Urheilu

Jalkapallolegenda Franz Beckenbauer on kuollut

Saksalainen jalkapallosuuruus Franz Beckenbauer on kuollut 78-vuotiaana. Beckenbauerin kuoleman vahvisti hänen perheensä muun muassa uutistoimisto DPA:lle. Sunnuntaina kuollut Beckenbauer oli syntynyt 11. syyskuuta 1945.

Franz Beckenbauer kuoli 78-vuotiaana. Kuva: Christof Stache

Saksalainen Beckenbauer teki kansainvälisen läpimurtonsa 1960-luvun puolivälissä. Hänestä tuli yksi jalkapallohistorian kuuluisimmista pelaajista. Kaikkiaan hän pelasi Saksan maajoukkueessa yli 100 ottelua ja osallistui MM-kilpailuihin kolme kertaa.

Beckenbauer on jalkapallohistorian luultavasti kuuluisin libero, puolustuksen johtaja. Hän huipensi maajoukkueuransa Länsi-Saksan kapteenina maailmanmestaruuteen MM-kotikisoissa 1974. Pelaajauransa jälkeen Beckenbauer toimi muun muassa valmentajana. Hän huipensi uransa Länsi-Saksan päävalmentajana Italiassa vuonna 1990 pelatun MM-turnauksen voittoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelaajana ja valmentajana Beckenbauerin tavoin miesten maailmanmestaruuden ovat voittaneet vain Brasilian Mario Zagallo ja Ranskan Didier Deschamps. Zagallo kuoli viime viikolla 92-vuotiaana.

Beckenbauer valittiin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi vuosina 1972 ja 1976.

Keisari-lempinimellä tunnettu Beckenbauer pelasi suuren osan seurajoukkueurastaan Bayern Münchenissä, jota hän myöhemmin myös valmensi. Uransa loppupuolella hän pelasi Pohjois-Amerikassa New York Cosmosin joukkueessa.

Pelikentän ulkopuolella Beckenbauerin eleganssi himmentyi. Hänen valtava kansansuosionsa Saksassa rapisi 2010-luvulla, kun paljastusten mukaan kävi ilmi, että Beckenbauer oli vuoden 2006 MM-kotiturnauksen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana kahminut itselleen verottomana yli viisi miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Beckenbauer joutui syytteeseen korruptiosta, mutta oikeudenkäynnin aineisto vanheni 2020-luvun alussa eikä tuomiota tullut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä