Kokkola-lehti

Greta Gerwigin Barbie on kumouksellinen nukkefilmi

Margot Robbie on Barbie-tyttö Barbie-maailmassa. Kuva: Jaap Buitendijk/Warner Bros.

Ohjaaja Greta Gerwigin naisasiateema korostuu nukkekulttuuria vasten.

★ ★ ★ ★ ★

Barbie. Ohjaus Greta Gerwig. Käsikirjoitus Greta Gerwig ja Noah Baumbach. Kuvaus Rodrigo Prieto. Pääosissa Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Will Ferrell, Ariana Greenblatt, Michael Cera, Helen Mirren. 114 min. K7.

Barbie on hieno, hauska ja tärkeä elokuva. Ohjaaja-käsikirjoittaja Greta Gerwig lunastaa aiemmissa filmeissään Lady Bird ja Pikku naisia osoittamansa lahjakkuuden. Niissä osoitettu naisasiateema kirkastuu entistä selvemmin kiisteltyä Barbie-nukkekulttuuria vasten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Margot Robbien esittämän Barbien täytyy siirtyä nukkelaaksosta tosimaailmaan, sillä häneen alkaa ilmestyä inhimillisiä piirteitä. Barbie hämmentyy lisää, kun kaupungissa naiset edelleen ovat alistetussa asemassa, toisin kuin matriarkaalisessa nukkemaailmassa. Jäniksenä vaaleanpunaisen avoauton kyytiin hypännyt Ken (Ryan Gosling) sen sijaan ajattelee tulleensa paratiisiin: täällähän miehet hallitsevat!

Barbien identiteetin etsintä on villiä ja koskettavaakin seurantaa. Patriarkaalista kumousta nukkelandiassa yrittänyt Kenkin ymmärtää viimein, että feminismistä hyötyvät kaikki. Vaikka elokuva on kesän ja ehkä vuodenkin riemastuttavin ja kekseliäin, Barbiessa on myös sanomaa.

Robbie ja Gosling ovat osissaan täydellisiä. Näyttelijät osaavat pilailla imagonsa kustannuksella. Sekä Barbien tietämättömyys ja halu oppia ymmärtämään asioita että Kenin lapsekas kateus ja mustasukkaisuus nukkeystävästään herättävät myötäelämistä. Mikä on aika hyvä saavutus nukeilta ja mielikuvitushahmoilta.

Näyttelijänäkin arvostettu Greta Gerwig on osoittanut kykynsä ohjaajana ennenkin. Nyt hän yhdistää osaamisensa käsikirjoittajana puolisonsa, elokuvantekijä Noah Baumbachin kanssa. Barbie on juuri sellainen teos, jota kahden valopään yhteentörmäykseltä voi unelmissaan toivoa. Tietenkin rahoittajayhtiö, lelujätti Mattel haluaa Barbiella edistää markkinointiaan. Mainokseksi Gerwigin filmi ei silti taistelutta suostu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä