Mielipiteet

Keskustelu tuulivoimaloiden mikromuovipäästöistä jatkuu — Näin tuulivoimayhtiö Winda vastaa Haapasalojen mielipidekirjoitukseen: Virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa

Winda Energy Oy toimii Kannuksessa Tuohirämeen ja Kalajoella Linnanharjun tuulivoimahankkeiden hankekehittäjänä. Keskipohjanmaassa 24.5. ollut mielipidekirjoitus otti voimakkaasti kantaa tuulivoimaloiden turbiinien materiaalien turvallisuuteen ympäristön kannalta. Kirjoituksessa esitettiin Tuohirämeen ja Linnanharjun hankkeisiimme liittyen virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa turbiinien lapoihin sekä mikromuovin irtoamiseen liittyen.

Lisää aiheesta

Tuulivoimahankkeita on parhaillaan vireillä lukuisia ympäri Suomen ja tuulivoima on herättänyt kannatuksen lisäksi myös huolenaiheita. Kannatamme uusiutuvan energian hankekehittäjänä aktiivista keskustelua tuulivoimasta ja ympäristöystävällisyydestä, ja pyrimme osaltamme vastaamaan huolenaiheisiin parhaamme mukaan.

Huoli siitä, että sateen aikana toiminnassa olevien tuulivoimaloiden lavoista irtoaisi luontoon mikromuovia merkittävästi on onneksi tarpeeton. Mikromuovi yleisesti ottaen on huomattava ongelma niin ihmisen kuin luonnon kannalta, ja on teollisuuden aloja, joilla mikromuovin irtoamisen estämiseksi on tarpeellista tehdä mittavia korjauksia. Mielipidekirjoituksessa esitetyt laskelmat ja väitteet toiminnassa olevan tuulivoimalan BPA-päästöistä eroosion myötä ovat kuitenkin virheellisiä johtopäätöksiä, sillä niissä ei ole otettu huomioon siipien pintasuojausta ja alkuperäistä tutkimuksen tarkoitusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikromuovi yleisesti ottaen on huomattava ongelma niin ihmisen kuin luonnon kannalta.

Turbiinin lavan yhtenä rakennusaineena on epoksihartsi, johon on sidottu BPA:ta. Epoksihartsista ja useista muista rakennusaineista valmistettu lapa on kuitenkin suojattu erinomaisesti erilaisia sääolosuhteita kestävillä pintamateriaaleilla. Epoksihartsi, eivätkä muutkaan siiven rakennusaineet, ole siis suoraan kosketuksissa sadeveteen, vaan siiven suojana on pitävä gelcoat-tasoite tai maalipinta.

Mielipidekirjoituksessa mainittiin myös tuulivoimaloiden siipien etureunan eroosioon liittyvä tutkimus. Kirjoituksessa käytetään tutkimuksen lukuja epoksinäytteen kulumista ilman siiven pintamateriaalia. Pinnoitteet suojaavat sisäosissa käytettyä epoksihartsia eikä vesi tai hiukkaset vaikuta aineeseen suoraan, kuten kirjoituksessa virheellisesti esitetään.

Kirjoituksessa mainittu tutkimus, jossa on käytetty havainnollistavana apuna epoksihartsin kulumista veden vaikutuksesta, on taas tehty Iso-Britanniassa ja siinä on tuotettu karttoja, jotka kuvaavat siipien alttiutta vaurioitua eri sademäärillä. Tutkimuksessa on käytetty apuna pisaroiden tiputusta nopeasti pyörivään epoksinäytteeseen ilman suojakerrosta.

Tuohirämeen ja Linnanharjun tuulipuistojen osalta viemme eteenpäin parhaillaan kattavia luonto- ja ympäristöselvityksiä YVA-lain mukaisesti. Meille uusiutuvan energian hankekehittäjänä on kunnia-asia toimia luontoa kunnioittaen ja ympäristöystävällisesti kaikissa hankkeissamme. Tuulivoima on täysin uusiutuvan luonnonvoiman hyödyntämistä ihmisten energiatarpeiden käyttöön ja siten ilmasto- ja luontoystävällinen lähes päästötön teollisuuden muoto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja toimii hankevastaavana Winda Energy Oy:ssä.

Halutako jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä