Ulkomaat

Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi on kuollut – kolminkertainen pääministeri ja miljardööri eli värikkään elämän, jossa skandaaleiltakaan ei vältytty

Berlusconi kuoli tänään Milanossa 86-vuotiaana. Kuva: Paco Serinelli

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on kuollut, vahvistaa hänen edustajansa uutistoimisto AFP:lle.

Italialaislehti Corriere della seran mukaan Berlusconi kuoli tänään milanolaisessa sairaalassa.

Berlusconi oli kuollessaan 86-vuotias. Hän joutui viime perjantaina sairaalahoitoon. Berlusconin on kerrottu aiemmin sairastaneen leukemiaa, ja hän saapui sairaalaan siihen liittyvien testien vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Berlusconi kärsi viimeiset vuotensa terveysongelmista. Hän oli aiemmin keväällä hoidossa sydänvaivojen vuoksi, ja häntä hoidettiin milanolaisessa sairaalassa.

Korona vei Berlusconin sairaalaan syyskuussa 2020. Seuraavana vuonna hän joutui sairaalakierteeseen infektion aiheuttamien jälkitautien vuoksi.

Vuonna 2016 Berlusconille tehtiin avosydänleikkaus ja kolme vuotta myöhemmin suolistoleikkaus.

Silvio Berlusconi nousi Italian politiikkaan vuonna 1994. Hän toimi sittemmin maan pääministerinä kolme kertaa. Viimeisin pääministerikausi oli vuosina 2008–2011.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Berlusconi johti Forza Italia -puoluetta, joka kuuluu Italian nykyiseen hallitukseen. Berlusconi valittiin viime vuonna senaattoriksi.

Berlusconin poliittinen ura oli lukuisten seksiskandaalien ja oikeusjuttujen sävyttämä.

Vuonna 2013 hänet oli erotettu senaatista saatuaan tuomion veropetoksesta. Samana vuonna hän sai seitsemän vuoden vankeustuomion seksin ostamisesta alaikäiseltä Karima El-Mahrougilta.

Tuomio kuitenkin kumottiin myöhemmin. Tuomarin mukaan tapauksessa ei ollut täysin selvää, että Berlusconi olisi tiennyt El-Mahrougin olleen tapahtumahetkellä alaikäinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veropetosten vuoksi Berlusconi oli saanut porttikiellon poliittisiin tehtäviin vuoteen 2019 saakka. Oikeusistuin kuitenkin kumosi kiellon vuonna 2018. Heti seuraavana vuonna Berlusconi valittiin Euroopan parlamenttiin.

Berlusconin viimeisin oikeusjupakka sai päätöksensä helmikuussa. Berlusconi vapautettiin oikeudessa syytteistä, joiden mukaan hän olisi lahjonut todistajia tapauksessa, jossa Berlusconin järjestämiin juhliin liittyi epäilyjä väärinkäytöksistä.

– Berlusconi teki historiaa tässä maassa. Monet rakastivat häntä, monet vihasivat: mutta jokaisen tulee tunnustaa, että hänen vaikutuksensa politiikkaan, talouteen, urheiluun ja jopa televisioon oli ennenäkemätön, kirjoitti Italian entinen pääministeri Matteo Renzi Facebookissa.

Viime aikoina Berlusconi oli otsikoissa myös pitkäaikaisen ystävänsä, Venäjän presidentin Vladimir Putinin vuoksi.

Lokakuussa uutisoitiin, että Berlusconi piti edelleen yllä lämpimiä välejä Putiniin. Venäjä oli tuohon mennessä käynyt hyökkäyssotaansa Ukrainassa liki kahdeksan kuukautta.

Berlusconi oli yksi Italian rikkaimmista ihmisistä. Talouslehti Forbesin mukaan Berlusconin omaisuuden arvo oli noin seitsemän miljardia Yhdysvaltain dollaria. Hänellä oli omistuksia muun muassa media- ja kustannusyhtiöissä sekä pankkialalla.

Vaurautensa perustan Berlusconi oli luonut rakennusalalla, josta hän laajensi liiketoimiaan ostamalla enemmistön Telemilano-kaapelikanavasta.

Sittemmin hän laajensi mediaomistuksiaan perustamansa Fininvest-yhtiön kautta muun muassa Ranskaan, Saksaan ja Espanjaan.

Berlusconilla on viisi lasta. Hän oli kahdesti naimisissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä