Kolumnit

Jouni Nikulan kolumni: Iso vetytehdas nielee virkistysmetsiä Kokkolassa, upea pohjavesimonttukin menetetään

Kuva: Jukka Lehojärvi

Kun vesihiihtoa harrastaa ilman suksia, jalkapohjat kuumenevat. Niitä liki polttaa.

Kokeilin paljasjalkavesihiihtoa kaksikymmentä vuotta sitten Kokkolassa, niin sanotulla Överbyn montulla lähellä Kruunupyyn rajaa: Noin sadan metrin liukumisen jälkeen irrotan otteeni ja vajoan tyytyväisenä aaltojen huomaan. Kirjoitin Kokkola-lehteen myös siitä, miltä veden imaisu kovassa vauhdissa tuntuu olkapäässä.

Olen jututtanut samalla pohjavesimontulla myös Kokkolan urheiluautoilijoita. Jäällä seissyt puheenjohtaja Anssi Räikkönen kehui olosuhteita keskustan lähellä: "Eikä vedenvaihtelukaan ole samanlaista kuin merellä”, hän hehkutti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta nyt pyörivät isommat eurot. Jäärata-autoilu ja barefoot-hiihto jäävät talousuutisoinnin varjoon. Överby sijaitsee niin sanotulla Kruunuportin alueella, jossa polttelee nyt niin että jalkapohjissa tuntuu.

Keski-Pohjanmaalla vihreät tuulet on liitetty tähän asti tuulivoimaan, joka on ottanut kalasääskien ja kurkien paikan kalaisten metsämaiden taivaanrannoissa.

Tuulivoimaakin hurjempi viherpuhuri iski Kokkolaan alkuviikolla, kun amerikkalainen Plug Power ilmoitti rakentavansa tuotantolaitoksen Kokkolan ja Kruunupyyn rajalle, Kruunuportin teollisuusalueelle. Tarkoitus on valmistaa 85 tonnia vetyä päivässä ja 700 kilotonnia ammoniakkia vuodessa. Työpaikkoja ja veroeuroja luvassa!

Mutta jos jotain aikoo saada, on jotain pakko antaa. Tehtaan rakentaminen vaikuttaa pohjavesimontun käytön lisäksi Kasitien ja Rantatien välisiin metsiin. Plug Power tulee viemään vetyä markkinoille Kokkolan sataman kautta. Se tarkoittaa sitä, että Kruunuportista suurteollisuusalueelle ja satamaan vedettävä tie on entistä realistisemmalla pohjalla. Kaikki on edennyt aika nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laajalahden ja Kvikantin metsien läpi kulkevasta tiestä alettiin puhua vasta vuonna 2018, kun kaupunki osti seurakuntayhtymältä Kruunuportin tontin. Somessa suunnitelmat alkoivat kiehuttaa saman tien. Eikä paine kattilassa ole loppumassa, sillä jos tähän asti on puhuttu symbolimaisella tasolla “käytävän varaamisesta” metsämaiden keskelle, pakottaa Plug Power sanoista tekoihin.

Muutama maastopyöräpolku ja hevosreitti tulee katkemaan.

Kokonaan toinen keskustelun aiheensa ovat muut Kokkolan ja Kruunupyyn rajalla sijaitsevat pohjavesimontut. Upeat rannat vetävät uimareita, mutta saniteettitiloista tai uimavalvonnasta, kaupallisista palveluista puhumattakaan, ei ole mitään tietoa.

Vaikka väkeä riittää, ei sora- ja hiekanottopaikoista koskaan tehdä virallisia uimapaikkoja. On mentävä villinlännen säännöillä ja toivottava, että ihmiset muistavat käyttäytyä.

Lisää aiheesta