​ Tiedätkö mikä on bulletlaina? Kertalyhennyslainalla maksetaan laina kerralla takaisin

Kuva:

MAINOS -

  

Lainat ovat edelleen iso osa monen taloutta ja niitä haetaan nykyään paljon netissä. Monet lainat maksetaan takaisin erissä, mutta bulletlainassa laina maksetaan taikaisin kerralla. Se on erityisesti yritysten suosiossa ja kerromme sen ominaisuuksista tarkemmin tässä artikkelissa.

Bulletlaina on yksi lainamuodoista, joka saattaa olla monelle ainakin terminä hieman tuntematon. Se tunnetaan Suomessa paremmin kertalyhennyslainana, mutta bulletlainan nimitystä käytetään nykyään melko usein ainakin verkossa. Se tunnetaan erityisen hyvin yrittäjien keskuudessa, mutta tavallisilla kuluttajillakin on mahdollisuus hakea bulletlainaa, jos ehdot täyttyvät.

Bulletlaina yleistyi lainamarkkinoilla 1980-luvulla, jolloin se saavutti suuren suosion luottojen myyntikilpailussa. 1990-luvun laman aikana bulletlainan ehdot kuitenkin kiristyivät merkittävästi sekä pankkien että asiakkaiden keskuudessa. Nykyään sitä voi hakeamonen muun lainan tapaan verkossa, jossa useat eri lainantarjoajat tarjoavat bulletlainaa valikoimissaan.

Bulletlaina maksetaan takaisin kerran 

Bulletlaina on yksi lainamuodoista, jonka voi hakea nykyään verkosta. Lainojen yhteydessä puhutaan yleensä kuukausieristä ja niihin liittyvistä takaisinmaksuajoista. Bulletlaina poikkeaa näissä siten, että lainan takaisinmaksu suoritetaan yhdellä kertaa.

Käytännössä lainansaaja maksaa bulletlainansa takaisin ehtojen puitteissa, eli sovittuun eräpäivään mennessä. Eräpäivä voidaan asettaa vuosien päähän lainan ottamisesta. Sitä ei siis lyhennetä muiden lainojen tapaan esimerkiksi kuukausierissä, vaan kokonaissumma korkoineen maksetaan takaisin tiettynä ajankohtana.

Suomalaisilla lainamarkkinoilla bulletlainaa voidaan kutsua myös kertalyhennyslainaksi, joka kuvannee tarkemmin sen ominaisuuksista. Ota kuitenkin huomioon, että tämä kertalyhennyslaina sisältää kuitenkin omat ehtonsa, jotka tulee olla täysin selvillä, ennen kuin lainaa ryhdytään hakemaan.

Bulletlaina maksetaan korkojen kera 

Bulletlainassa maksetaan nimittäin korkoa sille laadittujen ehtojen mukaisesti, joten se noudattaa sillä tavoin samankaltaisia periaatteita kuin muissa lainoissa. Joissain harvinaisissa tapauksissa tarjolla saattaa olla korottomiakin bulletlainoja, jolloin korkoa ei makseta laisinkaan. Nämä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia tapauksia, koska lainapalveluiden tarkoituksena on tuottaa yritystoiminnallaan voittoa. Toiminta on kannattavaa lainayritykselle, jos se saa lainoistaan tuloja.

Bulletlainan takaisinmaksuaika määritellään sopimuksella jaa siihen voi laatia joko kiinteän tai vaihtelevan koron. Lainanhakijalla on mahdollisuus maksaa se myös ennakkoon, jos esimerkiksi rahatilanne parantuu yllättäen.

Bulletlainojen korot ovat tyypillisesti esimerkiksi kulutusluottoja korkeampia ja yksityishenkilöt suosivat yleensäkin kulutusluottoja kertalyhennyslainoja enemmän. Kulutusluottojen lyhennys on usein kuluttajalle helpompaa, kun lainaa maksetaan pienemmissä osissa pois, jolloin tulojen ja menojen tasapainottaminen on helpompaa.

Bulletlainat suositumpia yrityksissä 

Korkojen ja kertamaksun takia bulletlainat ovat suositumpia yrittäjien keskuudessa, jotka hakevat kertalyhennyslainaa väliaikaiseen rahoitukseen. Bulletlainaa käytetään yritysten keskuudessa, koska se mahdollistaa säästöt kuukausittaisista lainanlyhennyksistä ja kokonaismenoissa.

Bulletlaina tunnetaan usein myös sijoittajien keskuudessa. Osa sijoittajista saattaa hakea bulletlainaa esimerkiksi kymmenen vuoden takaisinmaksuajalla. Vuosien aikana sijoittaja pyrkii tekemään kannattavia ja onnistuneita sijoituspäätöksiä, jotta he tekevät niiden kautta myös voittoja korkojen lisäksi. Muista, että tämän erittäin riskialtis sijoitustapa, jolloin sitä tulee harkita erittäin tarkoin ja suunnitellusti.

Bulletlainojen sopivuus kuluttajille 

Bulletlainoja otetaan siis enimmäkseen yrittäjien toimesta, mutta yksityishenkilöillä on mahdollisuus hakea kertalyhennyslainaa, jos sitä on harkittu tarkkaan ja sen tarkoitusperä on pohdittu huolellisesti. Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos sen tarjoamat edut ovat kannattavammat kuin muut netistä löytyvät lainat.

Tyypillisesti bulletlaina koituu kuitenkin melko kalliiksi lainanhakijalle, joten lainantarjoajat suosittelevat usein harkitsemaan muita lainavaihtoehtoja. Monet kulutusluotot saattavat olla otollisempia yksityishenkilön tarpeisiin, mutta niissäkin tulee toki käyttää huolellista ja perusteltua harkintaa. Mitään lainaa ei saa ottaa hetken mielijohteesta, vaan lainan tulee olla aina tarkkaan harkittu ja sen ehdot pitää olla täysin selvillä.