Paikallisuutiset

“Ei pitäisi olla yllätys kenellekään, että ruohikkopalovaroitus on meillä voimassa” - päivystävä palomestari on tuskastunut ihmisen piittaamattomuudesta

Kuivassa heinikossa tuli leviää suorastaan räjähtämällä. Kuva: Eija Koivumaa

Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitokset ovat sammuttaneet parin vuorokauden sisään lukuisia eri vakavuusluokan maastopaloja.

Päivystävä palomestari Ville Isomöttönen Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoo suorin sanoin olevansa ihmeissään ihmisen typeryydestä.

– Ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään, että ruohikkopalovaroitus on voimassa!, hän puuskahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isomöttönen oli Keskipohjanmaan soittaessa juuri matkalla maastopalopaikalta toiselle. Kruunupyyssä keskiviikkona syttynyt maastopalo saatiin tällä kertaa rajattua noin 50 kertaa 100 metrin suuruiselle peltoalalle, mutta läheisiin rakennuksiin ei jäänyt enää montakaan kymmentä metriä väliä.

– Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että ihmiset eivät oikein ymmärrä, kuinka nopeasti ja hallitsemattomasti tulipalo voi lähteä käsistä. Se on todella nopea prosessi, Isomöttönen sanoo.

Kevät on pelastuslaitoksilla kiireistä aikaa nuotioista ja kulotuksista karanneen tulen sammutustöissä sekä savuhavaintojen tarkastamisessa.

Siksi pelastuslaitokset haluavat muistuttaa, että metsäpalo- tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulta ei saa sytyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman maastopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet ovat kuivuuden, tuulen tai muun syyn vuoksi sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Kevät on pihojen ja nurkkien siivousaikaa, ja roskia on perinteisesti hävitetty polttamalla ja kasvustoa on uudistettu kulottamalla. Avotulen sytyttämisestä ja kulotuksesta pitää kuitenkin aina ilmoittaa pelastuslaitokselle. Helpoiten se tapahtuu Pelastustoimen verkkosivuilla olevan lomakkeen avulla.

Metsäpalo- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa, erityistä varovaisuutta noudattaen.

Pelastuslaitokset muistuttavat, että nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää ilman maanomistajan lupaa. Muistettava on myös, että sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Varomaton tulen käsittely ja huolellisuusvelvoitteen laiminlyönti saattavat johtaa poliisitutkintaan ja korvausvelvoitteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen pelastusviranomainen voi perustellusta syystä kieltää avotulen teon alueellaan tai osassa sitä määräajaksi. Näistä päätöksestä tiedotetaan kuitenkin aina erikseen.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä