Mielipiteet

Anni Saaren kolumni: Paljonko olet valmis maksamaan festarilipusta?

Kuva: Jukka Lehojärvi

Kävin läpi tulevan kesän festivaaleja ja niiden hintoja. Olin varautunut järkyttymään, mutta en sitten oikein järkyttynytkään. Kaikki on suhteellista.

Suurimmilla festivaaleilla kolmen päivän lippu maksaa näin ennakkoon ostettuna noin 200 euroa. Ilosaarirockin hinta on 189 euroa, Pori Jazzin 200, Provinssin 209, Flow-festivalin 239.

Turun Kesärauha-festivaali on vähän edullisempi, 165 euroa. Jyväskylässä ja Oulussa järjestettävät Suomipop-festivaalit maksavat 159 euroa. Saman verran maksaa neljän päivän lippu metallifestari Nummirockiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta samalla rahalla saa koko viikon lipun Kaustisen Kansanmusiikkijuhlille. Kaustinen onkin laajuudeltaan ylivoimaisesti maakunnan suurin festari, eikä koko Suomesta löydy vastaavaa.

Keskipohjanmaan vaikutusalueella järjestetään tänäkin kesänä myös kahden päivän kaupunkifestareita. Ylivieskan Sun Pampasiin pääsee edullisimmillaan 85 eurolla ja Mustakari Memoriesiin 92:lla.

Kokkolan Viinijuhlien lipun hinta on tällä hetkellä 119, 90 euroa. Sen ohjelmaa katsoessa piti hieraista silmiään, se on nimittäin yllättävän monipuolinen. Kahdessa päivässä näkee halutessaan 22 esiintyjää Almasta 69 Eyesiin ja Arpasta Hurtsiin.

Suomi on täynnä mitä erikoisimpia kesäfestareita, ja tämän vuoden uutuus on elokuun alussa Kuusamossa hylätyllä golf-kentällä järjestettävä Epäjohdonmukaisten tanssiaiset. Tapahtuman pääsylippuna toimii viiri, ja konserttien lisäksi siihen kuuluu taidegalleria, jonka näyttelyt kestävät kaksi tuntia. Taiteilijoina on esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Ars Fennica-ehdokkaana ollut Petri Ala-Maunus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos festarilipun hintaa ajattelee suhteessa siihen, montako esiintyjää näkee, Epäjohdonmukaisten tanssiaiset on varmasti kärkipäässä. Lippu neljä päivää kestävään tapahtumaan maksaa 190 euroa, ja sen aikana esiintyy 126 eri artistia tai bändiä.

Mutta ei elämystä oikein niinkään voi ajatella.

Veikkaisin nimittäin, että Käärijän ikärajaton keikka Nivalan Kapinafestissa 13. heinäkuuta tulee olemaan monelle iso kokemus. Lipun hinta on 25 euroa.

Kapinafestin muutkaan konserttiliput eivät ole hinnalla pilattuja. 35 euroa kuudesta bändistä yhtenä iltana ei ole paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta jollekin se, että näkee Mozartin Taikahuilun huippumiehityksellä (mm. Anu Komsi Yön kuningattarena) Savonlinnan ooperajuhlilla voi olla niin suuri elämys, että esityksestä on valmis maksamaan 190 euroa.

Kaikki on suhteellista.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kulttuuritoimittaja.

Lisää aiheesta