Mielipiteet

Kari Virtasen mielipidekirjoitus: Onko kulttuuri luksusta?

Olin Kokkolan Kaupunginteatterissa kuuntelemassa Queenin musiikkia Keski-Pohjanmaan Konservatorion ja Ostrobotnian jazz Orchestran tuottamana. Huikea esitys ja liput oli myyty hetkessä. Mielestäni kyse oli kulttuurista ja hyvästä sellaisesta.

Kansallisoopperaa ja balettia tuetaan normaalivuosina 150-200 eurolla per pääsylippu. ”Tuki on aivan kohtuuton verrattuna kokeellisten teattereiden saamaan tukeen ja se tuottaa minulle huonoa omaatuntoa”, kirjoitti vihreiden Osmo jo kauan sitten.

Kuinka monella Yksipihlajan kesäteatterin katsojasta olisi varaa mennä Savonlinnan oopperajuhlille, ja kuinka moni edes haluaisi vaihtaa päittäin pääsylippua? En minä ainakaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikkona koronavuonna 2020 valtio tuki jokaista myytyä Oopperan pääsylippua yli 700 eurolla. Tuki oli vuokratukineen 52 miljoonaa ja pääsylippuja myytiin suunnilleen 68 000 kappaletta.

Kulttuurielämysten luominen ei ole pelkästään rahakysymys. Pienelläkin rahalla saa hienoa kulttuuria aikaiseksi ainakin Kokkolassa. Kuitenkin lienee reilua sanoa, että myös kulttuurista pitää säästää ja kaikesta muustakin. Tämä vain siinä tapauksessa, jos ei haluta velaksi elää.

Lisäisin luovien aineiden sekä liikunnan määrää koulussa. Rentoon vartaloon sekä mieleen opetus uppoaa paremmin ja Pisa-tulokset olisivat taas tapissa.

Kun Orpo — äänestystuloksesta riippumatta — hallitusta kasaa, niin tulevissa hallitustunnusteluissa jokainen kutsuttu puolue kantaa oman hillopurkkinsa neuvotteluihin. Kaikki antaa hiukan periksi ja lopputulemana saataneen: Kouluihin ruotsinkielentunti lisää. Neuvoloissa vaihdetaan halvempaan siivousliikkeeseen. Työntekijät vaihdetaan vuokratyöntekijöiksi sekä kevytyrittäjiksi. Laittomien maahanmuuttajien verikokeita ei makseta. Yhteiskunnan laskutus ulkoistetaan perintäfirmoille. Pyydetään EU:lta kalliit remontti- sekä metsänhoito-ohjeet. Leipäjonoihin luvatut rahat siirretään seuraavaan vuoden budjettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtion visa vinkuu lapsiemme iloksi!

Suomessa elää maailman onnellisin kansa, mutta kuinka kauan?

Vahva arvaukseni on, että Oopperan lippu on tulevina vuosina hiukan kalliimpi!

Haluatko jatkaa keskustelua. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä