Mielipiteet

Koraaninpolttotempaukset ovat nostaneet Ruotsissa terroritekojen uhkaa.

Jan Björklundin mielipidekirjoitus: Laki uskonrauhasta suojelee terroriuhalta

Katselin aamulla Ruotsin viranomaisten infotilaisuutta maan turvallisuusluokituksen nostamisesta tasosta kolme tasolle neljä. Noston taustalla on tietenkin lisääntynyt terrorismin uhka. Terrorismin uhan lisääntyminen taas johtuu yksiselitteisesti Koraanin polttotempauksista.

Se kuka tai miksi niitä polttaa on itse asiassa toisarvoinen seikka. Mitä todennäköisimmin taustalla on vain poliittisia motiiveja ja pyrkimys pitää Ruotsi ulkona Natosta.

Nyt viranomaiset pyrkivät tuskaisina keksiä keinoja saada kansa tuntemaan olonsa turvalliseksi vaikka samalla samat viranomaiset ovat myöntäneet uusia lupia polttaa Koraania.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsi pitää kynsin ja hampain kiinni sanan- ja ilmaisunvapaudesta, mikä toki sinänsä on oikein ja hieno asia.

Kun eräs toimittaja tilaisuudessa peräsi tarkennuksia lakiin, niin vastaus oli, että mahdolliset lakimuutokset ovat Ruotsin sisäinen asia ja muutokset voivat tapahtua vain normaalissa parlamentaarisessa järjestyksessä. Lisäksi huomauttivat, että Ruotsin lait palvelevat ruotsalaisia. Ei ulkomaalaisia!

Ongelmaan olisi helppo ratkaisu, joka palvelisi kaikkia ja samalla estäisi pyhien kirjoitusten polttamisen ja lähettäisi muulle maailmalle tehokkaan viestin. Vuonna 1970 Ruotsin laista poistettiin pykälä oikeudesta uskonrauhaan. Tämä pykälä pitäisi pikimmiten saada takaisin, ja se lähettäisi viestin muulle maailmalle, että ollaan ajan tasalla ja uskonnollisten kirjoitusten häpäiseminen on rikos.

Tämä laki uskonrauhasta on Suomessa edelleen voimassa ja estää meillä omalla tavallaan tapahtumasta mitään vastaavaa kuin Ruotsissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä