Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan koululaiset talvilomalla ensi viikolla – Koululaisten lomat vaativat perheissä joskus järjestelyjä, jos vanhemmat ovat kiinni työelämässä

Koululaiset Keski-Pohjanmaalla saavat hengähtää ensi viikolla, kun talviloma katkaisee hetkeksi arkea. Kannuksen Takalon koulun 4A-luokan oppilailla on monenlaisia suunnitelmia lomalle, mutta kaksi asiaa nousee ylitse muiden – laskettelu ja sukulointi: usean kotiin on tulossa serkkuja kyläilemään tai toisinpäin.

Monet aikovat myös hiihtää ja ulkoilla.

– Aion hiihtää, laskea mäkeä, ulkoilla ja nukkua. Ottaa rennosti, koska on loma, kiteyttää Noel Tokola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ottaa ihan rauhallisesti, tuumii myösTuukka Isosaari.

Aion hiihtää, laskea mäkeä, ulkoilla ja nukkua. Ottaa rennosti, koska on loma. Noel Tokola Takalon koulun 4A, Kannus

Kunnat ja järjestötkin ovat varautuneet talvilomaviikkoon, ja esimerkiksi Kannuksen kaupunki on halunnut tarjota asukkailleen ekstraa. Vapaa-aikakeskus KitinVaparissa on ensi viikolla laajennetut aukioloajat, ja kaupunkilaisille on järjestetty muutakin toimintaa.

Viikon aikana tarjonnassa on muun muassa vesipeuhu perheille, uimaleikkikurssia, pipolätkää, pelailua, hiihdon alkeita ja koko perheen liikuntabingo. 4H-yhdistys järjestää ulkoilutapahtuman torstaina ja sunnuntaina on partiolaisten vuoro.

Kuntien ja järjestöjen tarjoamat aktiviteetit tulevat tarpeeseen silloin, jos vanhemmat eivät pysty järjestämään vapaitaan juuri koululaisten lomaviikolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muun muassa kälviäläisenSusanna Mäkelän viisihenkisen perheen kaksi kouluikäistä lasta hyödyntää ensi viikon alkupuolella paikkakunnan 4H-yhdistyksen toimintaa. 3. ja 5. -luokkalaiset pärjäisivät kyllä kotona kaksistaan vanhempien työpäivän ajan, mutta aika kävisi todennäköisesti pitkäksi.

– Perheen 5-vuotias käy alkuviikon päivähoidossa, sillä olen saanut itsekin järjestettyä pari lomapäivää loppuviikolle.

Viikon kestävät loma-ajat saadaan Mäkelän perheessä yleensä jotenkin järjestettyä. Usein perheen äidin on mahdollista ottaa ylityövapaita kyseisille viikoille.

Koululaisten pitkien kesälomien aikana järjestelyt ovatkin jo hankalampia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joskus olemme lomailleet miehen kanssa vuorotellen, ja joskus isovanhemmat ovat auttaneet. Onneksi meillä on työt, joissa pystymme vaikuttamaan lomiimme. Hankalaa olisi, jos olisi esimerkiksi kiertävä lomasysteemi, eikä pelivaraa olisi, toteaa Mäkelä.

Myös Kokkolan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajaTuula Torpan mukaan kesäajan päivätoiminnalle on kysyntää. Talvilomaviikolla tarvetta toiminnalle ei ole niinkään hoidollisessa mielessä, vaan kyse on enemmän mukavan tekemisen tarjoamisesta.

– Kesällä tilanne on eri, ja esimerkiksi meidän kesäkerhomme olivat viime vuonna aivan täynnä, vaikka emme niitä mitenkään mainostaneetkaan. Silloin järjestimme toimintaa myös elokuun alussa, Torppa kertoo.

Ensi viikolla päivätoimintaa järjestää Kokkolan ja Kälviän lisäksi muun muassa Toholammin 4H-yhdistys.

Isovanhempien apuun on turvautunut kuluvalla viikolla myös helsinkiläinenTomi Jukkola, jonka onnistui järjestää itselleen etätyöpäiviä Kokkolaan Etelä-Suomen koulujen talvilomaviikolla. Jukkolan mukana Keski-Pohjanmaalla ovat olleet perheen 8-, 11- ja 13-vuotiaat lapset, jotka viettävät päivät mummolassa Lohtajalla, sillä myöskään perheen äidillä ei ollut mahdollisuutta vapaisiin.

Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH) työskentelevälle Jukkolalle etätyöviikon järjestyminen oli osittain sattumaa, sillä PRH:lla on meneillään it-hanke, jossa on mukana kokkolalainen yritys.

– Tuli mieleen kysellä etätyömahdollisuutta ja siihen suhtauduttiin positiivisesti.

Koululaisten lomaviikot on saatu Jukkolan perheessä aina järjestymään. Apuna ovat tuolloin olleet sekä Lohtajan että Helsingin isovanhemmat.

Myös Kokkolassa liikuntapalvelut, Kulttuuri-Kokkola ja Nuorten Kokkola järjestävät talviloman aikaan lukuisia tapahtumia lapsille ja nuorille. Tapahtumien lisäksi nuorisotilojen ovet ovat avoinna.

Esimerkiksi tiistaina vietetään Mummujen ja mukuloiden sekä vaarien ja vekaroiden talvitempausta Hollihaan koululla ja Brita Marian puistossa.

Keskiviikkona kokeillaan koko perheelle sopivaa jääjoogaa Villa Elban edustalla.

Martat järjestävät pikkukokkikursseja alakouluikäisille, ja Kankurissa on puolestaan kankaanpainantapajoja.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä