Paikallisuutiset
Keski-Pohjanmaalla ei ole kulttuurin eliittiharrastuksia – Raha ei välttämättä ole este, jos lapsi haluaa harrastaa, ja perheessä on talousongelmia
Suomalaiseen taiteen perusopetukseen kuuluvat myös vapaaoppilaspaikat.
Yle Uutisten verkkokyselyssä tiedusteltiin äskettäin lapsilta ja nuorilta harrastuksen kalleudesta. Usea kyselyyn vastannut oli sitä mieltä, että kulut ovat liian korkeita. Loppupeleissä on usein kuitenkin kyse vanhempien halusta tukea lasten kulttuuriharrastusta.
Nuorisobarometrin (2015) tutkimuksen mukaan 15–29-vuotiaat nuoret, joiden taloudellinen tilanne on heikko, harrastavat muita vähemmän. Useampi kuin joka kolmas nuorista sanoi jättäneensä jonkin harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen takia ja vajaa viidennes lopettaneensa jo aloittamansa harrastuksen.
Maakunnassa tilanne ei ehkä ole yhtä radikaali kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa on oppilaspaikoista kymmenen prosenttia varattu vapaapaikoiksi vähävaraisista perheistä tuleville lapsille. Tilanteen mukaan lapsi ja nuori saa joko kokonaan vapautuksen lukukausimaksuista, tai perhe maksaa vain puolet. Joskus tilanne on kuitenkin sellainen, ettei vanhemmilla ole edes voimavaroja hakea vapautusta.
Koulun rehtori Aija Isosaari sanoo, että vapaapaikat tulevat jakoon syyskuussa ja hakuajasta pidetään ehdottomasti kiinni.
– Jos vanhemmat eivät ole huomanneet tai jaksaneet hakea vapaapaikkaa, olemme ohjanneet heidät hakemaan tukea Hope Kokkolan kautta.
Hope - Yhdessä & Yhteisesti Kokkolan toimipaikan harrastusvastaavaSatu Ikola sanoo, että perheet hakevat heiltä tukea niin lasten urheilu- kuin kulttuuriharrastuksiin. Hope auttaa vähävaraisten perheiden 0-17 -vuotiaita lapsia.
– Näppituntumalta voisin sanoa, että ehkä hieman enemmän meiltä haetaan tukea urheilu- kuin kulttuuriharrastuksiin, Ikola laskee.
Käytännössä perhe saa tukea hakemalla yhdistyksen asiakkuutta ja tämän jälkeen erikseen harrastustukea.
– Oppilaitos lähettää laskun suoraan meille, ja me maksamme sen.
Kokkolan toimipisteen säde ulottuu huomattavasti Kokkolaa kauemmaksi.
– Seuraavat toimipisteet sijaitsevat Oulussa, Seinäjoella ja Vaasassa. Olemme toimineet vuodesta 2017. Vaikka emme ole mainostaneet toimintaamme, niin aika hyvin ihmiset tietävät meidät.
Keski-Pohjanmaan konservatorion vararehtoriPasi Ojala toteaa, että jo vuosia paikoista kymmenen prosenttia on hakemusten perusteella jaettuja vapaaoppilaspaikkoja. Konservatorio myös lainaa ja vuokraa soittimia.
– Vapaapaikkaa voi hakea syksyllä, ja hallitus tekee päätökset. Meillä on mahdollista saada myös puolipaikkoja. Lisäksi laskemme alennusta, jos perheestä on useampi lapsi konservatoriossa.
Ojalan mielestä tilanne on sellainen, ettei ainakaan Keski-Pohjanmaalla voida puhua taiteen perusopetuksesta eliittiharrastuksena.
– Tilanne on sama myös tanssiharrastuksessa. Vapaapaikkoja on samat kymmenen prosenttia.
Paljonko musiikin harrastus konservatoriossa sitten maksaa?
– Aloittelijoilla soittotunti on kolmekymmentä minuuttia ja siihen päälle tulevat orkesteriharjoitukset. Perusmaksu on 190 euroa lukukaudessa ja pidemmälle opiskelleilla se nousee 220 euroon.
Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lukukausimaksu on 115 euroa ensimmäiset neljä vuotta, sen jälkeen tuntimäärä viikossa nousee ja samoin lukukausimaksu 175 euroon. Kuusivuotiailla opetusta on vähemmän, joten maksukin on vain 90 euroa.
Kaikki ei kuitenkaan ole kallista ja ilmaisiakin harrastuksia löytyy. Kaustisen nuorisoseuran Ottosissa harrastaa kansantanssia parisataa lasta ja nuorta. Toiminta on kansalaisopiston alaista ja vuosimaksu on 30-35 euroa. Koska toimintaa on huomattavasti enemmän kuin kansalaisopiston lukuvuoteen mahtuu, tanssijat maksavat myös nuorisoseuran jäsenmaksun. Perhemaksu, joka kattaa kaikki perheenjäsenet, on 80 euroa.
Toistaiseksi seurassa ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa perhe anoisi vapautusta maksuista. Seuran puheenjohtajaIra Korkala sanoo, että jos näin kävisi, niin varmasti neuvoteltaisiin ja tultaisiin vastaan.
– Esiintymisasuja tehdään talkoilla. Ostetaan kankaat yhdessä ja ne jotka osaavat, ompelevat puvut. Esiintymismatkoja rahoitetaan tekemällä talkoita ja omavastuu pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena.
Nuorisobarometrin selvityksen mukaan (2014) noin 60 prosenttia nuorista piti harrastusten puutetta ainakin jonkin verran syrjäytymisen syynä
Koululaiskyselyssä (2016) perusopetuksen oppilailta kysyttiin, mitä kulttuuria he haluaisivat koulussa harrastaa:
tyttöjä kiinnostivat eniten valokuvaus, tanssi, musiikki, kuvataide, kädentaidot, sirkus sekä teatteri
poikia media- ja videotaide, parkour, elokuva- ja animaatio, sarjakuva, musiikki, valokuvaus ja historia