Mielipiteet

Kpedun opiskelijat tallensivat Miitin tunnelmat valokuviin. Kuva: Jonas Kronqvist

Jonna Kastell-Klapurin mielipidekirjoitus: Yhteistyöllä järjestettiin onnistunut mopotapahtuma, jossa kumi paloi ja käytös oli fiksua

Viime aikoina mediassa on pidetty esillä negatiivissäveytteisiä havaintoja mopoilijoista: laittomat mopomiitit, poliisin tehovalvonta ja viritetyt mopot, kuten muun muassa Keskipohjanmaa-lehden artikkelissa torstaina 25.5. Myös Ylen uutisessa 26.5. haikailtiin sen perään, että joku ottaisi vastuulleen laillisten miittien, eli mopoilijoiden kokoontumisajojen järjestämisen ja ns. luparumban hoitamisen.

Asiaa ei tarvitse jättää haikailujen varaan. Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry järjesti nuorten ideoiman ja yhteistyössä nuorison sekä monien paikallisten organisaatioiden ja yksityishenkilöiden kanssa lauantaina 13.5. Kälviällä tapahtuman, jossa pääesiintyjänä oli turkulainen stunt-kuski Eero Syrjänen. Stunt-esityksen jälkeen mopoilijat pääsivät osallistumaan mopoarvostelukilpailuun ja illan huipensi mopoilijoiden mahdollisuus esitellä omia taitojaan siihen varatulla suljetulla alueella, missä kumin polttaminen ja keuliminenkin oli sallittua!

Tämä oli mahdollista vastuullisella toiminnalla. Mopon vakuutusten ja ajolupa-asioiden tuli olla kunnossa ja tapahtuman järjestäjä oli puolestaan huolehtinut ajoalueen rajaamisesta ja sulkemisesta, järjestyksenvalvonnasta sekä viranomaisilmoituksista ja vakuutuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saadessani todistaa nuorison mukanaoloa, osallisuutta ja fiksua käyttäytymistä ja innostusta sain todeta, että kyllä kannatti! Tapahtuma keräsi paikalle nuorisoa mutta toi myös yhteen eri sukupolvia ja ihmisiä erilaisista taustoista arvioiden mukaan yhteensä noin 800 henkeä.

Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran toiminnanohjaajana moottoriurheiluapahtuman järjestäminen oli itselleni täysin omalta mukavuusalueeltani poistumista eikä se olisi ollut mahdollistakaan ilman aktiivisia kälviäläisiä nuoria sekä yhteistyötahoja eri osaamisaloilta.

Team Herlevi mahdollisti tapahtuman järjestämisen asfaltoidulla piha-alueellaan ja paikallisten nuorisoseurojen aktiiviset jäsenet Kaustisen Salonkylästä, Kälviän Välikylästä, Lohtajan Alaviirteeltä ja Marinkaisista sekä Perhosta antoivat oman panoksensa monenlaisten talkootehtävien muodossa. Keski-Pohjanmaan Moottorikerhon edustajat sekä opinnäytetyötään tekevät yhteisöpedagogiopiskelijat kuuluivat niin ikään tapahtuman tekemisen kantaviin hartiavoimiin.

Ainutlaatuiset hetket tallentuivat valokuviksi Kpedun opiskelijoiden toimesta. Erityisen merkityksellistä oli, että yhdessä nuorten kanssa pohdittiin ja laadittiin lupailmoituksia, viestintää ja käytännön järjestelyjä ja mm. pystytettiin tapahtuma-alue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Siinä vaiheessa, kun mopon pärinä lakkaa, saa postinumeronkin ottaa pitäjästä pois.”

Omassa lähipiirissäni ei ole mopoilevia nuoria, mutta koin tämän projektin tärkeäksi yhteistyön, yhteisen kasvattamisen ja välittämisen kanavaksi. Mopoilijanuorisossa on tulevaisuus!

Tulisi pyrkiä löytämään väyliä saada yhteistyöllä aikaan kestäviä ja toimivia ratkaisuja niin, ettei mopoiluun ja nuorten kokoontumiseen suhtauduttaisi aina negatiivisesti, mutta jotta myös lieveilmiöiltä ja onnettomuuksiltakin vältyttäisiin.

Mopotapahtumamme jälkeen kuulin lausahduksen eräästä keskustelusta liittyen mopon pärinän häiritsevyyteen kauniina kesäiltana: ”Siinä vaiheessa, kun mopon pärinä lakkaa, saa postinumeronkin ottaa pitäjästä pois.”

Kun seuraavan kerran jokin mopoilussa ärsyttää, mieti, mitä itse voisit tehdä oman asuinalueesi monimuotoisuuden, viihtyvyyden ja elinvoimaisuuden eteen. Esimerkiksi yhdistys- ja seuratoiminta on kaikille vapaa kanava osallistua, vaikuttaa, ideoida, suunnitella ja toteuttaa yleishyödyllisiä projekteja ja toimintoja!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n toiminnanohjaaja.

Halutko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta