Ajankohtaista

Tämän vuoden Chydenius-seminaari etsii ratkaisuja työvoima- ja osaajapulaan - ”Haastamme jokaisen puhujan esittämään konkreettisia ratkaisuja”

Chydenius-seminaari Kokkola-salissa muutaman vuoden takaa. Avoimen talouden haasteet Pohjolassa. Kommentoimassa suurlähettiläs Kari Kahiluoto. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ennakkoon ilmoittautuneita osallistujia kesäseminaariin oli alkuviikosta 160 henkeä.

– Koronavuosien jälkeen näyttäisi siltä, että osallistujamäärät ovat jälleen palaamassa normaaliin, kertoi Anders Chydenius -säätiön asiamies Anu Rantamäki.

Kokkolassa käytävä Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina kello 12.30–16 Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuluvan vuoden seminaarin otsikkona on ” Huutava pula tekijöistä – Ihmettelyn sijasta ratkaisuja”.

– Tänä vuonna aiheenamme on työelämän tekijä- ja osaajapula, jota lähestymme seminaarissa mahdollisimman ratkaisukeskeisesti. Haastamme jokaisen puhujan esittämään konkreettisia ratkaisuja tai jakamaan onnistuneita kokemuksia tähän valtakunnalliseen ja myös alueelliseen ongelmaan, sanoo Rantamäki.

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään nyt 15:sta kertaa. Myös tänä vuonna sisällön suuntia ammennetaan Anders Chydeniuksen teoista ja kirjoituksista.

– Työvoiman vapaa liikkuvuus kuului niihin asioihin, joita hän halusi edistää, summaa puolestaan Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

E2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila esittelee tuloksia tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten Suomeen saadaan kansainvälisiä osaajia. Anders Chydenius-säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström tuo keskusteluun suvaitsevaisuuden ja vuorovaikutuksen näkökulman. Rehtori Minna Martikainen esittelee Vaasan yliopiston ratkaisuja osaajapulaan. Keskustelua johtaa Tiina Ojutkangas Hilla Group -konsernilta.

Seminaarin ensimmäisen puoliskon päättää paneelikeskustelu ”Kansainvälisten osaajien kokemuksia Kokkolasta”. Keskustelua vetää Francesca Cucinotta, kansainvälisten asioiden johtaja Centria-ammattikorkeakoululta. Keskustelijoina ja kokemuksia jakamassa Fabrice Awa, Jiachen Dong ja kv-asettautumispalveluiden asiantuntija Sofia Behluli.

Toisen puoliskon aluksi Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen valottaa, miten puuttuva työvoima vaikuttaa talouden kasvumahdollisuuksiin, hyvinvointivaltion rahoitukseen ja eläkejärjestelmän kestävyyteen. Kansanedustaja Janne Jukkola tuo kommenttipuheenvuorossaan tilaisuuteen eduskunnan terveiset. Lopuksi saamme kuulla miten Osuuskauppa KPO on kohdannut työvoima- ja osaajapulan, kun matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Riku Asukas kertoo yrityksen toimintatavoista.

Tilaisuuden avaa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari ja tänä vuonna myös Vaasan yliopistosäätiö ja Vaasan yliopistoseura.

Ohjelma ja ilmoittautumiset Seminaari on avoin ja maksuton kaikille.

Ilmoittautua voi edelleen osoitteeseen www.chydenius.fi/seminaari. Luvassa on kesäinen seminaari ilman turhaa pönötystä. Puheenvuorot pidetään napakoina, jotta tilaa jää keskusteluille sekä kommenteille.