Kokkola-lehti

Kino Kokkolan viikon elokuva: Kolme iloista rosvoa mainiona norjalaisanimaationa

Taas hiivitään hiljaa Kardemumman yössä. Kuva: Qvisten Animation

★ ★ ★

Kolme iloista rosvoa. Ohjaus Rasmus A. Sivertsen Thorbjørn Egnerin satumusikaalin pohjalta. 79 min. S. Qvisten Animation 2022. Bio Rex, Kokkola.

Kokkolan kaupunginteatterissa Kolme iloista rosvoa nähtiin viimeksi huhtikuussa 2008. Kävin mainion esityksen katsomassa, mutta kyllä tuo ensi-ilta piti tarkistaa Teatterin tiedotuskeskus Tinfon hienosta Ilona-tietokannasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

72 kertaa Suomen teattereissa esitetty kuolematon lastenklassikko on täällä taas, ties momentenako elokuvasovituksena. Jotain ajatonta satuseppo ja lauluntekijä Thorbjørn Egnerin vuonna 1955 ilmestyneessä ja pari vuotta myöhemmin suomennetussa kertomuksessa on, kun se kiehtoo sukupolvia vuosikymmenestä toiseen. Ja aikuisetkin laulavat mukana: Hiljaa, hiljaa hiivitään, me Kardemumman yössä!

Norjalaiset ovat tehneet satusetänsä rakastetuimmasta tarinasta lämpimän, hauskan ja uskollisen filmin, joka viehättää niin pieniä lapsia kuin aikuisia. Kolme iloista rosvoa on myös se harvinainen lastenmusikaali, jossa laulut ovat vähintään yhtä hyviä kuin juoni ja hahmot. Toiminta ei pysähdy niiden ajaksi kuin tervaan. Sävelmiä ei ole pituudellakaan pilattu, vaikka niihin tutuimpiin melodioihin hyvällä maulla välillä palataankin.

Harvinainen yhdistelmä digitekniikkaa ja stop-motionia on saanut aikaan teknisestikin onnistuneen lopputuloksen. Animaatiojäljessä on persoonallista lumoa. Elokuva puhutaan ja lauletaan suomeksi huolellisesti ja mukaansatempaavasti.

Tietysti voisi luulla, että vuonna 2023 rosvot eivät enää kelpaisi esimerkeiksi lapsille, saati muillekaan, vaikka true crime -villitys vallalla onkin. Kasperia, Jesperiä ja Joonatania ei ole tarvetta cäncelöidä. Aivan kuten yhtä lailla riskaabelia aihetta käsittelevässä elokuvamusikaali Seitsemän veljeksen morsiamissa kyse on kasvusta ja kypsymisestä, villien vallattomuuksien kesyttämisestä. Inkluusiolla ja rakkaudella ihmiset muuttuvat ja huomaavat oman parhaansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyväksi elämänohjeeksi Egnerin neuvot kelpaavat yhä kaikenikäisille: Täytyy aina olla kiltti, muita kiusata ei saa, muuten sopii tehdä mitä huvittaa!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä