Paikallisuutiset
Joka kolmannella palkansaajalla jouluostokset ovat vaarassa liian pienen veroprosentin vuoksi – Kokkolassa työtä tekevä Mirja Hynninen aikoo selättää verokarhun tarkistamalla veroprosenttinsa oikeellisuuden
Suomalaisen veronmaksajan idyllisen joulurauhan yllä leijuu uhka. Jos ennakonpidätysprosentti on ollut liian alhainen, joulukuussa jopa puolet palkasta uhkaa mennä veroihin.
– Arviolta jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan rajusti isomman lisäprosentin mukaan. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella, johtava veroasiantuntijaRaili Knuutinen Verohallinnosta kertoo.
Ikävän yllätyksen välttääkseen verottaja muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman ennakkoveroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin OmaVerossa vielä loppuvuodelle.
– Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos, Knuutinen Verohallinnosta sanoo.
Kun tähän vielä lisää sivukulujen osuuden, jopa 60 prosenttia joulukuun palkasta voi mennä verottajalle Vesa Korpela LakiasiainjohtajaVeronmaksajien Keskusliitto
Meneillään oleva vuosi on ensimmäinen, jolloin verokortilla on vain yksi, koko vuodelle ulottuva tuloraja, josta ennakkoveroprosentti ja lisäprosentti lasketaan. Verotuksen ajantasaisena jatkuvasti pitäviä palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja ei verokortissa enää ole. Siksi on erityisen tärkeää, että palkansaajat seuraavat omien vuositulojensa kehittymistä ja hakevat hyvissä ajoin muutosverokortin.
Myöskään erillistä sivutuloverokorttia ei tänä vuonna enää ole, vaan palkansaaja voi kopioida samaa verokorttia kaikille työnantajilleen.
Kokkolassa ja Pyhäjärvellä työskenteleväMirja Hynninen on tiennyt verokorttiuudistuksesta, mutta hän ei ole asiaa tarkemmin pohtinut.
– Nyt kun otit puheeksi, asiaa vielä pitää tarkastella. Tosin vuoden mittaan ei ole ollut muutoksia tuloissa eikä vähennyksissä. Tosin minulla on luottamustoimista sivutuloja, joten tarkistus on paikallaan, Hynninen toteaa.
Verottaja on Kuntaliiton verotukseen perehtyneen erikoisasiantuntijanPekka Montellin mukaan havahtunut liian alhaisiin ennakonpidätyksiin pohtiessaan kuntien saamien verotilitysten laskun syitä. Ensin syylliseksi nimettiin vuoden alussa voimaan tullut tulorekisteri, mutta viime viikkoina on selvinnyt, että "verovajeen" taustalla ovatkin liian pienet ennakot.
– Tuloveroa on alkuvuonna maksettu aiempaa vähemmän ja tällä tietoa sitä tulee maksuun sitäkin enemmän loppuvuodesta. Verottajan näkemyksen mukaan kuntien saamien alhaisten tilitysten taustalla onkin pääsääntöisesti verokorttiuudistus, Montell miettii.
Montellin mukaan kunnilla ei sinällään ole syytä huoleen, sillä Kuntaliiton ja Verohallinnon mukaan veropohjassa ei ole tapahtunut muutosta huonompaan suuntaan.
– Eli jos kaikkea veroa ei saada tilitettyä kunnille tänä vuonna, se tulee kunnille viimeistään ensi vuonna. Mutta toki kunnissakin tämä aiheuttaa toimia. Väliaikainen vaje pitää rahoittaa muutoin, esimerkiksi lainalla, Montell kertoo.
Veronmaksajien Keskusliitossa ei ole tehty omaa arviota ennakonpidätysten toteutumisesta. Keskusliiton lakiasiainjohtajaVesa Korpela toteaa kuitenkin, että nykyistä vuoden mittaista veroprosentin tarkasteluajanjaksoa pidettiin uhkana ja siihen sisältyvä joulunalukseen ajoittuva sudenkuoppa tunnistettiin. Silti uudistus tehtiin.
– Moni lankeaa liian alhaisen ennakon sudenkuoppaan, sillä osa veronmaksajista ei ole asiaan niin hyvin perehtynyt, että osaisi muuttaa veroprosenttiaan ylöspäin kesken verokautta. Osa taas varmasti osaa laskea, millä tasolla hänen veroprosenttinsa pitäisi olla.
– Silti uhka siihen, että joulurahat menevät verottajalle, on ihan oikea ja todellinen. Jos esimerkiksi palkansaajan tulot ovat vuodessa 100 000 euroa, hänen ennakkoprosenttinsa on 33 prosenttia ja lisäprosenttinsa 53 prosenttia. Kun tähän vielä lisää 8,25 prosenttiyksikön sivukulujen osuuden, voi käydä niin, että jopa 60 prosenttia joulukuun palkasta menee verottajalle, Korpela toteaa.
Aiemmin veroa maksettaessa lisäprosenttia käytettiin tarvittaessa joka kuukausi, jolloin loppuvuodesta ei ollut pelkoa suurelle äkilliselle veroverolle. Mullistus johtuukin viime vuonna käyttöön otetusta verokorttiuudistuksesta, jossa veroprosentin tarkistamisajaksi otettiin koko vuosi aiemman yhden palkanmaksuvälin sijaan.
– Toki verovelvollisen on ollut jo pitkään mahdollista valita verokaudeksi koko vuosi, mutta nyt se tuli kaikille pääsäännöksi, Korpela kertoo.
Korpelan mukaan Veronmaksajat on parhaansa mukaan yrittänyt viestiä jäsenkunnalleen uudistuksesta.
– Mutta silti. Päävastuu tiedottamisesta on valtiolla, joka uudistuksesta on päättänyt. Toki muutkin asianosaiset voivat tästä informoida. Tämä on iso uudistus, Korpela kertoo.
Kunnissa lasketaan, että uuden tulorekisterin ja verokorttiuudistuksen vuoksi kunnille jää tänä vuonna tilittämättä veroja yhteensä 600 miljoonan arvosta. Saamatta rahat eivät jää. Ne vain siirtyvät ensi vuoden tuloksi.
– Kirjanpidossa kunnat joutuvat noudattamaan reaaliaikaisia maksutilityksiä eli ne eivät voi ennakoida tulevia tilityksiä. Tämän vuoksi moni kunta kirjaa tänä vuonna alijäämää, vaikka todellisuudessa talous ei ole pakkasella. Tilanne paikataan ensi vuonna, erityisasiantuntija Pekka Montell Kuntaliitosta kertoo.
Verokorttiuudistus
Tuli voimaan vuoden alussa.
Nykyään verojen tarkastelujakso koko vuosi.
Aiemmin veron oikea suuruus määräytyi kuukausittain
Jos ennakkoprosentti on liian alhainen, loppuvuodesta verotus kiristyy
Tarkista veroprosentti Verohallinnon laskurilla
Muutoksen voi tehdä ilmoituksella työnantajalle tai
hakemalla muutosverokortti