Kolumnit

Kuva: Clas-Olav Slotte

Janne Jukkolan kolumni: Huoltovarmuutta kaikkien turvaksi

Keskipohjanmaa on tarjonnut kolumnipaikkaa kansanedustajille, joiden kotipaikka on lehden levikkialueella Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla tai Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Janne Jukkola kertoo miksi ja miten Eduskuntaan perustettiin huoltovarmuusryhmä.

Vaalikampanjan aikana juttelin kanssanne monista asioista. Huoltovarmuus herätti päivittäin keskustelua ja yhteistä huolta. Niinpä ryhdyin tapaamaan huoltovarmuuden kanssa toimivia yrityksiä sekä asiantuntijoita. Tapaamiset ja keskustelut huoltovarmuustilanteesta antoivat minulle viimeisen sysäyksen ryhtyä toimiin.

Näen huoltovarmuuden valtavana kokonaisuutena, joka toimii vakuutuspolitiikkana Suomelle. Uusi hallitusohjelma nostaa varautumisen merkityksen esiin useilla yhteiskunnan sektoreilla. Kriittisen infrastruktuurin suojaamista vahvistetaan, energiahuoltovarmuutta parannetaan ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistetaan kaikilla hallinnonaloilla. Hyvän huoltovarmuussuhteen tunteminen antaa meille tärkeää kansallista itsenäisyyden tunnetta ja mahdollisuuden toimia ulkopolitiikassa.

Korona ja Venäjän hyökkäyssota ovat tehneet merkittäviä säröjä globaaleihin toimitusverkkoihin. Nopealla tempolla toimivassa taloudessa ei ollut varauduttu pidempiin toimituskatkoksiin. Ylipäänsä ei oltu tietoisia siitä, miten järjestelmämme venyy vaikeissa poikkeustilanteissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli kriisi olisi vielä pahentunut, kansallinen ruoantuotanto olisi ollut todella vakavissa vaikeuksissa, kun tarvittavia lannoitteita ei olisi ollut yksinkertaisesti saatavilla. Varautuminen on taloudellisesti järkevää, kun meillä on jotain korvaamatonta varastoituna.

Mikään toimija ei voi turvata huoltovarmuutta yksin, vaan tämä on koko Suomen tehtävä. Tästä syystä päätin ehdottaa parlamentaarista huoltovarmuusryhmän perustamista. Kollegat yli puoluerajojen pitivät ideaani hyvänä ja tarjosivat tukeaan ryhmän perustamisessa ja toiminnassa.

Ryhmä perustettiin kesäkuussa ja se keräsi nopeasti yli 30 kansanedustajaa. Keskustelu ja kiinnostus ryhmän toimintaa kohtaan on ollut jokapäiväistä, joten oletettavasti ryhmä tulee toiminnan myötä kasvamaan.

Ryhmän tarkoituksena on kerätä lainsäätäjät sekä asiantuntijat varmistamaan, että meillä on koko Suomen kattava ja toimiva huoltovarmuusjärjestelmä sekä lainsäädäntö tulevaisuudessa. Ryhmän tavoitteena on kokoontua Eduskunnassa kerran kuukaudessa keskustelemaan tarpeellisista huoltovarmuustoimista. Ryhmän tuloksista ja kannanotoista raportoidaan välittömästi vastuuministerille. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimii Niina Malm (sd.) sekä toisena varapuheenjohtajana Mikko Polvinen (ps).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos kohtaamistamme kriiseistä on löydettävä jotakin positiivista, voidaan sellaisena pitää havahtumistamme huoltovarmuuden merkityksellisyyteen yhteiskunnassamme ja kotimaisen tuotannon sekä omavaraisuuden ylläpitämisen tärkeyteen.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja huoltovarmuusryhmän puheenjohtaja Kokkolan Lohtajalta.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä