt minulta, että eikö joulun odottamisen aika käy liian pitkäksi, kun jouluvalmistelut aloittaa näin aikaisin. Mutta minusta juuri joulun odotus on yksi niistä syistä, miksi pidän joulusta niin paljon. Nautin aidosti jouluvalmisteluiden tekemisestä, enkä koe sitä millään lailla suorittamisena tai stressaavana.

Rakkaus joulua kohtaan syntyi Saraluhdalla jo lapsuudessa, mutta lasten syntymän myötä joulun merkitys on korostunut entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lapsethan sen todellisen joulun tekevät. On ihana nähdä lapsissa se joulun odotuksen jännitys ja ilo. Nautin myös kaikenlaisten jouluisten elämysten luomisesta heille. Esimerkiksi meillä jouluaatto alkaa sillä tavalla, että lapset löytävät heti aattoaamuna ensimmäiset pienet paketit joulukuusen alta.

Perheen kotiin muuttaa myös marraskuun lopussa tonttu. Tintti-nimiselle tontulle on jo hankittu valmiiksi oma tonttu-ovi ja joulukalenteri. Tintti-tontulla on Saraluhdan perheessä myös joulun alla tärkeä tehtävä.

– Joulukalenteriin Tintti-tonttu käy viemässä lapsille aina yön aikana pienen yllätyspaketin. Vielä viime vuonna meille ei tonttuovea laitettu, sillä silloin kolmevuotias tyttäreni Menni säikähti kovin ajatusta, että meidän kodissa kävelisi yöllä tonttuja.

Marinkaislaiset Ilana (vas.), Nuutti ja Menni Saraluhta ovat aloittaneet jo joulun odotuksen.
Marinkaislaiset Ilana (vas.), Nuutti ja Menni Saraluhta ovat aloittaneet jo joulun odotuksen. Kuva: Ulla Nikula

Perheessä joulua valmistellaan paljon myös yhdessä lasten kanssa. Pieniä jouluaskarteluita onkin jo ennätetty jonkin verran yhdessä tekemään, ja myös joulutorttuja on ahkerasti paistettu. Joulutorttujen tekemistä Saraluhdilla vastaa neljävuotias Menni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viimeksi eilen teimme joulutorttuja, ja Menni oli siinä hyvin apuna. Minä kävin torttuihin tekemässä vain ne tärkeimmät viillot, ja Menni sai sitten taitella torttujen sakarat ja lisätä luumu- ja omenahillon niihin itse. Kaksivuotias kuopukseni Nuutti sen sijaan viihtyy vielä tässä vaiheessa enemmän joulutorttutaikinan maistelijan roolissa.

Saraluhta sanoo nauttivansa jouluvalmisteluissa myös esteettisestä puolesta, ja kertoo ammentavansa usein ideoita esimerkiksi joulupöydän kattaukseen ja joulutunnelman luomiseen muun muassa jouluaiheisista kirjoista ja lehdistä.

– Ihan vastikään löysin kirpputorilta erään kirjan, jossa esiteltiin muun muassa eri maiden jouluperinteitä ja joulupöydän kattauksia. Minusta on äärimmäisen kiva etsiä ideoita jouluvalmisteluihin myös muista kulttuureista, vaikka sydäntäni lähinnä onkin kaikkein eniten perinteinen suomalainen joulu.

Ensimmäinen joulukuusi Saraluhdan perheeseen pystytettiin jo lokakuussa neljävuotiaan Mennin huoneeseen.
Ensimmäinen joulukuusi Saraluhdan perheeseen pystytettiin jo lokakuussa neljävuotiaan Mennin huoneeseen. Kuva: Ulla Nikula

Jouluaaton Saraluhdat aikovat viettää kotonaan, jonne saapuvat myös heidän lähisukulaisensa. Saraluhta sanoo, että monet hänen lapsuudenkodissa olleista jouluperinteistä ovat siirtyneet perheen jouluun.

– Jouluaaton aamu alkaa perinteisellä joulusaunalla ja riisipuurolla. Joulupukin Kuuma linjaa meillä tietenkin myös katsotaan, ja katsottaisiin, vaikkei lapsia olisikaan, Saraluhta naurahtaa.

Jouluaattona päivällä perheen kotiin saapuvat lähisukulaiset, joiden kanssa istutaan yhteisen joulupöydän ääreen. Tiedossa on ensin kala- ja juustopöytä, jonka jälkeen syödään varsinainen jouluruoka.

– Meillä ei jouluaattona vain yksi tee kaikkea, vaan joulun tekemiseen osallistuvat kaikki. Esimerkiksi anoppini tekee joululaatikot ja sinapin, ja hän on niiden tekemisessä mestari. Tällaisessa järjestelyssä mukavaa on, ettei kaikki tekeminen ei kaadu vain yhden ihmisen harteille eikä kenellekään koidu siten turhaa ja ylimääräistä stressiä jouluaattona.

Menni ja Nuutti kertovat odottavansa erityisen paljon jouluaaton iltaa, sillä silloin perheen kotiin saapuu joulupukki. Joulupukille perheen pienimmät ovatkin jo ennättäneet lähettää joululahjatoiveterveisensä.

– Minä toivon joulupukilta sellaista popcorninpuristaja-konetta, jonka näin lasten lelukuvastossa. Nuutti haluaa sellaisen jouluisen kirjan, isosisko Menni paljastaa.

Saraluhdan perheessä jokailtaisiin lukuhetkiin ovat jo päätyneet joulukirjatkin, joista lasten suosikki on Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja.
Saraluhdan perheessä jokailtaisiin lukuhetkiin ovat jo päätyneet joulukirjatkin, joista lasten suosikki on Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja. Kuva: Ulla Nikula

Joulukirjat ovatkin selkeästi lapsille mieluisia, sillä perheen olohuoneessa jouluaiheisia lastenkirjoja on useita. Mieluisin niistä lapsille on Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja.

– Se on kivoin joulukirja, ja sitä me luetaan aina joka ilta ennen nukkumaan menoa yhdessä äidin tai isin kanssa, Menni iloitsee.

Vaikka Saraluhdan kodissa onkin jo marrakuussa miltein täysi joulu, aikoo perhe askarrella joitakin joulukoristeita vielä lisää, ja niille paikat tullaan katsomaan yhdessä lasten kanssa. Myös aito joulukuusi käydään hakemassa olohuoneeseen muutamaa päivää ennen jouluaattoa. Mutta milloin Saralahden perheessä joulu sitten loppuu?

– Joulukuuset ja kaikenlaiset punaiset joulukoristeet tulevat varmaankin häviämään meiltä siinä loppiaisen aikoihin. Sen sijaan valot ja muut tunnelmalliset koristeet saavat kyllä jäädä piristämään vielä mieltä pimeän talven keskellä niin pitkään, kun se meistä hyvältä tuntuu.

Ilana Saraluhta tiedostaa, että moni saattaa jopa kummastella sitä, että perheessä joulun odotus ja jouluvalmistelut aloitetaan varhain. Hänen jouluhenkisyyttään se ei kuitenkaan millään lailla latista.

– Kyllä niitäkin ihmisiä varmasti löytyy, joiden mielestä tällainen joulufiilistely on ehkä tarpeetonta. Mutta ihmisiä on niin moneen eri junaan, ja olen sitä mieltä, että jokaisen meistä tulee saada tehdä juuri niitä asioita ja elää sellaista elämää, joka tuntuu itselle oikealta ja hyvältä, hän rohkaisee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä