Kulttuuri

Kokkolalainen elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen on brittiläisen Alice & Jack -sarjan pääohjaaja – Ohjaajapesti oli mennä sivu suun, kun viesti ei tullut perille

Alice & Jack -televisiosarja kuvattiin pääosin Lontoossa. Juho Kuosmanen ohjasi sarjan kolme ensimmäistä jaksoa. Arkistokuva. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hymyilevä mies- ja Hytti nro 6 -elokuvallaan Cannesissa voittanut Juho Kuosmanen on brittiläisen televisiosarjan pääohjaaja. Kahdeksanosainen Alice & Jack on jo valmis. Kuvaukset vuosi sitten pääosin Lontoossa pidettiin salaisuutena, kunnes sarja julkistettiin kansainvälisesti keskiviikkoiltana.

– Sarja on rakkaustarina kahdesta henkilöstä, jotka kokevat hyvin voimakasta vetoa toisiinsa, mutta heissä on myös puolia, jotka vetävät heitä toisiin suuntiin, Kuosmanen kertoo puhelimitse kotoaan Helsingistä.

– Yrityksistä huolimatta he palaavat aina yhteen. Tarinalla on yli kymmenen vuoden ajanjakso.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Amerikkalainen käsikirjoittaja Victor Levin on moninkertainen Emmy-ehdokas, joka työskenteli sarjojen Mad Men ja Hulluna sinuun parissa. Kuosmanen on sarjan pääohjaaja, jonka vastuulla olivat kolme ensimmäistä jaksoa. Loput ohjasi Hong Khaou.

Alicea näyttelevä Andrea Riseborough oli keväällä parhaan naisnäyttelijän Oscar-ehdokkaana draamasta To Leslie. Domnhnall Gleeson puolestaan on palkittu teatterirooleistaan, mutta tunnetaan myös rooleista Alejandro G. Iñárritun The Revenantissa, viimeisimmissä Harry Potter -elokuvissa sekä vuosien 2015–2019 Star Wars -trilogiassa. Mukana on myös Netflixin Sex Education -hittisarjan Aimee Lou Wood.

Ohjaamistarjouksen Kuosmanen sai erikoisella tavalla. Levin, Riseborough ja Gleeson olivat työskennelleet hankkeen parissa jo vuosia. Kuosmasta oli pidetty ohjaajamahdollisuutena, mutta tälle lähetetty viesti ei saapunut perille.

Loppuvuodesta 2021 Riseborough oli Suomessa kuvaamassa elokuvaa What Remains ja sai Kuosmasen puhelinnumeron autonkuljettajaltaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Andrea esitteli hanketta, ja ajattelin, että jos näyttelijät ovat näin sitoutuneita, juttu on kiinnostava, Kuosmanen kertoo.

Hän asetti ehdokseen, ettei ohjaa sarjaa kokonaan. Kuosmasesta tuli myös yksi sarjan vastaavista tuottajista.

– Koska he olivat jo kehittäneet tätä yhdessä pitkään, asennoiduin niin, etten ole hierarkian ylin päättävä taho vaan kuuntelen heidän intentioitaan ja tulkitsen niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Elokuvissa Kuosmanen on ohjaajana hierarkian huipulla ja samalla suurimmassa vastuussa. Alice & Jackissa vastuu oli jaettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voi tarjota parastaan, mutta itsellä ei ole viimeinen sana. Halusin olla työryhmän jäsen.

Alice & Jackin esittää Britanniassa Channel 4 -kanava. Sarjaa myy maailmalle jättiyhtiö Fremantle, joka myös rahoitti sen. Sarjasta ensimmäisenä kertoneen Variety-lehden mukaan kyseessä on yksi Channel 4:n suurimmista draamasarjahankinnoista vuosiin.

Kuosmanen arvioi, että sarjan julkistus näin myöhään johtuu tavasta, jolla sitä on myyty kansainvälisesti. Sarja tehtiin valmiiksi ja myynti alkoi vasta, kun laadukas tuote oli nähtävissä kokonaan. Malli on epätyypillinen sarjoille, joilla on yleensä yksi johtava tilaaja, joko kanava tai striimausalusta.

Kuosmasen edelliset työt olivat Cannesissa jaetun Grand Prix -palkinnon voittanut elokuva Hytti nro 6 ja Ylelle tehty televisiosarja Zone B, jossa hän oli yksi ohjaajista. Alice & Jackiin hän sai mukaan suomalaisen kuvaajan Max Smedsin ja leikkaaja Jussi Rautaniemen.

Yhteistyö Smedsin kanssa oli alkanut Zone B -sarjan parissa. Smeds kuvasi myös Hong Khaoun ohjaamat jaksot. Nyt Smeds kuvaa Pirjo Honkasalon uutta elokuvaa.

Kuosmanen paljastaa tehneensä myös lyhytelokuvan, josta ei ole aiemmin kerrottu mitään. Mykkäelokuva Kaukainen planeetta saa ensi-iltansa Kokkolan Kinojuhlilla syyskuussa. Siellä sen säestää Ykspihlajan Kino-orkesteri. Pääosissa ovat Jaana Paananen ja Aku-Petteri Pahkamäki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä