Paikallisuutiset

Kaupat on tankattu täyteen ruokaa ja juomaa: "Juhannus sinänsä on turvattu" – Katso video Prisman varastosta

Juhannus on grilliherkkuja, punaista heraa, sipsejä, vissyä, olutta ja raikkaita viinejä.

Juhannuksena juomat ovat isoin kokonaisuus, jonka menekkiin päivittäisvarakaupoissa on valmistauduttu jo hyvissä ajoin.

– Vissyä ja vettä on hankittu varastoon jo reilu kuukausi sitten, ja nyt on pakko varautua tuleviin helteisiin, kertoo päivittäistavaraosaston myyntipäällikköTomi Pakarinen Ylivieskan Prismasta.

Juhannukseksi hankitaan myös isoja virvoitusjuomabägejä sekä olutta, mikä on selkeästi ykkösjuoma juhannuksena. Suosiotaan kasvattavia alkoholittomia juomia on myös tarjolla useita eri merkkejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Juhannuksen jälkeen tilanne on toinen. Silloin vissyn ja virvoitusjuomien kysyntä menee oluiden edelle helteistä johtuen. Prismassa toivotaan, että tänä vuonna virvoitusjuomatehtaiden tuotanto ei sakkaa. Silloin hyllyt tyhjenevät nopeasti kaikista vissymerkeistä.

– Joka vuosi juhannuksen jälkeen alkavat toimitusongelmat ja ne kertautuvat muillekin, Pakarinen sanoo.

Juhannusjuomista ei kuitenkaan tule pulaa. Prismat on tankattu täyteen ruokaa ja juomaa, joita tulee lisää enää täydennys- ja tuorekuormia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ukrainan sodasta johtuvat toimitusvaikeudet näkyvät jonkin verran kauppojen hyllyillä, mutta korvaavia tuotteita onneksi löytyy.

– Juhannus sinänsä on turvattu, toteaa Ylivieskan PrismajohtajaMarko Jylhä.

Ylivieskalaiset Leena ja Reino Tyni sekä lapset Sulo, Maunu, Severi ja Rebekka syövät juhannuksena makkaraa salaatin kanssa sekä limsaa ja sipsejä. Salaattiin kuuluu ehdottomasti tomaatti-valkosipuli-kastike.
Ylivieskalaiset Leena ja Reino Tyni sekä lapset Sulo, Maunu, Severi ja Rebekka syövät juhannuksena makkaraa salaatin kanssa sekä limsaa ja sipsejä. Salaattiin kuuluu ehdottomasti tomaatti-valkosipuli-kastike. Kuva: Sami Nurmi

Juhannus ja joulu ovat isoimmat sesongit ruokapuolella. Suosituimpia tuotteita juhannuksena ovat makkarat, grillattavat lihat ja vihannekset, grillisalaatit ja hampurilaistarvikkeet.

– Toki mansikkakausi ja uusiperunakin alkaa juhannuksena, Pakarinen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalaakin menisi mutta ei aivan edellisvuosien tapaan johtuen kalan korkeasta hinnasta.

Osuuskauppa KPO:n alueella juhannuksen myynti on joka vuosi aika lailla vakio, sanoo marketkaupan kehitysjohtaja Jyrki Kentala.

Juhannuksena myydään grillattavaksi sopivaa ruokaa.

– Grillaaminen on monipuolistunut ja siinä on mennyt eteenpäin. Grilliin on löytynyt uusia tuotteita ja kasviksia, Kentala sanoo.

Sieviläinen Marjatta Huuha laittaa juhannuksena uunissa erilaisia vihanneksia sekä kalaa eri muodoissa. Uusia perunoita hän syö vasta sitten kun niitä saa omasta maasta. Ruokajuomana on kotimehu ja piimä.
Sieviläinen Marjatta Huuha laittaa juhannuksena uunissa erilaisia vihanneksia sekä kalaa eri muodoissa. Uusia perunoita hän syö vasta sitten kun niitä saa omasta maasta. Ruokajuomana on kotimehu ja piimä. Kuva: Sami Nurmi

Jos ns. kova tavara otetaan mukaan, kauppojen ykkössesonki on joulu. Toki juhannukseksikin ostetaan leluja ja pihapelejä.

– Uimalelut lähtevät varmasti liikkeelle, kun luvassa on helteitä, Pakarinen sanoo.

S-ryhmän myyntidatan mukaan lämpimänä juhannuksena ostetaan suhteessa enemmän hyönteiskarkotteita, kylmälaukkuja ja -varaajia, ulkopelejä sekä uimaleluja ja -asuja. Kylmänä juhannuksena ostoskärryyn poimitaan ruokaostosten ohella kumisaappaat ja sadevaatteet mökkireissun varalle.

Ylivieskan Prismajohtaja Marko Jylhä (vas.) ja pt-myyntipäällikkö Tomi Pakarinen juomaosastolla, jossa on varauduttu myös juhannuksen jälkeen tuleviin helteisiin.
Ylivieskan Prismajohtaja Marko Jylhä (vas.) ja pt-myyntipäällikkö Tomi Pakarinen juomaosastolla, jossa on varauduttu myös juhannuksen jälkeen tuleviin helteisiin. Kuva: Sami Nurmi

Viime viikko ja juhannusviikko ovat kiireisimmät viikot kaupoissa, ja eniten asiakkaita on keskiviikkona ja torstaina. Ylivieskan Prismassa on kuitenkin rento ilmapiiri, vaikka pyörät tuovat kuormia kauppaan melkein koko ajan 24/7.

Kaupassa kokeiltiin ennen pääsiäistä kuormien yöpurkua. Yövuoro tulee töihin iltakymmeneltä ja se vaihtaa melkein läpsystä vuoroa aamuvuoron kanssa.

– Meillä on paljon rennompaa olla töissä, kun ei ole paniikkia kuorman kanssa, Pakarinen kertoo.

Suurin osa kuormista on aamulla purettu, kun asiakkaat tulevat kauppaan. Jos asiakkaita on paljon, myymälän puolelta voidaan tulla auttamaan kassoja.

– Kassa on tärkein paikka, minkä pitää toimia täällä. Jos ostoslistassa on puutteita, sen kassa kyllä kuulee, Jylhä sanoo.

Vuokko Kangas ja Hannu Rautiala ostivat salaattiaineita, makkaraa, kalaa ja lihaa. Ennen kuin he lähtevät asuntoautolla reissuun Vuokko Kangas keittää yöllä punaista heraa 40 litrasta maitoa. Myös kotikalja on itse tehtyä.
Vuokko Kangas ja Hannu Rautiala ostivat salaattiaineita, makkaraa, kalaa ja lihaa. Ennen kuin he lähtevät asuntoautolla reissuun Vuokko Kangas keittää yöllä punaista heraa 40 litrasta maitoa. Myös kotikalja on itse tehtyä. Kuva: Sami Nurmi

Alkossa juhannus on joulun jälkeen vuoden vilkkaimpia sesonkeja. Juhannusviikon aikana myynti lähes kaksinkertaistuu muihin kesäviikkoihin verrattuna.

–  Monet suomalaiset viettävät juhannuksen mökkeillen ja saattavat tilata Alkon verkkokaupasta juomat suoraan mökkipaikkakunnan Alkoon, josta tilaus on kätevä noutaa matkan varrella, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström.

Juhannus näkyy myynnin suhteen koko maassa. Juhannuksen ollessa mökkeilyaikaa kiivaimmillaan, kasvaneet asiakasmäärät näkyvät erityisesti mökkipaikkakuntien Alkoissa.

Juhannuksen hittijuomia ovat kesäiset ja raikkaat juomat. Valkoviinien ja kuohuviinien lisäksi kesäpöytään sopii roseeviini.

Perinteinen olut on myös juhannuksen suosikkeja.

– Monet nauttivat kotimaisia pienpanimo-oluita, jotka saattavat olla lisäksi paikallisia, Lindström huomauttaa.

Sober curious -ajattelu on lisännyt kiinnostusta alkoholittomia tuotteita kohtaan. Kesä-elokuun aikana alkoholittomien tuotteiden myynti nousee noin 40 prosenttia. Alkolla on lähes 300 alkoholitonta tuotetta valikoimissaan.

– Nuoret kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia terveellisistä elämäntavoista ja alkoholittomuudesta. He osaavat vaatia yhä laadukkaampia vaihtoehtoja alkoholittomien juomien valikoimaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä