Mielipiteet

Kari Huhtalan mielipidekirjoitus: Kotimaisella omistajuudella on väliä energiahankkeissa

Nopea siirtymä fossiilisesta energiasta vihreämpiin ratkaisuihin voi aiheuttaa omistuspohjan vääristymiä. Maan tuulivoimahankkeista yli puolet on jo ulkomaisten sijoittajien käsissä. Sama kehitys näyttää uhkaavan kunnallisia lämpöyhtiöitä, kuten Antti Toivola (KP 26.4.) aiheellisesti kirjoittaa. On syytä kysyä, ketkä lopulta keräävät hyödyt maakuntien energiahankkeista?

Kestävän energiatuotannon rakentamiseen tarvitaan alueellisia ratkaisuja. Ne lisäisivät energiarakentamisen hyväksyttävyyttä, kun alueen ihmiset voivat itse vaikuttaa lopputulokseen. Lisäksi on tärkeää, että energiatuotannon hyötyjä suunnataan energian käyttäjille, ei niinkään sijoittajien kukkaroon.

Tanskassa jo yli vuosikymmen sitten panostettiin tuulivoiman paikalliseen omistajuuteen.

Uudenlaiset energiayhteisöt ovat iso mahdollisuus energiasiirtymässä. Esimerkiksi Saksassa ne ovat tuoneet alueille lisää elinvoimaa. Myös Tanskassa jo yli vuosikymmen sitten panostettiin tuulivoiman paikalliseen omistajuuteen ja omarahoitukseen. Syntyi osuuskuntia, joissa paikallisilla oli päätös- ja ohjausvaltaa. Miksi tämä ei onnistuisi maailman osuustoiminnallisimmassa maassa Suomessa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat ja maakuntaliitto voisivat olla aloitteentekijöinä paikallisen osallisuuden lisäämisessä. Julkisen rahan pilottirahoitusta on asiaan varmasti saatavissa. Myös kunnalliset yrityspalvelut voivat olla edistämässä asiaa aktivoimalla toimijoita mukaan ja esimerkiksi kokoamalla paikallisille hankkeille rahoittajapooleja.

Kirjoittaja on Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon osuustoimintajohtaja.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.