Mielipiteet

Havainnekuva Pietarsaareen suunnitellusta Project Liv Arenasta. Mielipidekirjoittaja kertoo sen etenemisestä ja tulevista haasteista. Kuva: Havainnekuva

Björn Anderssénin mielipide Project Liv Arenasta: Voimmeko rakentaa vai ei?

Ensin sinun täytyy tehdä tarpeellinen. Tämän jälkeen sinun tulee tehdä mahdollinen. Lopuksi voit tehdä mahdottoman. (Franciscus Assisilainen, 1182–1226)

17 kuukauden jälkeen odotettu päätös tuli vihdoin: Vaasan hallinto-oikeus (VHO) hylkäsi valitukset rakennusluvastamme.

Päätös olisi saanut lainvoiman 30. kesäkuuta, mutta Korkeimalle hallinto-oikeudelle (KHO) on valitettavasi tullut kaksi valituslupahakemusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta KHO myöntäisi valitusluvan, seuraavat kriteerit on täytettävä: Jos oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia KHO:n ratkaistavaksi, tai jos on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen virheen vuoksi, tai jos valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

Meidän vahva mielipiteemme on, että tällaisia syitä ei ole olemassa, ja että KHO siksi ei anna valituslupaa, jolloin rakennuslupamme saa lopullisen sinettinsä.

Prosessissa ei ole voittajaa. Ensiksi, valittajat saavat todennäköisesti naapurikseen stadionin, jota he eivät halua. Tätä tosiseikkaa kohtaan voi luonnollisesti tuntea empatiaa. Toiseksi, stadionyhtiö on menettänyt tilaisuuksia, aikaa ja rahaa.

Olemme menettäneet tilaisuuden, koska emme ole voineet tehdä käytännössä mitään aktiivista oikeusprosessin aikana. Olemme menettäneet aikaa, koska ilman valituksia Project Liv Arena olisi jo valmis ja Pietarsaaressa olisi yksi maan hienoimmista jalkapalloareenoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme menettäneet rahaa, koska ensin pandemian, sitten Ukrainan sodan ja lopuksi pitkän oikeusprosessin seurauksena hankkeen kustannukset ovat nousseet vähintään kuusinumeroisella summalla. Projektin kokonaiskustannus on tänä päivänä noin 8 miljoonaa euroa.

Vanha Keskuskenttä ei enää täytä jalkapalloareenan vaatimuksia. Ilman laajaa remonttia Palloliitto ei tule hyväksymään Keskuskenttää jalkapalloareenaksi enää kauan. Tämä on aivan selvä.

Ab Jeppis Stadion Oy on suunnitellut jalkapallostadionin noin 200 000 eurolla. Suunnitelmatyön olemme rahoittaneet yhtiön omasta kassasta. Talkootunteja oli yhteensä vähintään 20 000, kun oikeusprosessi alkoi. Olemme valmiita sijoittamaan projektiin tuhansia tunteja lisää.

Olemme korottaneet yhtiön osakepääoman lähes 300 000 euroon stadionyhtiön osakeantiin osallistuneiden yksityishenkilöiden ja yritysten ansiosta. Jatkamme osakemyyntiä 500 000 euron tavoitteella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme saaneet Palloliitolta ja valtiolta tukea 1,15 miljoonaa euroa. Tukien takana on valtava työ monia tapaamisia Palloliiton sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Olemme saaneet kaupungilta takauksen 4,9 miljoonan euron pankkilainalle.

Olemme pystyneet kiinnittämään projektille kaksi merkittävää yhteistyökumppania, Snellmanin Lihajalostus sekä LähiTapiola Pohjanmaa.

Me, jotka vedämme tätä projektia, olemme siis saavuttaneet hyvin paljon, mutta on olemassa raja, kuinka paljon me voimme saavuttaa pelkillä talkoilla nostaaksemme kaupungin urheiluinfrastruktuurin uudelle tasolle. Olemme saavuttaneet tämän rajan.

Olemme alusta asti nähneet Project Liv Arenan yhteisöprojektina, ei ainoastaan eliittitasoon investointina. Kaupungin nuoret tarvitsevat hyviä roolimalleja. Project Liv Arenasta pitäisi tulla paikka, joka ehkäisee nuorten sosiaalista syrjäytymistä.

Alueellamme on useita menestyviä ja kasvavia yrityksiä, jotka tekevät hyvää tulosta, joilla on pääomaa ja merkittävät käteisvarat. Täällä on myös paljon yrittäjiä, jotka ovat viime vuosina myyneet osuuksia yhtiöistään. Heillä on myös pääomaa.

Näiden yritysten ja yrittäjien on aika tulla esiin ja osallistua talkoisiin. He vahvistavat brändejään edistämällä kansanterveyttä ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Hallinto-oikeuden päätöksellä olemme saaneet tilaisuutemme takaisin. Meillä on aikaa, vaikkakaan ei rajattomasti. Tukena saamallamme 1,15 miljoonalla on takaraja. Riittävästi rahaa meillä ei ole.

Olisi uskomattoman harmillista ja surullista, jos yli kolmen vuoden suunnittelun, yli 20 000 talkootunnin ja kuukausien epävarmuuden jälkeen joutuisimme lopettamaan projektin.

Tällöin kaupungin ja seudun jalkapallo olisi vakavasti uhattuna, ainakin sillä tasolla, johon olemme tottuneet. Jos olosuhteet eivät ole ajan tasalla, poikien ja tyttöjen halu pelata jalkapalloa uhkaa kadota ja korvautua jollain muulla, luultavasti vähemmän toivottavalla.

Olemme tehneet Project Liv Arenan toteuttamiseksi kaiken tarpeellisen ja mahdollisen. Meillä on täysin suunniteltu stadion, tuleva rakennuslupa ja päättäväisyys toteuttaa unelma. Jotta voimme tehdä mahdottoman, eli rakentaa Pietarsaareen jalkapallostadionin, raha on kaikki mitä tarvitsemme.

Ja sitä on heillä, jotka haluavat olla mukana tekemässä historiaa.

Kirjoittaja on Oy Jeppis Stadion Ab:n hallituksen puheenjohtaja.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä