Kokkola-lehti

Hanhet ovat täällä taas - Ainakaan toistaiseksi rannoilla parveilevista hanhilaumoista ei ole ilmennyt lintuinfluenssaa

Valkoposkihanhet aamukävelyllä Meripuistossa perjantaiaamuna. Kuva: Sini Sulkakoski

Vuotuiseen tapaan valkoposki- ja kanadanhanhilaumat ovat saapuneet ranta-alueille. Perinteisesti Kokkolassa hanhilaumat viihtyvät etenkin Meripuistossa ja Lahdenperässä.

– Lokit ovat erityisen alttiita lintuinfluenssalle, mutta valkoposki- ja kanadanhanhien suhteen tilanne on hieman toinen. Heidän sairastumisistaan ei ole kauheasti tietoa koska niitä ei ole jäänyt ylipäänsä viranomaisten haaviin, eli valkoposki- ja kanadanhanhissa lintuinfluenssaa ei ole toistaiseksi havaittu. Mikäli alkaa näkymään sairaita tai kuolleita hanhia, tulee niistä muiden lintujen tapaan tehdä aina ilmoitus, ohjeistaa Kokkolan kaupungin hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula.

– Jos lintu vain kyyhöttää paikallaan eikä lähde pakoon, se on selkeä merkki siitä, että lintu on oikeasti sairas ja kipeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lintuinfluenssan tilanne Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan alueella on Nikulan mukaan edelleen kriittinen, vaikka uusia turkistiloja ei ole suljettu ihan hetkeen.

– Osasta suljettuja tiloja eläimiä on lopetettu, osassa lopetukset ovat käynnissä ja pari tilaa ovat sellaisia, missä lopetukset ovat alkamassa. Tilanne on siis edelleen niin sanotusti päällä.

Ruokavirasto päätti viime viikolla, että kaikki Suomen turkistarhat on tarkastettava lintuinfluenssariskin vuoksi. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto vastaa tehtävistä Kokkolan ja Kannuksen kaupungeissa sekä Kaustisen, Halsuan, Vetelin, Perhon, Toholammin, Kruunupyyn ja Lestijärven kunnissa.

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollossa on kolme virkaa, josta yksi tekee osa-aikaista työaikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli töissä meitä on nyt käytännössä 2,6 henkeä, jonka lisäksi kesäloma-aika vielä tässä hetken aikaa. Lintuinfluenssan vuoksi kätemme ovat aivan täynnä töitä.

Olisiko tällaiseen poikkeustilanteeseen mahdollista saada mistään ulkopuolista apua?

– Asiaa tällä hetkellä selvitellään ja katsotaan, onnistuuko lisäavun saanti.

Nikula toteaa, että toistaiseksi kuolleista hanhista ei ole tullut ilmoituksia. Hanhilaumoja ei myöskään tarvitse alkaa tietoisesti välttämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On luontaista, että niiden lähelle tai hanhilaumojen lähellä oleville nurmialueille ei haluta mennä muutenkaan runsaiden ulostekasojen vuoksi.

Birdlife Keski-Pohjanmaa ry:n puheenjohtaja Johan Hassel vahvistaa, että paikalla on edellisvuosien tapaan niin valkoposki- kuin kanadanhanhia.

– Toki lajien jakauma vaihtelee aina hieman vuosittain. Tyypillistä on, että ne liikkuvat isossa laumassa, koska lauma tuo muuttoaikana turvaa.

Mikä hanhia vuosi toisensa juuri Meripuistoon ja Lahdenperän rannoille vetää?

– Nämä ovat heille tyypillisiä elinympäristöjä. Päiväsaikaan etenkin kanadanhanhet hakeutuvat usein laakeille alueille ja pelloille ravinnonhakuun ja yöpyvät rantaviivassa, joka on heille turvallinen yöpymispaikka. Meripuisto ja Lahdenperä tarjoaa tähän siis todella otolliset olosuhteet.

Hanhilaumat jatkavat matkaansa kohti etelänmaita viimeistään lokakuussa. Kanadanhanhet lähtevät talvehtimaan Itämeren eteläosiin Ruotsin ja Baltian maiden rannikoille, valkoposkihanhet talvehtivat Pohjanmeren rannikkoalueilla kuten Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa ja Tanskassa.

– Saattaa olla, että jotkin yksittäiset linnut voivat viihtyä paikalla pidempääkin. Jossain vaiheessa kaakatus rannoilta kuitenkin aina loppuu.

Hassel kertoo kanadanhanhen olevan riistalaji, valkoposkihanhi taas on rauhoitettu.

– Valkoposkihanhelle Riistakeskus saattaa myöntää metsästysluvan poikkeusluvalla, näin on tehty ainakin Itä- ja Etelä-Suomessa.

Kuva: Sini Sulkakoski

Viime vuonna Kokkolan kaupunki teki hieman pilke silmäkulmassa kokeilun, jolla hanhia yritettiin hätyyttää Meripuistosta rannalle viritetyn narun avulla. Se tehosi muutaman päivän, jonka jälkeen sillä ei ollut enää hanhiin vaikutusta. Kokkolan kaupunginpuutarhuri Sini Sangi toteaa, ettei uusia jippoja hanhien häätämiseksi ole kokeiltu tai suunnitteilla tänä vuonna.

– Seuraamme aktiivisesti sitä, mitä muut kaupungit keksivät hanhien hätyyttelyyn. Meillä Kokkolassa vapaaehtoiset koirapartiot käyvät hanhilaumoja hätyyttelemässä edellisvuosien tapaan.

Koirapartiot työskentelevät siis näin lintuinfluenssa-aikana?

– Kyllä, koirathan eivät ota hanheen missään vaiheessa mitään kontaktia, vaan ajavat heitä vain takaa, jolloin hanhiparvet lähtevät ominaisuudelleen luontaisesti pois päin.

Sangi muistuttaa, että hanhilaumoja ei saa mennä oman koiransa kanssa hätyyttelemään.

– Tämä tulee tapahtua koordinoidusti Kokkola kaupungin kautta ja meihin voi olla yhteydessä, jos koirapartiorinkiin haluaa liittyä.

”Tilanne on siis edelleen niin sanotusti päällä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä