Ulkomaat

Astra Zeneca vetää koronarokotteensa myynnistä – myöntää korona­rokotteidensa haitta­­vaikutukset "hyvin harvoissa tapauksissa"

Brittilehti Telegraphin mukaan yhtiö myönsi alkuvuodesta, että rokote voi hyvin harvoissa tapauksissa aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. Kuva Milanon rokotuskeskuksesta. toukokuussa 2023.

Lääkeyhtiö Astra Zeneca vetää koronarokotteensa Vaxzevrian maailmanlaajuisesti pois myynnistä. Yhtiön mukaan päätöksen takana olivat kaupalliset syyt rokotteen kysynnän laskun jälkeen. Yhtiö myös huomautti, että markkinoilla on nykyään paljon tarjontaa koronarokotteista.

Astra Zeneca kehitti rokotteensa nopeasti koronaviruspandemian aikana. Maailmalla alettiin kuitenkin suosia erityisesti Yhdysvaltain lääkejätti Pfizerin ja saksalaisen Biontechin valmistamia mrna-rokotteita sen jälkeen, kun epäilyt Astra Zenecan rokotteen aiheuttamista harvinaisista veritulppaongelmista tulivat tietoon.

Brittilehti Telegraphin mukaan Astra Zenecan rokote on viime kuukausina ollut tiukan tarkastelun alaisena. Harvinaisena sivuvaikutuksena rokotteen epäillään aiheuttavan veritulppia ja alhaista verihiutaleiden määrää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lehden mukaan lääkeyhtiö myönsi oikeuden asiakirjoissa helmikuussa, että rokote voi "hyvin harvoissa tapauksissa" aiheuttaa näitä sivuvaikutuksia.

Britanniassa yli 50 sivuvaikutusten väitettyä uhria ja heidän sukulaistaan on haastanut yhtiön tapauksessa oikeuteen.

Yhtiö on kuitenkin kiistänyt, että rokotteen veto pois markkinoilta liittyisi oikeustapaukseen tai sen myöntämiseen, että rokote voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Yhtiön mukaan ajoitus on puhdas sattuma.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti maaliskuussa 2021 Astra Zenecan koronarokotteen käytön väliaikaisesti, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää rokotteen saamisen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotuksia jatkettiin Astra Zenecan rokotteella myöhemmin maaliskuussa, mutta sitä ei annettu alle 65-vuotiaille rokotteen haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Tuolloin THL kertoi, että muun muassa Suomessa alle 65-vuotiailla oli ilmoitettu rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän esimerkiksi hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia. 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ollut tullut esiin.

Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppui Suomessa marraskuussa 2021.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä