Paikallisuutiset

HalpaHallin keskusvarastolla Kokkolassa juotiin tyytyväiset laskiaispullakahvit kaupan alan työriidan ratkettua – Toimitusjohtaja Janne Ylinen ja PAMin hallituksen jäsen Arja Vakkuri ymmärtävät osapuolten erilaiset intressit

Maanantaiaamuna yhdeksältä Kokkolan Halpa-Halli Oy:n keskusvarastolla Kokkolassa istui tyytyväistä porukkaa.

ToimitusjohtajaJanne Ylinen toi yhdessä yhtiön johtoryhmään kuuluvan Janne Vähätiiton kanssa aamukahvipöytään laskiaispullat myöhään edellisiltana – tai paremminkin alkuyöstä – saavutetunkaupan alan neuvottelutuloksen kunniaksi.

– Yhdeksän aikana käytiin juomassa pullakahvit ja käytiin hyvä keskustelu. Kumpikin osapuoli ymmärtää toisiaan.Yrityksen johdossakin tunnuttiin olevan tyytyväisiä, että saadaan pienituloisellekin lisää liksaa. Hyvillä mielillä oltiin eikä ollut mitään närää puolin eikä toisin, Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitukseen kuuluvaArja Vakkuri kommentoi ratkaisua Keskipohjanmaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vakkuri on HalpaHalli-ketjun yksi neljästä alueluottamusmiehestä. Hän työskentelee HalpaHallin logistiikkakeskuksessa Kokkolassa.

Janne Ylinen ymmärtää työntekijöiden palkkavaatimuksia inflaation runtelemassa taloustilanteessa.Ostovoimalla on suora yhteys myös kaupan pärjäämiseen. Inflaatio on jo ehtinyt muuttaa ostokäyttäytymistä ihmisten pohtiessa entistä tarkemmin mihin tuotteisiin euronsa sijoittavat.

– On ilman muuta selvä asia, että ihmisten pitää tulla omalla palkallaan toimeen. Tämä oli yleiseen sopimuskuvioon yhteensopiva ratkaisu. Ostovoimalla on merkitystä, että kauppakin voi pärjätä, Ylinen painottaa

Arja Vakkurilla oli sunnuntai-iltana kaksi vaihtoehto aloittaa uusi viikko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä olisi alkanut täällä maanantaiaamuna kello 05.00 lakko. Eilisiltana olikin jännitettävä, että mennäänkö lakkovahdiksi vai mennäänkö töihin, Vakkuri naurahti.

Lopputulos oli, että töihin mentiin. Nautittiin vielä yhdessä yrityksen johdon kassa laskiaispullakahvit sovun kunniaksi.

PAMin hallitukseen kuuluvaa HalpaHallin alueluottamusmies Arja Vakkuri kehuu liiton neuvottelijoita ja saavutettua sopua.
PAMin hallitukseen kuuluvaa HalpaHallin alueluottamusmies Arja Vakkuri kehuu liiton neuvottelijoita ja saavutettua sopua. Kuva: Clas-Olav Slotte

Nyt sovittu ratkaisu on linjassa viime viikolla Teknologiateollisuudessa saavutetun sovun kanssa.Kaksivuotinen sopimus korottaa kokoaikaisen työntekijän palkkaa 165 euroa kuukaudessa.

Lisäksi maksetaan 400 euron kertaerä, joko kokonaisuudessaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä tai sitten kahdessa 200 euron erässä, joista jälkimmäinen viimeistään ensimmäinen syyskuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

PAM tavoitteli korotukseksi ns. Saksan mallia, joka olisi tarkoittanut 200 euron korotusta kuukausipalkkoihin. Sitä ei aivan saavutettu, mutta kertaerä huomioiden kauaskaan ei jääty.

Lopputulos tyydyttää niin Arja Vakkuria kuin tyydytti koko PAMin hallitusta, joka hyväksyi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla räätälöidyn sopimuksen yksimielisesti.

– Todella tyytyväinen olen. Harvoinpa sitä saa mitä lähtee hakemaan. Kuitenkin tuo kertaerä kompensoi (kuukausikorotusta). Meidän liiton neuvottelijat ansaitsevat kyllä suuren, suuren kiitoksen. Tekivät hienoa työtä.

Vakkuri korostaa, että helposti ei ratkaisu syntynyt.

– Vielä lauantaina ja sunnuntaina päivälläkin oltiin vielä kaukana. Kaksi päivää väännettiin ihan tosissaan, että päästiin tähän lopputulokseen. Se valmistui ihan viime metreillä. Kova vääntö siitä käytiin.

Kokkolan Halpa-Halli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen on helpottunut sopimuksesta ja työtaistelu-uhkien väistymisestä.
Kokkolan Halpa-Halli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen on helpottunut sopimuksesta ja työtaistelu-uhkien väistymisestä. Kuva: Markku Jokela

Tuskinpa toimitusjohtajakaan olisi lähtenyt laskiaispullien kanssa kahvittelemaan, jos saavutettu sopu ei olisi ollut mieluinen asia.

– Kyllähän tässä tietysti on helpottunut olo. Vaikka varsinaista lakkoa ei ollutkaan, olihan tässä pari viikkoa päällä ylityökielto ja työvuorojen siirtokielto. Helpottavaa, että nyt voidaan palata normaaliin toimintaan, Janne Ylinen toteaa.

Hän uskalsi olla luottavaisin mielin, että sunnuntai-iltana tullut tieto sovusta myös hyväksytään PAMin ja Kaupan liiton hallinnoissa.

– Kuulosti siltä, että tämä sopimus oli PAMille voitto. Minusta on hieno asia, että he kokevat sen niin. He lähtivät euromäärästä (200 euron kuukausikorotus) liikkeelle ja kuta kuinkin sen saivat, kun siihen lisätään sovittu 400 euron kertaerä.

Ylinen siis ymmärtää työntekijöiden palkkavaatimuksia korkean inflaation oloissa. Tosiasia on kuitenkin sekin, että työ maksaa parin seuraavan vuoden aikana enemmän kuin ennen. Se on myös otettava huomioon.

– Kyllähän tässä joutuu tekemään entistä enemmän töitä, että työn tuottavuus paranee. Joudutaan miettimään sellaisia ratkaisumalleja, että voidaan tehdä töitä tehokkaammin. Se porukka, joka meillä on töissä on kalliimpaa, Ylinen toteaa.

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop on tyytyväinen, että kaupan alan sopimus noudattelee teknologiateollisuuden ratkaisua.
Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop on tyytyväinen, että kaupan alan sopimus noudattelee teknologiateollisuuden ratkaisua. Kuva: Clas-Olav Slotte

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtajaKim Biskop on hänkin mielissään saavutetusta ratkaisusta.

– Minusta on hieno asia, että liitot pääsivät keskenään sopuun ja saadaan työrauha säilymään ja ylläpidettyä. Se on älyttömän tärkeää.

Myös Biskop pitää luonnollisena, että korkean inflaation oloissa palkoilla oli korotuspainetta.

– On totta kai selvää, että palkkojen pitää nousta, kun inflaatio on laukannut. Minusta on hyvä asia, että tämä ratkaisu on linjassa teknologiateollisuuden sopimuksen kanssa. Ollaan yleisellä sopimustasolla eikä lähdetty puoleen eikä toiseen hulluttelemaan.

Minkälainen tämä sopimus on kaupan kannalta eli onko se kallis vai halpa ratkaisu?

– Jos miettii, onko se paljon vai vähän, niin meidän (KPO) palkkasummamme on vuositasolla noin 57 miljoonaa euroa. Kyllähän se tarkoittaa meillä miljoonia euroja.

Biskop huomauttaa, että alalla on olemassa erilaisia kauppoja, joiden tuotot ja samalla palkanmaksukykykin vaihtelevat.

– Kaupan alalla yritykset ovat kovin erilaisissa tilanteissa eli ei voi sanoa yleisesti, onko tämä sopimus kaupalle kallis vai halpa. On olemassa korkeakatteista kauppaa ja matalakatteisempaa kuten esimerkiksi päivittäistavarakauppa.

KokkolanK-Citymarketin kauppiasAntti Ahonen on samoilla linjoilla Ylisen ja Biskopin kanssa eli tyytyväinen saavutettuun sopuun.

– Hyvä, että on saatu sopu. Olen tyytyväinen, että työrauha on saavutettu, Ahonen toteaa.

// 13.2. kello 13.38 Juttuun lisätty Kokkolan K-Citymarketin kauppias Antti Ahosen kommentti.

// 13.2. kello 14.30 Muokattu otsikkoa.

// 13.2. kello 16.19 Juttuun lisätty Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskopin kommentit.

// 13.2. kello 18.22 Linkkejä lisätty

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä