Ruoka
Kokkolalainen Matti Leskelä kaatoi joulukinkun paistinrasvan jaloilleen, mutta ei luopunut perinteestä: Ilman kinkkua joulua ei tule
KOKKOLA
KokkolalainenMatti Leskelä tutkii kauppareissullaan Halpa-Hallin joulukinkkuvalikoimaa.
Hän aikoo ostaa potkallisen Juhlakinkun, koska se on kinkun näköinen ja luun voi koristella tinapaperilla ja rusetilla.
– Mieluiten ostan naapurikaupungissa valmistetun kinkun, hän sanoo.
Kun nuorena hommasin ensimmäisen kinkun, kinkunrasva kaatui jalkaterälleni. Matti Leskelä
Joulukinkulla on edelleenkin vahva asema suomalaisessa joulupöydässä. Joulukinkku löytyy useimmista kotitalouksista.
– Kun nuorena hommasin ensimmäisen kinkun, kuuma kinkunrasva kaatui jalkaterälleni. Selvisin tapaturmasta kuitenkin ilman sairaalareissua, muistelee Leskelä historiaansa kinkunpaistajana.
Kinkkujen keskikoko on pienentynyt vuosien saatossa. Yli kymmenkiloisista kinkuista on siirrytty suosimaan puolta pienempää kokoa.
– Periaatteessa meillekin riittäisi pienempi kinkku, mutta kun lapset ja lastenlapset tulevat paikalle, meitä on kaikkiaan viisitoista.
Kinkku on saanut uusia haastajia, eikä sen asema suomalaisten joulupöydän kunkkuna ole tulevaisuudessa mitenkään turvattu.
Vähiten kinkkua syövät 18–30-vuotiaat naiset sekä yliopistotutkinnon suorittaneet suomalaiset. Lähes joka kolmas alle 30-vuotias nainen ja joka viides korkeasti koulutettu ei syö kinkkua lainkaan.
– Ei meilläkään nuoret eikä varsinkaan naisväki välittäisi kinkusta. Kalat näyttelevätkin isompaa osaa meidän juhlapöydässä, Leskelä sanoo.
Jos kinkkua ei hankita, se korvataan useimmiten kalkkunalla, kalalla, riistalla, seitankinkulla, kasviksilla tai muulla liharuualla.
Kinkku toimii Leskelän joulupöydässä perinteisenä tunnelmanluojana. Ilman kinkkua joulua ei tule.
Parasta kinkku on uunituoreena nautittuna. Myöhemmin liha menee hernekeiton pohjaksi. Leskelän joulupöydässä on tarjolla myös riistaa.
– Vapaa-ajan asunnollamme järjestetään hirvipeijaiset ja sieltä tulee otettua talven varalle lihaa. Samalla saa hyvän kastikkeen, ja vaimo on siinä ekspertti.
Leskelä saa kinkkutiskille seuraa Barbro jaAhti Hännisestä.
– Meillä ei ole muita vaatimuksia kuin pakastekinkku luuttomana. Joulukinkku on meilläkin perinne, josta emme aio luopua, sanoo Ahti Hänninen.
Soittokierros kokkolalaisiin marketeihin osoittaa, että kinkku maistuu yhä asiakkaille.
– Joulukinkkukauppa kiihtyy vielä loppuviikkoa kohti, Halpa-Hallin elintarvikevastaavaMarkku Tepsell sanoo aikaisempien vuosien kokemuksesta.
Kaikissa marketeissa myynti on säilynyt vakaalla tasolla, vaikka joulupöytiin on tullut uutta tarjontaa.
Kinkkujen keskikoko on pienentynyt 10-12 kilon kinkuista 5-6 kiloon. Asiakkaat suosivat usein myös luuttomia tuotteita.
– Syynä keskikoon pienenemiseen saattaa olla perhekokojen pieneneminen. Ihmiset eivät halua laittaa lihaa hävikkiin, toteaa Kokkolan Mini-Manin johtajaMarkus Anttila.
Kokkolan K-Supermarketin kauppiaanRami Appelgrenin mukaan pakastekinkkuja menee yhä runsaasti, mutta kysyntä ohjautuu myös tuorekinkkuihin.
– Meidän kaupassa tuoreiden osuus lähentelee jo puolta, Appelgren arvioi.
Marketeissa on tarjolla myös "vegekinkkuja", mutta kasviksista valmistettujen tuotteiden kysyntä on ainakin toistaiseksi vielä vähäistä.
– Uusia vaihtoehtoja on tullut perinteisten kinkkujen rinnalle, kuten kala ja kalkkuna. Kasvisjutukin nostavat päätään, ennustaa KPO:n market-kaupan kehitysjohtajaJyrki Kentala.
Kotimainen kinkku suosituin
Kolmeen neljästä kotitaloudesta hankitaan tänäkin jouluna kinkku.
Kinkun ostavista talouksista 59 prosenttia ostaa kotimaisen kinkun, yhdeksälle prosentille alkuperällä ei ole väliä.
Kaksi prosenttia talouksista on päättänyt ostaa ulkomaisen kinkun ja kuusi prosenttia on epävarma kinkkuhankinnoissaan.
Loput eivät kertoneet kantaansa.
Jos kinkkua ei hankita, noin joka kolmas talous korvaa sen jollakin muulla ruualla.
Lähde: Lihatiedotus