Mielipiteet

Euroopan parlamentin täysistunnossa on määrä äänetää ennallistamisasetuksesta keskiviikkona 12. heinäkuuta. Arkistokuva. Kuva: Mathieu CUGNOT

Elsi Kataisen mielipidekirjoitus: Europarlamentissa pelataan uhkarohkeaa peliä ennallistamisessa

Euroopan parlamentti muodostaa pian lopullisen kantansa ennallistamisasetukseen, sillä täysistuntoäänestys on edessä ensi viikolla. Parlamentti on neuvotteluiden aikana hajaantunut kahtia, kun karrikoidusti oikea laita pyrkii kaatamaan esityksen ja viher-vasen laita pelastamaan sen. Oma tavoitteeni täysistuntoäänestyksessä on esityksen kaataminen. Eurooppalaisia keskiryhmiä edustava Renew Europe -ryhmä, johon suomalaisista kuuluvat keskustan ja RKP:n mepit, on ratkaisijan asemassa.

Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen on tärkeää, mutta siihen tarvitaan toimiva lainsäädäntö, joka huomioi kansalliset lähtökohdat, mahdollistaa jäsenmaille sopivimpien keinojen valitsemisen eikä vaaranna omaisuudensuojaa. Tätä ei nykyisestä esityksestä löydy, ja siksi se on palautettava komissiolle järkevämpään valmisteluun.

Kaikkea ei kuitenkaan voi laskea yhden kortin varaan ja uskoa sokeasti, että esitys kaatuu. Renew-ryhmä jätti ennallistamiseen muutosehdotuksia, jotka vievät asetusta parempaan suuntaan. Joitain kriittisiä näkökantoja jäi kuitenkin edelleen huomioimatta, koska maatalousvaliokunnan viljelijöitä ja metsänomistajia puoltavia kirjauksia ei ryhmän muutosesityksiin sisältynyt. Siksi valmistelin joukon painavia muutosehdotuksia, joissa kriittisimmät kohdat on korjattu. Sain niille tukea paitsi omasta ryhmästäni, myös parlamentin muista ryhmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennallistamisen kaatamista rummuttanut EPP-ryhmä näyttää pelaavan kaatumisen varaan. Kysymys kuuluu; jos esitys ei kaadukaan, ovatko he valmiita tukemaan viljelijöitä ja metsänomistajia tukevia muutosehdotuksiamme ja äänestämään niiden puolesta täysistunnossa? Suomalaisia viljelijöitä ja metsänomistajia ei saa jättää heitteille, työ on tehtävä loppuun asti!

Kirjoittaja on europarlamentaarikko (kesk.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä