Kokkola-lehti

Ilkivalta ihmetyttää yksityistien varrella Kälviällä - Riipan pysäkki on ollut yksityinen tie jo muutaman vuoden

Tielle asetettu puomi on rikottu jo monta kertaa.

Rikottu puomi Riipan pysäkin yksityistiellä. Reijo Kiviniemi näyttää, ettei puomi ihan itsekseen liiku, sen verran se painaa. Kuva: Marja Aaltio

Siinä se retkottaa. Rautainen tiepuomi on taas hajalla, eikä sitä ilman työkaloja ole irti saatu.

Riipan pysäkki oli ennen osa Riipantietä. Riipantien linjaus muuttui hieman alikulun rakentemisen yhteydessä, ja ohitettu osa sai nimen Riipanpysäkki.

Syksyllä 2021 perustettiin Riipan pysäkin yksityistie ja sille tiekunta, jonka osakkaina ovat kaikki, joiden kiinteistö rajoittuu tiehen. Tien asfaltoidun alkuosan varrella on kaksi vakituista asuintaloa ja yksi lomakiinteistö. Radan vartta kulkevan hiekkatien varrella on kaksi metsätilaa ja toisella puolella kulkeva rautatie, jota hallinnoiva Väylävirasto on yksi tiekunnan osakkaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reijo Kiviniemi on asunut tien varrella nelisen vuotta. Jo ensimmäisenä kesänä hän huomasi, että tiellä on todella paljon liikennettä, vaikka se ei oikein edes vie minnekään.

– Soratien varrella on louhos, joka on täyttynyt vedellä. Siellä ilmeisesti käydään paljon uimassa, arvelee Kiviniemi.

Louhokselle on toinenkin tie, sinne siis pääsee muutakin kautta kuin Riipanpysäkkiä pitkin.

Liikennettä on niin paljon, että kun tienpito siirtyi tikunnalle, heräsi idea puomin asentamisesta. Sen toivottiin hillitsevän turhaa läpiajoa, vilkkaan liikenteen aiheuttamaa tien rappeutumista, meluhaittaa ja estävän myös turhia vaaratilanteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riipan pysäkin yksityistiellä oleva puomi on rikottu moneen kertaan. Kuva: Marja Aaltio

Puomin on tarkoitus olla kiinni vain kesäaikaan, jolloin liikennettä on häiritsevän paljon.

– Tiellä ajetaan välillä todella lujaa. Huonolla tuurilla voi sattua onnettomuuksia, tuumii Kiviniemi, joka toimii tiekunnan toimitsijamiehenä.

Väylävirasto asensi puomin paikalleen kesäkuussa 2022. Aika pian se oli rikki. Puomi korjattiin heinäkuussa 2022. Samana päivänä se oli jo väännetty sivuun.

Tänä kesänä puomin perustuksia vahvistettiin. Nyt sivutolppia ei saa käsivoimin maasta irti. Muutama viikko menikin ihan hyvin, mutta kesäkuun puolivälissä lukko oli viety, eikä Reijo Kiviniemi löytänyt sitä lähimaastosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäkuun lopulla puomiin tuli uusi lukko ja jo samana päivänä puomi oli taas rikottu. Tällä kertaa se oli irrotettu saranapuolelta ja käännetty sivuun, mutta lukko oli paikoillaan.

Aiemmin asennettu valvontakamera ei ollut alkukesästä toiminnassa, joten kuvia tekijöistä ei saatu.

– Ilkivalta harmittaa. Ei voi tajuta, miksi joku haluaa särkeä puomin koko ajan, ihmettelee Kiviniemi.

Hän on tehnyt ilkivallasta kaksi rikosilmoitusta.

Yksityistielain mukaan tiekunta voi ”kieltää kaikilla tai joillakin moottori- tai hevosajoneuvoilla tapahtuvan tien käytön muilta kuin tieosakkailta tai rajoittaa tien käyttöä”.

Tiellä myös pyöräillään ja lenkkeillään paljon. Kiviniemen mukaan kevytliikenne ei aiheuta tielle haittaa.

Riipan pysäkin yksityistien puomi pysyi hetken aikaa korjaamisen jälkeen kunnossa. Reijo Kiviniemen ottama kuva on toukokuulta. Kuva: Reijo Kiviniemi

Kiviniemi on keskustellut Väyläviraston aluepäällikön kanssa. Urakoitsijan kertoman mukaan korjauksiin on kulunut jo nelinumeroinen summa euroja.

Kiviniemen ja Riipan pysäkin tiekunnan viesti on, että yksityistie on tarkoitetettu tiekunnan osakkaiden käyttöön. Valvontakamera otetaan uudstaan käyttöön. Ellei ilkivaltaa saada loppumaan, ryhtyy tiekunta järeämpiin toimiin. Tie voidaan esimerkiksi katkaista jollain konstilla, esimerkiksi järeällä aidalla, tien loppupäästä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä