Mielipiteet

Heikki Jokisen mielipidekirjoitus: Keskustan sotkut Ylivieskan ehdokasasettelussa

Toimiessani eduskuntavaaleissa Eija Nivalan vaalityössä yhtenä autonkuljettajana ja kiertäessä eri paikkakunnilla olen joutunut vastaamaan kysymykseen, mikä sotku siellä Ylivieskassa oli ehdokasasettelussa? Olen tähän lyhyesti todennut kysyjille, että koko ehdokassotkua ei olisi tullut, jos Juha Pylväs olisi tehdyt päätöksen kieltäytymisestä reilu kuukausi aikaisemmin eli maaliskuulla.

Juha Pylväs ilmoitti 11.5.2022, että hän ei ole ehdolla eduskuntavaaleissa, kun lähipiirissä on tullut ilmi vakava sairaus marraskuussa 2021. Jäsenistö yllätettiin täysin kun noin kuukautta aikaisemmin maaliskuulla hän oli käytettävissä. Ylivieskan kaikki kolme yhdistystä Keskusta, Raudaskylä ja Pohjoinen nimesivät hänet yksimielisesti ehdokkaaksi. Ainoastaan Juha Pylvään oma yhdistys Pohjoinen yhdistys osasi ennakoida tulevaa päätöstä vuosikokouksessaan ja teki päätöksen antaen yhdistyksen hallitukselle valtuudet nimetä toinen ehdokas, jos Juha Pylväs kieltäytyy.

Muutaman päivän jälkeen tästä, Pohjoisen yhdistyksen hallitus piti kokouksen ja nimesi Paula Haapakosken ehdokkaaksi. Päätös uutisoitiin näyttävästi seuraavan viikon keskiviikon Kalajaskassa puolen sivun jutulla ja otsikolla ” Paula Haapakoski nousi keskustan ehdokkaaksi Ylivieskassa.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jutussa annettiin ymmärtää, että piirikokous on jo lauantaina 21.5. eli näin muita ehdokkaita ei ehditä asettaa. Todellisuudessa se oli vasta 28.5. Kuitenkin viimeinen ehdokaspaikka täytettiin lopulta vasta tämän vuoden tammikuussa piirihallituksen toimesta.

Piirikokouksen jälkeen Keskustan suurin paikallisyhdistys kokoontui ylimääräiseen kokoukseen nimeämään ehdokasta. Paikalla kokouksessa oli 34 äänivaltaista jäsentä. Ehdokkaasta äänestettiin ja Markus Jaatinen sai äänestyksessä 15 ääntä, Juha Nivala 13 ääntä ja Paula Haapakoski 6 ääntä. Todettakoon vielä se, että Paula Haapakoski oli jo nimetty Pohjoisen yhdistyksessä ehdokkaaksi mutta kuitenkin häntä piti saada myös kokouksessa äänestää. Taisi käydä niin, että nämä 6 ääntä Haapakoskelle ratkaisivat tuloksen Jaatisen eduksi? Näin yhdistyksen ehdokkaaksi jäsenvaaliin tuli Markus Jaatinen demokraattisella äänestyksellä.

Piirin jäsenvaalissa Markus Jaatinen oli valittujen joukossa 12:sta. Piirihallitus kuitenkin pudotti Jaatisen pois ja esitti pohjaesityksessä Paula Haapakoskea.

Ruukin ylimääräinen piirikokous taas nosti Jaatisen takaisin ehdokkaaksi. Jaatinen kuitenkin luopui ja Sievin ylimääräinen piirikokous valitsi 31.1.2023 ehdokkaaksi Eija Nivalan ja vaalit olivatkin jo tällöin enää kahden kuukauden päässä.Vaalit on käyty ja kansa on sanansa sanonut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tosiasia kaiken tämän sotkun jälkeen on se, että tällaisella puolueen toiminnalla Ylivieskassa turha odottaa vaaleissa menestystä?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä