Mielipiteet

Juha Honkakosken mielipidekirjoitus: Kristillisdemokraattien ohjelma on “rusinoita pullasta” -sosialismia

Haluan kiittää kansanedustaja Östmania vastauksestaan kritiikkiini koskien suomalaista maataloutta. Kansanedustajan kirjoituksessa olikin tällä kertaa hieman konkretiaa, jota haluan lyhyesti kommentoida.

Östman kirjoittaa: "Viljelijät eivät halua ensisijaisesti tukipaketteja. He haluavat korvauksen työstään markkinoilta". Esimerkiksi KD:n vaatima kiinteistöveron poisto maatalouden tuotantorakennuksilta olisi myös tukipaketti, jonka hintaa yhteiskunnalle en tiedä, mutta KD:ssa tämäkin on varmaan laskettu?

Selasin tuon KD:n 100-kohtaisen ohjelman huoltovarmuuden parantamiseksi, josta saattaa päätellä, että puolueenne mielestä EU on se suurin syyllinen suomalaisen viljelijän kurjuuteen. Suomi ei voi pienenä jäsenmaana kovin paljoa vaikuttaa kokoaan suuremmin EU-päätöksiin eduskunnan tai hallituksen voimin, olipa noiden kokoonpano mikä hyvänsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oletteko siis sitä mieltä, että Suomen pitäisi erota EU:sta ja hoitaa maatalouspolitiikkansa pelkästään kansallisin voimin? Tässä yhteydessä on syytä myös kysyä, että onko "brexit" tuonut briteille autuaallisemmat olot? Uutisoinnista päätellen ei ole.

Tuossa ohjelmassa vaaditte mm. ruoan arvonlisäverokannan laskemista 10 prosenttiin. Kannatetaan. Tämän hintalappu olisi kuitenkin jo huomattavasti suurempi. Kysymys: miten tämä verotulojen menetys kompensoidaan valtiolle? Leikkaamalla kansalaisten hyvinvoinnista, lainalla vai muita veroja korottamalla?

Puolueenne on muun opposition kanssa kritisoinut nykyistä hallitusta velaksi elämisestä sekä korkeasta veroasteesta, joten nuo kaksi viimeistä vaihtoehtoa lienevät pois laskuista.

Toki ruoan hinnan mahdollinen lasku kompensoisi osittain tuota veronalennusta kulutuskysynnän noustessa. Kysymys: miten varmistetaan alv:n mahdollisen alentamisen siirtyminen kuluttajahintoihin? Markkinataloudessa käy yleensä siten, että kysynnän kasvaessa hinnat nousevat. Eikä näytä myöskään siltä, että kilpailu pitäisi tästä huolen, ainakaan kun lukee moitteenne nimenomaan kauppaa kohtaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun tuota KD:n ohjelmaa lukee, niin sieltä paistaa kaksi asiaa EU:n moitteiden lisäksi, joita voisi tässä yhteydessä kutsua "rusinoita pullasta" -sosialismiksi: yhteiskunnan voimakas panostus yhden yrittäjäryhmän tukeen sekä halu päästä sääntelemään tuota ihailemaanne "vapaan markkinatalouden" toimintaa elintarvikkeiden markkinointiketjussa.

Haluatko kommentoida juttua? Lähetä toimitukselle viesti tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta