Mielipiteet
Kirsti Siljanderin mielipidekirjoitus: Kristinusko on länsimaisen hyvinvoinnin kivijalka
Länsimainen sivistysyhteiskuntamme pohja on luotu kristinuskon oppien perustalle. Suomalainen kulttuuri ja arvomme kumpuavat kristinuskosta; mm lainsäädäntö, oikeudenmukaisuus, siniristilippu ja vuosi-kalenteri, joka rytmittyy kristillisten juhlapyhien mukaan. Kirkko perusti ensimmäiset lukutaitokoulut ja kustansi ABC- kirjan. Sairaanhoito, sairaalat, köyhäinhoito, yliopistot ovat saaneet alkunsa kirkon ylläpitämistä instituutioista.
Myös käytöstavat ja toisen kunnioittaminen juontavat Raamatun opetuksista, kymmenestä käskystä. Yhteiskuntamme vaalii uskonnonvapautta, uskoon ei voi pakottaa, mutta sitä ei voi myöskään kieltää.
Kristinusko juurrutti ihmisoikeudet koko läntiseen maailmaan, ja se on ollut tärkein ihmisoikeusjulistus, turvallisuuden ja elämän jatkuvuuden perusta jokaiselle ihmiselle sikiöstä vanhuuteen saakka.
Puolueet puhuvat arvovaaleista, mutta kaikkien kohdalta arvopohjaa ei ole selvitetty. Kullakin puolueella on oma maailmankatsomus, joka on suurin ajatteluun ja käytännön toiminaan vaikuttava tekijä.
Suurin maailmankatsomuksellinen muutos, joka on tapahtunut maassamme viime vuosikymmenien aikana, on kristillisen maailmankatsomuksen vaihtuminen maalliseen humanismiin. Se näkyy ennen kaikkea kasvatus- ja koulujärjestelmässä. Kristillisyys halutaan riisua pois.
Lapset ja nuoret jäävät arvotyhjiöön, ja se seuraa heitä aikuisuuteen. On liian monia, joilla on vaikeuksia löytää oma elämän tarkoitus. Sitä etsitään älylaitteista, peleistä, päihteistä ja väkivallasta, kiusaamisesta. On monen muotoista turvattomuutta.
Päivähoitoon ja kouluihin kaivataan kristillistä kasvatusta. Aamuhartaudet luovat rauhaa ja turvaa. Raamatun opetukset ohjaavat turvalliselle tielle. Elämä ei ole kuitenkaan sattumaa, vaan jokaisen elämällä on tarkoitus.
Tässä ajassa luotetaan liikaa markkinoiden kaikkivoipaisuuteen. Se on saanut jo uskonnollisia piirteitä. Markkinafundamentalismi sulkee silmänsä yhteiskunnallisilta seurauksilta. Maailmassa syntyy tavattoman paljon eriarvoisuutta ja epävakaisuutta. Rahanahneudesta ja luottamuksesta sijoitusyhtiöihin tehdään ihmisten mielessä hyve, josta ei kyllä hyvää seuraa. Isosta kirjasta, Raamatusta löytyy tähänkin hyviä ohjeita, mm. ”Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna, anna määräosa leipää!”
Kristinuskon arvojen vaikutus koko yhteiskuntaamme, sivistykseemme, ihmisen kokonaisvaltaiseen hoivaan, talouteemme on ollut valtava, ja sitä kannattaa pitää edelleenkin elämämme ja toimintamme arvopohjana. Se luo turvaa ja hyvinvointia. Äänestämällä voit vaikuttaa oikean suunnan Suomelle.
Kirjoittaja on kristillisdemokraatti Kalajoelta.
Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukselle tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.