Kotimaa

Eduskunta valitsi Orpon pääministeriksi äänin 107–81

Eduskunta on valinnut uudeksi pääministeriksi Petteri Orpon (kok.). Hän sai 107 ääntä. Ei-ääniä annettiin 81. Poissa oli 11 kansanedustajaa.

Orpo kiitti kansanedustajia saamastaan luottamuksesta ja totesi odottavansa, että hänen tilalleen valitaan uusi eduskunnan puhemies. Tämä on eduskunnan ohjelmassa huomenna.

Presidentti Sauli Niinistö nimittää Orpon hallituksen tänään. Sitä ennen hän myöntää eron Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän jälkeen uusi hallitus pitää järjestäytymisistunnon, jossa se virallisesti jakaa ministerin tehtävät. Puolueet ovat valinneet ehdokkaansa tehtäviin viikonvaihteessa. Uusien ministerien pitää ennen tehtävään ryhtymistä vannoa virkavala tai antaa virkavakuutus sekä antaa tuomarinvakuutus.

Uudessa hallituksessa on yhteensä 19 ministeriä. Heistä viisi on toiminut aiemmin ministerinä: Orpon ohella kokoomuksen Kai Mykkänen, Antti Häkkänen ja Sanni Grahn-Laasonen sekä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Vanhasta hallituksesta uuteen jatkaa vain Henriksson, joka vaihtaa oikeusministerin salkun opetusministerin pestiin.

Vaihdoksen jälkeen uusi ja vanha hallitus käyvät tervehtimässä Niinistöä Presidentinlinnassa. Niinistö, Orpo ja Marin pitävät tässä yhteydessä puheen.

Päivän päätteeksi uusi hallitus vielä ottaa ryhmäkuvan ja pitää tiedotustilaisuuden Säätytalossa, jossa hallitusta neuvoteltiin kasaan poikkeukselliset seitsemän viikkoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kevään eduskuntavaaleista tulee tiistaina kuluneeksi 79 päivää. Se tarkoittaa, että Orpon hallituksen synty on jaetulla ykkössijalla, kun mitataan pisintä hallituksen muodostusaikaa toisen maailmansodan jälkeen. Sotienjälkeinen ennätys olisi siis rikkoutunut keskiviikkona.

Tuhti 240 sivun hallitusohjelma annetaan tänään tiedoksi eduskunnalle. Oppositiopuolueet saavat iskeä hampaansa siihen täysistuntosalissa huomisesta alkaen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä