Paikallisuutiset

Joulukuusia yli kahden vuosikymmenen kokemuksella Ruotsalossa kasvattaneet Heikki ja Maija-Leena Hakunti tietävät, että hyvä kuusi vaatii kovaa käsityötä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsalossa kotitilallaan asuvaHeikki Hakunti innostui kuusien kasvattamisesta parisenkymmentä vuotta sitten, kun Kannuksen maamieskoululla järjestettiin joulukuusenkasvatuskurssi. Ajatuksena maatilan isännällä oli hommata täytettä niille pellonperukoille, joihin ei isoilla maatalouskoneilla päässyt käsiksi. Hän halusi saada tuottoa näistä muuten joutomaiksi jäävistä kaistaleista.

Maija-Leena ja Heikki Hakunti.
Maija-Leena ja Heikki Hakunti. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vaimonsa Maija-Leenan kanssa asiaa tarkoin harkittuaan, päätti Hakunti kokeilla, miten kuusenkasvattaminen sujuisi. Alkuvuosina sekä amerikkalaisia että suomalaisia kuusilajikkeita kasvattanut pariskunta oppi monia asioita kantapään kautta – esimerkiksi sen, että ulkomaalaiset lajikkeet eivät kestä Suomen oloissa.

– Yhtenä kylmänä talvena ne paleltuivat. Kytönperälle istutetut suomalaiset kuuset seisoivat hyvävointisina keskellä, ja molemmilla puolilla oli amerikkalaisia paleltuneita kuusia. Siitä tuli paljon hukkaa, Hakunti toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli amerikkalaisissa hyviäkin puolia, sillä ne olivat tuuheampia ja paksuoksaisempia. Havutkaan eivät pistelleet samalla tavalla kuin suomalaisten kuusien, joita joutuu aina käsittelemään hanskat kädessä,Maija-Leena Hakunti jatkaa.

Nyt suomalaisiin kuusiin jo useamman vuoden ajan keskittynyt kasvattaminen vaatii kovaa työtä. Sen tietää talon isäntä, joka käy useamman kerran kesässä ruohotrimmerillä läpi jokaisen kuusen juuren, etteivät heinät pääsisi nivoutumaan syvälle puunoksiin. Tämän lisäksi lähes jokaisesta oksasta poistetaan kärki, jolloin oksat pääsevät tuuhenemaan. Joihinkin kuusiin hän joutuu perustamaan uuden latvan, jos entinen on kasvanut liian pitkäksi.

– Uusi latva perustetaan niin, että vieressä oleva lyhyempi oksa sidotaan kiinni pitkään latvaan ja odotetaan, että se asettuu oikeaan asentoon. Sitten voidaan liian pitkä latva leikata edestä pois häiritsemästä. Jotkut luulevat, että joulukuuset kasvavat automaattisesti oikean muotoisiksi, mutta voi kuinka paljon ne vaativatkaan työtä. Välillä homma kyllästyttää kauheasti, kun joistakin kuusista ei millään saa hyvänmuotoisia.

Lähes jokainen kuusen oksa on leikattava kesän aikana. Kärki leikataan pois, jotta oksa lähtisi tuuhenemaan.
Lähes jokainen kuusen oksa on leikattava kesän aikana. Kärki leikataan pois, jotta oksa lähtisi tuuhenemaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Heikki on vielä niin kauhean tarkka, että hän kulkee tuolla kuusien ympärillä pitkin kesää tikkaiden varassa niitä leikellen. Heikille ei ihan mikä tahansa kelpaa, vaan kaiken on aina oltava täydellistä Maija-Leena Hakunti jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerran jo kuusenkasvattamisesta luopunut pariskunta aloitti homman uudelleen kymmenen vuotta sitten kuultuaan mielenkiintoisen uutisen Amerikasta.

– Siellä järjestettiin kilpailu, jossa parhaan kuusen kasvattanut sai luovuttaa sen presidenttiparille. Voitto meni 84-vuotiaalle pariskunnalle, ja silloin ajattelin, että no miksemme mekin voisi vielä kasvattaa. Tuolloin olin seitsemissäkymmenissä, Heikki Hakunti kertoo.

Pellonreunojen lisäksi Hakunnit ovat kasvattaneet kuusia myös omalla pihallaan. Nyt kymmenen vuoden ajan kasvanut uusi sato on valmis ostettavaksi, ja kuuset odottavat pääsyä uusiin koteihinsa. Pihamaalla kuuset ovat menestyneet hyvin, sillä lempeä tuuli puhaltaa etelästä.

Hakunti tietää, että joulukuusi on parhaimmillaan juurikin kymmenen vuoden ikäisenä, sillä silloin ne ovat sopivan kokoisia suomalaisiin koteihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tietysti riippuu, minkälainen talo on. Jossakin vaiheessa ihmiset rakensivat taloja, joissa huonekorkeus oli korkea, ja silloin täytyy tietenkin kuusenkin olla isompi. Kerran eräs sukulainen osti niin leveän kuusen, että ihmettelin, miten he edes saavat sen ovesta sisään. Vauhdilla kuulemma meinasivat, Heikki Hakunti kertoo nauraen.

Hyvää palautetta kuusistaan asiakkailta saanut pariskunta kertoo, että ensimmäinen kuusi myytiin tänä vuonna jo itsenäisyyspäiväksi. Kuusen ostamassa käynyt nainen oli siihen niin tyytyväinen, että lähetti pariskunnalle vielä kuvan koristeltuaan sen.

Kuusia hartaudella kasvattaneet Hakunnit osaavat antaa vinkkejä myös niiden käsittelyyn, jotta ne pysyisivät mahdollisimman pitkään hyvänä:

– Jäässä oleva kuusi kannattaa sulattaa hiljalleen, esimerkiksi viileässä autotallissa. Jos siitepölystä haluaa päästä eroon, voi kuusen viedä vaikka suihkuun ja suihkuttaa sen kauttaaltaan puhtaaksi. Se on kyllä tosin aika roskaista hommaa. Tärkeintä kuitenkin on leikata kuuselle tuoretta imupintaa, jos se on seissyt sahattuna jo kauan.

Nyt viimeisiä vuosiaan kuusia myyvä pariskunta ei enää ole istuttanut uusia taimia. Maija-Leena Hakunti kertoo, että kuusia riittää vielä tälle vuodelle ja tulevallekin. Heikki Hakunti toivoisi, että kuusia ostettaisiin tänä vuonna mahdollisimman paljon.

– Tarvitsisin lisää tilaa perunamaalle, ja kyllä kai tässä pikkuhiljaa voisi alkaa eläköitymään, toteaa 81-vuotias isäntä.

Vierellä istuva vaimo ei tätä ajatusta kuitenkaan osta, sillä hän tietää kuinka paljon isännällä menojalka vipattaa maatilan töihin.

– Kun on pikkupojasta asti oppinut maalla tekemään töitä, niin kyllä ne isännät jotain kynsivät niin kauan kuin jalka liikkuu. Ei meidän Heikistä olisi toimettomana istumaan. Tänäkin vuonna hän on ollut metsähommissa poikamme kanssa, ja eiköhän samat hommat jatku taas joulun jälkeen, kun kuusihässäkkä on ohi, hän toteaa.

Kuuset vilisevät pariskunnan silmissä vuoden ympäri, mutta joulukuusi on silti olennainen osa heidänkin joulunviettoaan. Minkälainen kuusi kasvattajien taloon kelpuutetaan?

– Se mikä jäljelle jää, kertoo Heikki Hakunti nauraen.

– Suutarin lapsilla ei tässäkään tapauksessa ole kenkiä. Me otamme kuusen sisälle yleensä aatonaattona tai aattona, sitten kun kaikki asiakkaat ovat varmasti käyneet. Kaunis kuusi meillä on silti jokaisena vuonna ollut, Maija-Leena Hakunti toteaa hymyillen.

Ketkä?

Maija-Leena ja Heikki Hakunti

Maija-Leena Hakunti 72 vuotta, Heikki Hakunti 81 vuotta.

Perheeseen kuuluu kaksi poikaa, yksi tyttö ja yhdeksän lastenlasta.

Pariskunta on kasvattanut kuusia jo yli 20 vuoden ajan. Kotitilan karjasta he luopuivat noin 15 vuotta sitten.

Harrastuksina Heikki Hakunnilla on taulujen maalaaminen sekä puutarhatyöt. Maija-Leena Hakunti on puolestaan ollut aktiivinen järjestötoiminnassa, muun muassa Keskustanaisten ja Maa- ja kotitalousnaisten riveissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä