Mielipiteet

Kauppi Virkkalan mielipidekirjoitus: Miksi peruspitäjän kahvilan ovessa lukee Open?

Allekirjoittanut on pitkän aikaa seurannut suomen kielen käytön muuntumista entisestä rikkaasta, alati vaihtelevasta ilmaisusta nykyiseen merkityksien hakemiseen ja lainaamiseen englanninkielestä. Pienenä kielenä suomen kielessä on aina toki ollut sanalainoja johtuen ruotsin kielen pitkäaikaisesta, historiallisesta valta-asemasta maassamme. Alemmuudentunnetta voitiin helpottaa puhumalla ”bättretalande” -ihmisistä, joita näkyi kaupunkien kaupoissa ja muualla.

Tänään liike-elämä, tuotantomaailma, palvelut ja sosiaalinen media ovat pullollaan englanninkielisiä lainoja ja jopa käyttösanoja. Ja pahinta kaikista, tiedemaailma, koulutus ja osin taidekin elävät keskellä englanninkielen hegemoniaa eli valta-asemaa. Tästä tulee päästä eroon – ainakin sen pahimmista vaikutteista.

Sen ymmärtää, että kansainvälisen kaupan ja liikenteen piirissä esillä näkyy Finland-sana Suomen sijasta. Mutta että suomalaisen peruspitäjän kahvilan ovessa täytyy lukea ”Open” tai että kylän kampaamo-parturin kyltissä ”Hair-Saloon”! Kuinka monta kansainvälistä asiakasta nämä palvelut luulevat kaappaavansa näin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme päästämässä kielenkäyttömme merkityksien haun englanninkielen vallan alle. Ei supisuomalainen sitä tarvitse, kansainväliset toimijat kylläkin.

Lopuksi allekirjoittanut on sitä mieltä, että ei Hillagrouppikaan ole hyvä nimi meidän Keskipohjanmaa-lehtemme julkaisijalle.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä