Kolumnit

Antti Savelan kolumni: Pohde keskittää kovalla kädellä lääkäreiden kesävastaanottoja

Antti SavelaKolumnikuva20181103 Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj Jukka Lehojärvi

Sain alkuviikolla tuoretta tietoa Pohteen hyvinvointialueen johdolta lääkärin ja suun terveyden vastaanotoista tulevana kesänä Kala- ja Pyhäjokilaakson alueella.

Saamani tiedon mukaan Oulun eteläisellä alueella akuutti ja kiireetön vastaanotto keskitetään Oulaisiin, Ylivieskaan ja Haapajärvelle ja tämän lisäksi kiireettömälle vastaanotolle pääsee Haapavedellä ja Nivalassa.

Saman linjauksen mukaan suun terveydenhuollon kiirevastaanotto keskitetään kesällä Ylivieskaan, Haapajärvelle ja Haapavedelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rannikolla taas akuutti ja kiireetön vastaanotto sekä suun terveydenhoito keskitetään Raaheen ja Kalajoelle. Lisäksi Ylivieskan ja Kalajoen akuuttiosastoilla on supistettua toimintaa ja Haapajärven akuuttiosasto suljetaan kesällä.

En tiedä muista, mutta minut uunituore tieto pysäytti. Eihän esimerkiksi Reisjärvellä, Kärsämäellä, Pyhäjärvellä ja Sievissä lääkäripalvelut ole kovin hyvät olleet, mutta tulevana kesänä niitä ei ole senkään vertaa. Saamassani viestissä ei tosin kerrottu, kuinka kauan vuorokaudessa esimerkiksi akuutti lääkärinvastaanotto kestää. Jos se kestää kauemmin kuin virka-aika, ollaan siltä osin menty eteenpäin. Pelkään kuitenkin, että koko alueelta lääkärin akuutti vastaanotto virka-ajan ulkopuolella on vain Oulaisissa Oulaskankaalla.

Yllä olevat tiedot koskevat vain kesäaikaa. Terveyspalvelut ovat pitkään olleet kesällä talviaikaa suppeammat. Siksi niistä ei voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tarpeen mukaisista sote-keskuksista ja niiden palveluista. Voi olla, että lääkäripalveluja on kattavammin talvella kuin kesällä. Näin ainakin toivotaan.

Varsinkin Haapajärvellä odotetaan sote-keskusten tulevaa palveluvarustusta mielenkiinnolla. Haapajärvellä sote-palvelut ovat olleet paikkakunnan vahvuus. Varmasti yksi syy on ollut ja toivottavasti on jatkossakin pitkä etäisyys sekä Ouluun että Kokkolaan ja loppujen lopuksi myös Oulaskankaalle. Siksi Haapajärvellä on pitkään toiminut muun muassa dialyysiyksikkö ja kattavat erikoislääkäreiden ja -hoitajien vastaanotot. Haapajärvelle on toisin sanoen koottu naapurikunnista asti potilaita erikoislääkärin tutkittavaksi. Näin potilaat ja yhteiskunta ovat saaneet säästöjä eivätkä lääkärit ole kokeneet maakuntamatkoja työlääksi hyvissä tiloissa. Takavuosina Haapajärven terveyskeskus tunnettiin myös pienestä leikkaussalistaan, jossa tehtiin pienimuotoisia toimenpiteitä ja leikkauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olkoonpa sote-keskus missä hyvänsä Kala- ja Pyhäjokilaaksossa ja Keski-Pohjanmaalla, hyvistä palveluista halutaan pitää kiinni. Samalla pidetään kiinni yhteiskunnan edusta. Satsaus perusterveydenhoitoon vähentää erikoissairaanhoidon käyttöä. Nyt toivoisi, että hyvistä käytänteistä pidetään kiinni.