Mielipiteet

Kirjoittaja on huolissaan tuulivoimarakentamisen vaikutuksista Perämeren luontoon.

Johan Nybergin mielipidekirjoitus: Tuulivoimarakentaminen ei saa vaarantaa Perämeren ainutlaatuista luontoa

Pelonsekaisena olen lukenut niistä jättimäisistä tuulivoimahankkeista, joita suunnitellaan rakennettavaksi Perämerelle. Olen puhtaan energian kannalla, mutta mikä on se hinta, mitä olemme valmiita maksamaan saadaksemme jarrutettua maapallon todennäköisesti väistämätöntä lämpenemistä? Nyt ollaan myymässä Suomen yhtä helmeä kaupallisille jonglööreille, joista ei muita jälkiä jää kuin raadot, kun homma on finaalissa! Sama kehitys on Ruotsin puolella nähtävillä, mutta siellä on jo kansa ryhtynyt vastarintaan ja kyseenalaistaa näitä hankkeita vahvasti.

Perämeri on aikojen saatossa elättänyt kansaamme yhdistämällä laivareitit uuteen maailmaan ja kauppakumppaneihimme Itämeren rannoilla. Herkkä ja uskomattoman kaunis luonto ja yöttömän yön meri saa jopa Australiasta asti veneilijöitä tulemaan tänne kokemaan näitä puhtaita vesiä ja karuja luotoja! Saksalaiset, hollantilaiset ja muut eurooppalaiset ovat olleet jo vuosia jokakesäisiä vieraita meidän vesillämme. Se joka ei ole kokenut yöttömän yön hurmaavaa kauneutta merellä, ei saata ymmärtää minkä kauneuden olemme pilaamassa muutamien vuosikymmenten rakennelmien takia!

Olen jatkuvasti jutellessani näiden veneilyturistien kanssa kuullut kysymyksen, osaammeko me itse nähdä, kuinka kaunista meillä on ympärillämme, ja todennut että todennäköisesti emme, koska se on aina läsnä!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toista samanlaista lahtea ja vesistöä ei maailmassa näin pohjoisessa ole olemassa. Murtovesi, josta pohjoisessa voi keittää jopa kahvinsa, on ainutlaatuinen vesistö, eikä sitä saa sotkea eikä vaarantaa sen elimistöä lintuineen ja kaloineen näillä valtavilla rakennelmilla. Jos voimala nousee 250 metriä merenpinnan yläpuolelle, niin se vaati järkälemäistä betonimöhkälettä pitämään sen pystyssä näissä pohjoisen jääolosuhteissa. Mitä sitten itse rakentaminen saa aikaan vesistössä? Valtavaa herkän luonnon sotkemista, muuttolintujen häirintää... Vaelluslohien reaktioista emme tiedä vielä mitään jne.

Tiedän että tullaan kysymään, mitä me sitten voimme tehdä saadaksemme energiaa jatkossa, mutta en ole insinööri eikä suoraa vastausta ole. Luotan kuitenkin siihen että järki voittaa ja tuotekehityksellä sekä vesivoimaa edelleen kehittämällä saadaan tasaavaa tuotantoa nykyisten tuulivoimaloiden tueksi.

Kirjoittaja on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n aluetoiminnanjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä