Mielipiteet

Kirjoittaja kertoo usein näkevänsä pyöräilijöitä, joka stoalaisella tyyneydellä ja kamikaze-lentäjän rohkeudella ylittää suojatien sivuilleen vilkaisematta. Poikkeus ilahdutti niin, että antoi aiheen kirjoittaa lehteen. Kuva: Pekka Aho

Risto Raiskilan mielipidekirjoitus: Pieni pyöräilijä pelasti autoilijan päivän

Autoilija lähestyy Halkokarilla suojatietä ja on huomannut pyörätiellä pienen pyöräilijätytön, joka on aikeissa ylittää tien. Autoilija pysähtyy hyvissä ajoin, ja tyttö nousee pyörän selästä ylittääkseen tien. Tyttö seuraa liikennettä tarkkaan, katsoo vasemmalle, oikealle ja vielä kerran vasemmalle. Sitten hän lähtee reippain askelein suojatielle taluttaen pyörää.

Noin puolivälissä hän luo katseen pysähtyneeseen autoilijaan ja iloinen hymy kasvoillaan tervehtii tätä kättä nostaen. Suojatien ylitys sujuu mallikkaasti. Autoilijalle tuli uskomattoman hyvä mieli. Tämmöinen pieni hetki liikenteessä luo tunteen, että vielä on toivoa paremmasta.

Nykyisin liikenteen valtakäsitteet ovat valitettavan usein "minä ensin ja mitä väliä".

Liikennekulttuuri on heijaste yhteiskunnan menosta. Nykyisin liikenteen valtakäsitteet ovat valitettavan usein "minä ensin ja mitä väliä". Tämä näkyy myös Kokkolan liikenteessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikenteen sähköistyminen on luonut omat haasteensa ja lainsäädäntö ei pysy oikein perässä. Erilaisia sähköllä kulkevia kulkuneuvoja on ilmestenyt yhteisille kulkuväylille pilvin pimein. Vauhtia riittää ja kuljettajat saattavat olla tarhaikäisiä. Silloin tarvitaan vanhempien tarkkaa opastusta ja huolenpitoa.

Samaa opastusta ja huolenpitoa tarvitsisivat myös varttuneemmat liikenteen käyttäjät. Suojatien käyttöoikeudet ovat monelta hukassa. Melko usein näkee pyöräilijän, joka stoalaisella tyyneydellä ja kamikaze-lentäjän rohkeudella ylittää suojatien sivuilleen vilkaisematta ja luonnollisesti kovalla nopeudella. Sähköllä tai ilman. Tuurilla tai ei.

Turvallisen liikennekulttuurin ylläpitämiseen tarvitaan meitä kaikkia . Autoilijat, pyöräilijät, jalankulkijat yhdessä sen tekevät. Huomioidaan muut, noudatetaan sääntöjä. Pieni pyöräilijätyttö koulumatkallaan on malliesimerkki.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä