Kotimaa

Analyysi: Onnistuuko Perussuomalaiset saamaan äänestäjät uurnille eurovaaleissa? Oikeistolle ennustetaan vaalivoittoa

Siirtyminen äärioikeistolaisia ja myös putinistisia meppejä kokoavasta ID:stä maltillisempaan ECR:ään teki puolueesta salonkikelpoisemman. Kontaktit tuskin kuitenkaan katosivat.

Veikko Vallin (vas.), Vilhelm Junnila, Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen kuuluvat Perussuomalaisten ehdokkaiden kärkikaartiin. Kuva: null

Perussuomalaisten tavoitteena on saada läpi kolme ehdokasta kesäkuun eurovaaleissa. Että tavoite toteutuisi, puolueen pitää saada äänestäjänsä kunnolla liikkeelle. Se on perinteisesti ollut vaikeaa.

Vuoden 2019 eurovaaleissa puolueen äänisaalis oli vain 47 prosenttia siitä, mitä se sai juuri ennen niitä pidetyissä eduskuntavaaleissa. Vaalien välillä oli hätinä kuusi viikkoa, mikä toki saattoi laimentaa äänestysintoa.

Perussuomalaisten eurovaalimenestys ei kuitenkaan ole ollut sen parempi myöskään tätä edeltävillä kerroilla. Muun muassa vihreät ja kokoomus ovat onnistuneet mobilisoimaan äänestäjänsä paremmin. Poikkeuksen muodostavat vuoden 2009 eurovaalit, jolloin PS sai huomattavasti enemmän ääniä kuin niitä edeltävissä eduskuntavaaleissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänisaliin takana oli puolueen tuolloinen puheenjohtaja Timo Soini. Nyt Perussuomalaisten listalla ei ole ketään, joka voisi edes haaveilla vastaavanlaisesta suosiosta.

Timo Soini toi Perussuomalaisille poikkeuksellisen menestyksen vuoden 2009 eurovaaleissa. Kuva: Joel Maisalmi

Ryhmä vaihtui vuosi sitten

Kun katsotaan koko EU-aluetta, kannatuskyselyt lupaavat hyvää oikeistolle. Oikeistoryhmille ECR ja ID ennustetaan vaalivoittoa kesäkuun vaaleissa. ECR, johon Perussuomalaiset mepit nykyään kuuluvat, on ryhmistä maltillisempi ja tällä hetkellä suurempi. Sillä on parlamentissa 68 meppiä, kun ID:n edustajien määrä on 59.

Gallupien mukaan edustajien määrä voi nousta niin, että nämä ryhmät saavat neljänneksen yhteensä 720 paikasta. Tämä merkitsisi jopa yli 50 lisäpaikkaa.

Oikeistopopulistiseen ID:hen kuuluvat tunnetut äärioikeistopoliitikot Ranskan Marine Le Pen ja Hollannin Geert Wilders. Muut parlamenttiryhmät eivät tee ID:n kanssa yhteistyötä, ja ryhmä on sisäisesti riitainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaiset mepit kuuluivat ID:hen vuodesta 2019 aina viime vuoden kevääseen asti, jolloin he siirtyivät maltillisemman ECR:n riveihin. Puolue perusteli siirtymistä muun muassa Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan ja paremmilla mahdollisuuksilla vaikuttaa.

Oliko PS:n neljän vuoden jakso ID:ssä pelkkä harharetki vai liittyikö siihen muutakin? Sitä sopii arvioimaan Turun yliopiston erikoistutkija Kimmo Elo, joka on perehtynyt eurooppalaisiin politiikkaverkostoihin.

–  ID on ideologisesti lähellä äärioikeistoa, ja myös moni eurokriittinen puolue haluaa pitää siihen etäisyyttä julkisuudessa. En kuitenkaan usko, että perussuomalaiset olisi katkaissut kaikki siteet ryhmän kanssa, vaikka se halusikin tehdä itsestään salonkikelpoisemman siirtymällä ECR:ään. Julkisuuskuvaan liittyvä taktiikka on samanlainen monilla eurooppalaisilla oikeistopopulistisilla puolueilla, hän arvioi.

Elo siis näkee, että PS kävi verkostoitumassa äärioikeiston kanssa ja palasi sitten yhteistyökykyisempään ryhmään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fakta

Perussuomalaisten ehdokkaat

PS on asettanut 19.4. mennessä ehdolle: Sanna Antikainen, Johanna Ekman, Kaisa Garedew, Simo Grönroos, Vilhelm Junnila, Joonas Kiviranta, Ari Koponen, Lauri Laitinen, Arto Luukkanen, Teija Makkonen, Mika Niikko, Mauri Peltokangas, Pirkko Ruohonen-Lerner, Sebastian Tynkkynen, Veikko Vallin, Nanna Väätäinen.

Suuri EPP saattaa kurkottaa oikealle

Suomessa kokoomus löysi hallitusneuvotteluissa kaverikseen Perussuomalaiset. Kokoomuksen ensisijainen tavoite oli julkisen talouden tasapainottaminen, ja sen toteuttamiseen se tarvitsi tiukkaa talouslinjaa vetävän PS:n esimerkiksi demarien sijasta.

On ennustettu, että sama tapahtuu europarlamentissa. Suurin parlamenttiryhmä EPP, johon kuuluvat kokoomuksen mepit, saattaa pian löytää yhteistyökumppaninsa ECR:stä – joskin työn alla on neuvottelu vihreiden kanssa. Keskustaoikeistolainen EPP on tähän asti tehnyt yhteistyötä sosialidemokraattien S&D:n ja liberaalien Renew:n kanssa.

Julkinen talous on ongelmissa myös muualla Euroopassa, ja EPP tuskin pääsisi korjaamaan tilannetta haluamallaan tavalla, jos se olisi kimpassa S&D:n kanssa. Kimmo Elo sanoo, että EPP:n ja ECR:n mahdollisessa liitossa ei olisi mitään poikkeuksellista tässä taloustilanteessa.

–  Kun taloudessa menee huonosti, oikeiston ja vasemmiston jakolinja tulee kirkkaana esiin.

Sarjassa käsitellään Euroopan parlamentin vaaleissa ehdokkaita asettaneita eduskuntapuolueita perättäisissä viikonvaihteissa yksi kerrallaan.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Perussuomalaiset mepit kuuluivat ID:hen vuodesta 2019 aina viime vuoden kevääseen asti, jolloin he siirtyivät maltillisemman ECR:n riveihin.

. Kuva: Riitta Salmi

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä