Ihmiset 

THL:n mukaan 7–17-vuotiaissa pojissa adhd-diagnoosin saaneiden osuus on kolminkertaistunut vuodesta 2015 vuoteen 2022. Kuva: Eija Kontio

Adhd-diagnoosit lapsilla ja nuorilla yhä yleisempiä – oireiluun voi vaikuttaa some, digi ja riittämätön uni

Diagnoosien lisääntymiseen ovat THL:n mukaan vaikuttaneet esimerkiksi muutokset diagnoosikäytännöissä mutta myös lasten kasvuympäristöihin liittyvät tekijät.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö adhd:ta diagnosoidaan lapsilla ja nuorilla entistä enemmän, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportista.

THL:n mukaan 7–17-vuotiaissa pojissa adhd-diagnoosin saaneiden osuus kasvoi vuodesta 2015 vuoteen 2022 noin kolminkertaiseksi. Tarkastelujakson alussa diagnoosin sai noin kolme prosenttia pojista, kun vuonna 2022 sen sai runsaat kahdeksan prosenttia pojista.

Samanikäisillä tytöillä adhd-diagnoosien osuus kasvoi samana ajanjaksona yli viisinkertaiseksi. THL:n mukaan diagnoosin sai vuonna 2015 vain alle prosentti tytöistä, kun vuonna 2022 diagnoosin sai jo yli kolme prosenttia tytöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n mukaan näyttää siltä, että diagnoosien yleistyminen jatkuu samansuuntaisena. Diagnoosien lisääntymiseen ovat THL:n mukaan vaikuttaneet muutokset diagnoosikäytännöissä ja lisääntynyt tutkimuksiin sekä hoitoon hakeutuminen mutta myös lasten kasvuympäristöihin liittyvät tekijät.

– Riittämätön uni ja liikunta, lisääntynyt digin ja somen käyttö sekä muutokset kouluympäristöissä näkyvät nekin adhd-tyyppisen oireilun yleistymisenä, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä tiedotteessa.

THL:n mukaan Suomessa on alueittain huomattavan suuria eroja lasten ja nuorten adhd-diagnoosien yleisyydessä. Erot ovat erityisen suuret pojilla, joilla esimerkiksi 7–12-vuotiaiden ikäryhmässä diagnoosin saaneiden osuus vaihteli alueittain noin kuudesta prosentista runsaaseen 20 prosenttiin vuonna 2022.

– Pojilla adhd-diagnoosit ovat siinä määrin yleisiä ja alueelliset erot sen verran suuria, että virhe- ja ylidiagnostiikan mahdollisuudesta on uskallettava keskustella, sanoo Aalto-Setälä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Selvästi eniten lasten ja nuorten adhd-diagnooseja annettiin Pohjois-Karjalassa.

THL:n mukaan Suomessa ei ole järjestelmällistä tietoa siitä, millaiset tekijät ja käytännöt esimerkiksi terveydenhuollossa tai kouluissa voisivat selittää suuria alueellisia eroja.

Suomessa adhd-diagnoosi oli vuonna 2022 vajaalla 28 400 pojalla ja vajaalla 11 400 tytöllä.

Kansainvälisesti lapsista ja nuorista noin viidellä prosentilla arvioidaan olevan adhd. Suomessa pojilla on THL:n mukaan kansainvälistä tasoa enemmän adhd-diagnooseja ja tytöillä taas sitä vähemmän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä