Kotimaa

Kansanedustaja Timo Vornanen on erotettu perussuomalaisten eduskuntaryhmästä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti asiasta kokouksessaan torstaina iltapäivällä.

Perussuomalaisten duskuntaryhmän työvaliokunta esittää, että Timo Vornanen erotetaan eduskuntaryhmästä luottamuspulan vuoksi. Kuva: Markku Ulander

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt erottaa kansanedustaja Timo Vornasen ryhmästä luottamuspulan vuoksi. Eduskuntaryhmä päätti asiasta kokouksessaan torstaina iltapäivällä.

Myös eduskuntaryhmän työvaliokunta oli aiemmin esittänyt, että Vornanen erotetaan ryhmästä.

– Tämä viikko sitten tapahtunut välikohtaus on järkyttänyt ryhmäämme. Vornasen käytöstä ei voi näiden tietojen valossa puolustaa tai pitää hyväksyttävänä, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että mahdollinen puolueesta erottaminen on oma erillinen prosessinsa.

– Sitä käsitellään aikanaan. Ja jäsenyysprosessi ja mahdollinen erottamisprosessi, se määräytyy paitsi yhdistyslain niin puolueen omien sääntöjen mukaisesti.

Mäkelä sanoi, että Vornaselta on saatu ne selvitykset, jotka häneltä on pyydetty. Hän ei halunnut lähteä avaamaan käytyjä luottamuksellisia keskusteluja.

Perussuomalaisilta on vaadittu toimia sen jälkeen, kun selvisi, että Vornanen oli osallisena ampumavälikohtauksessa ravintolan edustalla Helsingissä. Vornasen epäillään uhanneen aseella kahta ihmistä ja ampuneen sen jälkeen maahan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Timo Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän on parhaillaan kahden viikon sairauslomalla.

Vornasesta on esitetty myös uusia väitteitä. Itä-Suomen poliisi selvittää, onko Vornanen toiminut poliisille sopimattomalla tavalla poliisina työskennellessään.

Asian taustalla ovat poliisilaitoksen tietoon tuodut väitteet siitä, että Vornanen olisi toiminut sopimattomasti. Asiaa koskeva tieto tuli laitokselle eilen, ja selvitystyön aloittamisesta päätettiin tänään.

Poliisipäällikkö Samppa Holopainen ei tarkenna laitokselle tulleiden seikkojen tai väitteiden sisältöä. Holopainen sanoo STT:lle, että asia on tullut tietoon toisen käden tietona toimittajan kautta. Väitteitä esittänyttä henkilöä ei ole nimetty eikä mahdollisen epäasiallisen käytöksen ajankohtaa yksilöity.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Selvityksen tekemisestä kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Vornasen erottaminen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä heikentää merkittävästi tämän toimintaedellytyksiä kansanedustajana. Asiaa arvioi STT:lle alkuviikolla Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Yhden hengen eduskuntaryhmän toimintaresurssit ovat vaatimattomat etenkin, jos ryhmä on muodostettu kesken vaalikauden. Lisäksi Vornanen menettää todennäköisesti myös valiokuntapaikkansa.

Hallituksen ja opposition voimasuhteisiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän mahdollinen pieneneminen ei tee isoa muutosta. Vornanen mukaan luettuna hallituspuolueilla on 109 edustajaa ja oppositiolla 91.

Päivitetty 2.5.kello 15.50: juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Päivitetty 2.5. klo 13.14 uusilla tiedoilla

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä