Paikallisuutiset
Katso videolta, kuinka ajosimulaattori toimii: Ajokorttilain uudistus ajaa monet valitsemaan minimimäärän ajo-opetusta, josta osan voi suorittaa simulaattorilla – "Moni ei mielellään ota lisätunteja rahan takia", kertoo liikenneopettaja Ari Mikkola
Liikennekoulu Mikkolan yrittäjäAri Mikkolan mielestä ajokorttilain uudistus on heikentänyt ajokoulutusta. Pääosin Kälviällä, Toholammilla, Lohtajalla ja Kokkolassa ajo-opetusta antava Mikkola on pitäytynyt kontaktiopetuksessa. Ainoastaan pimeäajo tehdään ajosimulaattorilla Kemoran moottoriradalla Vetelissä. Liukkaan kelin ajo suoritetaan samalla moottoriradalla.
– Pimeäajo on mielestäni ainoa, mihin simulaattori sopii. Siinä oppii valojen käyttötekniikan. Muuten oikeasta ajamisesta ei saa minkäänlaista käsitystä, sanoo vuodesta 1984 liikenneopettajana toiminut Mikkola.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Liikenne- ja viestintäministeriön ajokorttiuudistus astui voimaan viime vuoden heinäkuussa. Pakollisen opetuksen määrä väheni ja tutkinnon merkitys kasvoi. Pääsuuntana oli myös laskea ajokortin hintaa ja mahdollistaa uusia opetusmenetelmiä.
Teoriaopiskelu on nykyään itseohjautuvaa, kun kaikki on internetissä. Samu Mertanen asiakaspalvelupäällikkö, CAP-Autokoulu Kokkola
Autokoulut voivat itse suunnitella teoriatuntien toteutuksen. Teoriaa opetetaan paikan päällä tai etänä verkossa. Osan ajo-opetuksesta voi suorittaa ajosimulaattorilla.
Henkilöauton ajotunteja on uudistuksen myötä oltava vähintään 10. Teoriatunteja on perusvaiheessa neljä ja riskientunnistamiskoulutuksessa neljä. Ennen uudistusta teoriatunteja oli 19.
– Ajo- ja teoriatunteja on selkeästi liian vähän. Moni ei mielellään ota lisätunteja rahan takia. Mutta tulee kalliimmaksi käydä usein ajokokeessa kuin ottaa lisätunteja. Uudistuksessa ollaan menty niin pieleen, että harva pääsee ensimmäisellä kerralla ajokokeesta läpi, kun aiemmin suurin osa pääsi. Pahimmillaan ajokokeesta on päästy läpi vasta viidennellä yrityksellä, Mikkola kertoo.
Samalla kertaa kun ajotunteja vähennettiin lähes puolella, ajo- ja teoriakoetta vaikeutettiin. Inssiajo kestää reilun tunnin, johon kuuluu nyt pakollisena maantieajo. Mikkolasta ajokokeen vaativuus on hyvä asia, mutta opetuksen vähentäminen ei.
– Uudistusta markkinoitiin sillä, että ajokortin saaminen on halpaa ja helppoa, mutta siitä tuli täysin virheellinen käsitys ihmisille. Olen erittäin huolissani. Tämä uudistus tullaan näkemään tilastoissa.
AsiakaspalvelupäällikköSamu Mertanen CAP-Autokoulu Kokkolasta kertoo, että Kokkolan toimipisteen kaksi ajosimulaattoria ovat CAP-Groupin omia tuotteita. Niistä saatuja ajoraportteja käytetään oppilaan liikenteessä ajon opetuksen apuna.
– Vaikka tuntuma ei ole täysin sama kuin oikeassa autossa, ajosimulaattori on paineeton, ekologinen ja aikatauluvapaa oppimistila. Siitä saa sellaisia ajokokemuksia, joita ei omalla paikkakunnalla pysty saada, kuten moottoritieajoa, Mertanen perustelee.
– Ennen liukasajo käytiin ajoradalla, mutta se meni jonotteluksi ja odotteluksi ja itse harjoitteluaika jäi lyhyeksi. Nyt liukasajo on ensisijaisesti simulaattorilla, mutta yhdessä B-korttipaketissamme sen voi käydä paikkakuntakohtaisesti ajoradalla.
Myös Mertanen on huomannut trendin, että henkilöautokorttipaketti valikoituu hinnan perusteella. CAP-autokoulu suosittelee oppilaskohtaisesti, millainen koulutuspaketti olisi sopivin.
– Aiempi ajokokemus huomioidaan pakettia valittaessa. Joillekin riittää kymmenen ajotuntia ja riskienhallintakoulutuksen neljä ajotuntia. Arviolta lisäajotunteja ottaneet ajavat yhteensä 16 tuntia, mikä vastaa lähelle vanhan mallin määrää.
B-kortin perushintaan sisältyy ajokokeen suorittaminen CAP-autokoulun autolla. Jos ajokokeen joutuu uusimaan, auton käytöstä tulee lisähinta.
CAP-autokoulun teoriatunnit ovat pääsääntöisesti verkkotunteja. Vastuuopettajat tukevat oppimista ja kontaktitunteja järjestetään pyydettäessä.
– Teoriaopiskelu on nykyään itseohjautuvaa, kun kaikki on internetissä, toteaa Mertanen.
Paras mahdollinen autokouluopetus olisi Ari Mikkolan mielestä aiempi kolmivaiheinen ajokoulutus.
– Kertausajo syventävässä vaiheessa koettiin hyödylliseksi. Nyt vasta korttia hankkivalla ei ole aiempaa ajokokemusta, johon verrata ajamista.
Mopokorttikoulutuksessa ei ole enää pakollisia ajotunteja. CAP-autokoululaisille Kokkolassa yksi käsittelytunti kuuluu halvimpaan pakettiin. Mertasen mukaan oppilaat ottavat mielellään ajotunnin, jotta käsittelykoe onnistuisi. Liikennekoulu suosittelee myös ylimääräistä liikenneajotuntia.
– On ikävää ja surullista, jos liikenteessä on mopoilijoita, joilla ei ole aiempaa kokemusta liikenteessä. Aika näyttää, onko mopokorttiuudistus ollut oikea valinta, miettii Samu Mertanen.
– Sehän se tässä uudistuksessa on kaikkein pelottavinta. Liikenteeseen päästetään raakilekuskeja, toteaa Ari Mikkola.
Kommentti
Ajokorttilain uudistus
Astui voimaan heinäkuussa 2018. Painottaa oppilaan valintaa opetuksen määrästä ja menetelmistä.
Henkilöauton ajokortissa on 4 tunnin teoriakoulutus, 8 tunnin riskikoulutus ja vähintään 10 tuntia ajo-opetusta.
Ajokortti muuttui yksivaiheiseksi. Harjoittelu- ja syventävästä vaiheesta luovuttiin.
B-luokan teoriakoe vaikeutui kysymysten lisäämisellä ja hyväksymisrajoilla. Ajokoe on 15 minuuttia pidempi.