Paikallisuutiset

Kokkolalainen työpaikkajoukkue suunnistaa tarunhohtoisessa Jukolassa – Kesäyön klassikko on suurempi kuin koskaan ennen: "Suorituksen jälkeen on aina voittajafiilis"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukolan viesti on kesäyön klassikko, joka vetää suunnistajia puoleensa vuodesta toiseen ainutlaatuisen tunnelmansa vuoksi. Maailman suurin suunnistustapahtuma järjestetään tänään Pirkanmaalla Kangasalla.

Tykinlaukaus lähettää matkaan yli 1700 Venlojen viestiin osallistuvaa joukkuetta lauantaina kello 14. Parhaiden naisjoukkueiden ankkureita odotetaan maaliin noin kello 17 mennessä.

Miesten viestin lähtölaukaus kajahtaa kello 23. Matkaan lähtee lähes 2000 joukkuetta. Miehet suunnistavat läpi yön, aina sunnuntaiaamuun saakka, mutta suurin osa ankkureista etsii rasteja vielä pitkälle aamupäivään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kangasalan tapahtumasta on tulossa kaikkien aikojen suurin Jukola: 21 000 suunnistajan joukkoon mahtuu sekä maailman huippuja että vasta-alkajia. Joukkueet tulevat 23 eri maasta.

Kesäpäivä Kangasalla kerää Raikun pelloille järjestäjän arvioiden mukaan noin 50 000 kävijää, kun kilpailijoiden lisäksi toimitsijat ja yleisö lasketaan mukaan.

Paikalla olevien ihmisten määrää ei voi tarkalleen tietää, koska tapahtumaan ei myydä pääsylippuja.

Keskellä metsää pystytetystä "kaupungista" löytyy muun muassa katuja, kauppoja, ravintoloita ja terveyskeskus. Majoittuminen tapahtuu telttakylässä, jossa viestiä seurataan läpi yön peittoihin ja makuupusseihin kääriytyneenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teltta-alueella vaihdetaan kuulumisia joukkuetovereiden kesken, kerrotaan pummeista ja onnistumisista, kun yksi suunnistaja tulee metsästä ja toinen valmistautuu omaan suoritukseensa.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Kangasalle on luvassa täksi viikonlopuksi kuivaa ja lämmintä säätä, mikä antaa hyvät edellytykset viestin onnistumiselle.

KPO:n Matti Laukka, Kim Biskop, Petri Harsunen, Greta Biskop, Jyrki Kentala ja Niklas Wingren pitivät Maanantairasteilla kenraaliharjoitukset Jukolan viestiin.
KPO:n Matti Laukka, Kim Biskop, Petri Harsunen, Greta Biskop, Jyrki Kentala ja Niklas Wingren pitivät Maanantairasteilla kenraaliharjoitukset Jukolan viestiin. Kuva: Ulla Nikula

Huippujoukkueiden mittelö on mielenkiintoista seurattavaa, mutta varsinainen Jukolan henki kumpuaa tavallisten kuntoilijoiden joukosta.

Viesti onkin kasvanut juuri hitaimmasta päästä. Yhä useampi kuntoilija on löytänyt tiensä iltarasteilta Jukolaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukolan viestiin osallistui aikaisemmin vain virallisia seurajoukkueita. Nykyisin viestiin saa osallistua millä kokoonpanolla tahansa.

Kaveri- ja työporukoiden myötä osanottajamäärä on kasvanut voimakkaasti ja luovuus kukkii joukkueiden nimissä.

Selvää on, että esimerkiksi Näläkämoan Nalakuttajat ja Kuolon kankeat eivät kilpaile kärkisijoista. Eikä kolmen parhaan joukkoon ole asiaa kovin monella vakavasti otettavalla joukkueellakaan.

Jukolan viesti on kuin suunnistuksen Mestareiden liiga. Parhaat joukkueet ovat värvänneet riveihinsä eri maiden maajoukkuesuunnistajia.

Suurinosa Jukolan viestin osanottajista kilpailee lähinnä itsensä voittamisessa.

Miesten viestiin osallistuu myös Osuuskauppa KPO:n joukkue, joka koostuu kuudesta "veljeksestä" ja yhdestä venlasta. Miesten viesti on avoin myös naisille.

Joukkueen syntyhistoria alkaa viime vuosikymmenen vaihteesta, kun KPO:n nykyinen toimitusjohtaja Kim Biskop vei tyttärensä ensimmäisen kerran rasteille.

– Samalla innostuin itsekin lajista, hän muistelee.

Innostusta ei vähentänyt se, että KPO:n silloinen toimitusjohtaja Arttu Laine on kokenut suunnistaja ja Jukola-kävijä.

– Näin päädyin S-Ryhmän joukkueeseen, kertoo Biskop.

Kuluvan vuosikymmenen puolivälissä KPO:n edustajia oli S-Ryhmän joukkueessa niin paljon, että oman joukkueen kokoaminen tuli ajankohtaiseksi.

KPO osallistui Jukolan viestiin ensimmäisen kerran omalla nimellä vuonna 2017.

Kuntoporukat eivät pahemmin piittaa sijoituksista, mutta mainintaan ne nyt kuitenkin: ensimmäisellä kerralla KPO:n sijoitus oli 783 ja viime vuonna 914.

KPO juoksee viestin samalla kokoonpanolla kuin viime vuonna. Tommi Viitasaari avaa viestin. Seuraavilla osuuksilla suunnistavat Tuomas Hongell, Greta Biskop, Kim Biskop, Jyrki Kentala, Niklas Wingren ja Matti Laukka. Kaikki joukkueen jäsenet ovat Kokkolalaisia.

Niklas Wingren vie viestiä kuudennella osuudella.
Niklas Wingren vie viestiä kuudennella osuudella. Kuva: Ulla Nikula

– Kaksi ensimmäistä osuutta ovat meidän joukkueelle haastavimpia, joten ne annetaan ne kokeneimmille suunnistajille, sanoo Biskop.

Kokemusta Tommi Viitasaarelle on kertynyt 32 Jukolan viestistä. Debyyttinsä hän teki vuonna 1986.

Suorituksia hänellä on vieläkin enemmän, sillä hän on juossut joissakin viesteissä kaksi osuutta joukkuekaverin poisjäännin takia.

Kahden osuuden juokseminen ei ole sallittua, mutta sääntörikkomusta on katsottu läpi sormien. Vain 200-300 joukkuetta on kilpailumielellä liikkeellä, eikä lopuilla ole väliä.

Aktiiviuransa Himangan Urheilijoissa ja Kokkolan Suunnistajissa suunnistanut Viitasaari on kerran juossut jopa kolme osuutta samassa Jukolan viestissä: ensimmäisen, kolmannen ja viidennen osuuden.

– Kolme osuutta sujui ilman ongelmia, koska osuuksien välillä ei ehtinyt kangistua. Pahinta on juosta ensimmäinen ja viimeinen osuus. Silloin ei meinaa päästä teltan pohjalta pois, kun on aika lähteä ankkuriosuudelle, kertoo Viitasaari.

Hän on nähnyt Jukolan viestin kehityksen tuhannen joukkueen viestistä nykyisiin mittoihinsa. Hän pitää kuntosuunnistajien tuloa suurimpana muutoksena 35 vuoden aikana.

– Mitä itse tapahtumaan tulee, se ei ole muuttunut kovin paljon. Jukolan viesti oli jo minun nuoruudessani suuri tapahtuma. Oheistapahtumia ja kauppoja on tietenkin tullut valtavasti lisää.

Kaiken nähnyt konkari haluaa yhä osallistua Jukolaan, koska sen henki on ainutlaatuinen. Nykyisin hän seuraa myös tyttärensä ja muiden valmennettaviensa suorituksia.

– Nuorempana tein hampaat irvessä tulosta. Nykyisin voin ottaa rauhallisesti. Parhaansa pitää tietenkin aina tehdä, hän sanoo.

Viestin kasvaminen on johtanut keskusteluun osanottajamäärien rajoittamisesta, mutta ainakin toistaiseksi järjestäjät uskovat luonnolliseen poistumaan. Suuret ikäpolvet siirtyvät jossakin vaiheessa lopullisesti katsomon puolelle.

Monet veteraanisuunnistajat huomaavat, että iän myötä Jukolaan osallistuminen käy raskaaksi - ei niinkäään urheilusuorituksen vaan leirielämän ja katkonaisen yöunen takia. Viitasaarella ei ole tätä ongelmaa.

– Olen aina ollut luontoihminen, mikä juontaa juurensa armeija-aikoihin. Olin sissikomppaniassa.

KPO:n viestijoukkue vuoden 2018 viestissä: Niklas Wingren, Tuomas Hongell, Matti Laukka, Jyrki Kentala, Kim Biskop, Greta Biskop ja Tommi Viitasaari,
KPO:n viestijoukkue vuoden 2018 viestissä: Niklas Wingren, Tuomas Hongell, Matti Laukka, Jyrki Kentala, Kim Biskop, Greta Biskop ja Tommi Viitasaari, Kuva: Tapio Lehtinen

Kärkijoukkueen suunnistajat selvittävät ensimmäisen osuuden noin 70 minuutissa. Toinen osuus on saman mittainen.

Ensimmäisen osuuden alku juostaan hämärässä. Toinen osuus on täysin pimeä. KPO:n joukkueessa toisen osuuden juoksee nykyisin pääkaupunkiseudulla asuvaTuomas Hongell.

Kokkolalaisen suunnistusperheen kasvatti osallistui ensin Nuorten Jukolaan. Debyytti aikuisten Jukolassa tapahtui vuonna 2004 Jämsässä.

Debyyttinsä jälkeen Hongell juoksi kymmenen viestiä pääasiassa Kokkolan Suunnistajien kakkosjoukkueessa. Kuluvan vuosikymmenen puolivälissä hän siirtyi työpaikkajoukkueeseen.

Hongell ennustaa, että Kangasalan maastossa korostuu suunnistustaitojen merkitys. Suunnistustermeillä ilmaistuna kartalla on paljon lukemista ja samaistusvirheet ovat mahdollisia. Vaativa maasto sopii Hongellille.

– Taidot säilyvät, mutta kunto ei säily. Nykyisin olen kuntoilija ja iltarastikävijä, sanoo Hongell.

Hän tietää omasta kokemuksesta, miten 200 parhaan joukossa juokseminen eroaa 800 parhaan joukossa juoksemisesta.

– Kahdensadan joukossa saa tehdä oikeasti töitä. Toisaalta kahdeksansadan joukossa on mahdollista nostaa sijoitusta reippaastikin.

Hongell on vasta 29-vuotias, joten hän ehtii käydä vielä monessa Jukolan viestissä. Kun häneltä kysytään, mikä on Jukolan Viestissä parasta, vastaus on tietenkin tunnelma.

– Samanhenkiset ihmiset keräntyvät samaan paikkaan. Sadekaan ei pysty latistamaan tunnelmaa, sanoo Hongell.

Järjestyshäiriöistä ei ole tietoakaan koko viikonlopun aikana ja kisapaikka jää aina siistiin kuntoon suuresta osanottajamäärästä huolimatta. Jokainen Jukolan viesti synnyttää myös tarinoita.

– Yhdellä kerralla hevonen johdatti avausosuuden suunnistajat metsään. Ylämäessä hevonen kuitenkin hyytyi, ja suunnistajat ohittivat sen, muistelee Hongell.

Kevään ylioppilasGreta Biskop kuljettaa KPO:n viestiä siinä vaiheessa, kun Jukolan yössä on eniten taikaa. Rauha on laskeutunut kisakylään ja vain kenttäkuulutus rikkoo hiljaisuuden.

Biskop juoksee kolmannen osuuden eli niin sanotun pitkän yön, joka on linnuntietä pitkin laskettuna reilun 13 kilometrin mittainen.

Biskop urakoi Kangasalla kaksi osuutta, sillä hän osallistuu myös Venlojen viestiin Kokkolan Suunnistajien kakkosjoukkueessa. Hän ei epäile kuntoaan.

Greta Biskop juoksi myös viime vuonna molemmat viestit.

– Olin tietenkin aika väsynyt jälkeen niiden jälkeen. Naisten ja miesten viestissä ei ole juuri muuta eroa ole kuin vuorokauden aika, Biskop sanoo.

Viime vuonna Biskop juoksi KPO:n joukkueessa ankkuriosuuden niin sanotussa yhteislähdössä.

Viestinomainen vaihto suljetaan sunnuntaina kello 8.45, koska muuten viesti venyisi iltaan. Siihen mennessä vaihtoon saapumattomien joukkueiden jäljellä olevat suunnistajat lähtevät matkaan yhteislähdöllä.

Huonoimmilla joukkueilla voi mennä useitakin osuuksia yhteislähtöön, johon osallistuu yleensä yli 2000 suunnistajaa.

Yhteislähtöön osallistuvien suunnistajien suoritus lasketaan mukaan joukkueen yhteisaikaan.

– Viime vuonna yhteislähdössä oli niin paljon suunnistajia, että lähtösuoralle syntyi valtava ruuhka. Keskityin vain pystyssä pysymiseen, Biskop muistelee.

Vaihtoon saavuttuaan hän lähettää isänsä Kim Biskopin neljännelle osuudelle. Siinä vaiheessa pimeys on väistynyt valon tieltä.

Toimitusjohtaja Kim Biskop aikoo koota ensi vuoden Jukolaan kaksi miesten ja yhden naisten joukkueen.
Toimitusjohtaja Kim Biskop aikoo koota ensi vuoden Jukolaan kaksi miesten ja yhden naisten joukkueen. Kuva: Ulla Nikula

Toimitusjohtajan näkökulmasta katsottuna Jukolan viestiin osallistuminen on erinomainen työhyvinvointiprojekti, jossa liikunta ja yhdessäolo yhdistyvät hauskalla ja rennolla tavalla.

– Tuemme ja kannustamme työntekijöitä liikkumaan. Meillä harrastetaan myös jalkapalloa ja jääkiekkoa, rantalentopalloa ja järjestetään ryhmäliikuntatunteja.

Jukola-joukkueen jäsenet järjestävät KPO:n henkilökunnalle suunnistuskouluja Kokkolan Maanantairastien yhteydessä.

– Tavoitteenamme on saada kaksi miesten joukkuetta ja yksi naisten joukkue ensi vuoden Jukolaan, lupaa Biskop.

Hän pitää Jukolan viestiä maailman tasa-arvoisimpana kilpailuna, koska ammattilaiset ja amatöörit kilpailevat samalla radalla.

Radat on laadittu kilpasuunnistajien ehdoilla, mutta suuri osa osanottajista on iltarastilla oppinsa saaneita kuntoilijoita, kuten KPO:n marketkaupan kehitysjohtajaJyrki Kentala, joka kävi Maanantairasteilla ensimmäisen kerran vasta viisikymppisenä.

Kentala vie KPO:n viestiä viidennellä osuudella.

– Mahtavaa, että tämmöinen amatööri pääsee huippujen kanssa samoille radoille. Suorituksen jälkeen on aina voittajafiilis, Kentala hehkuttaa.

Suurin riski on joutua väärälle hajonnalle eli väärälle rastille, mikä voi tapahtua hyvällekin suunnistajalle. Oman rastin tunnistaa rastikoodista. Koviakin joukkueita on hylätty väärästä leimasta.

Viestikilpailuissa kilpailijat hajautetaan eri reiteille hajonnan avulla. Kokonaisuutena kaikki joukkueet juoksevat saman radan eli viimeistään maaliin tultaessa kaikki joukkueet ovat kiertäneet samat rastit ja rastivälit.

Jukolan viestissä amatöörikin pärjää hyvän yhteishengen avulla.

Torikokoukset ovat yleisiä, kun porukalla selvitetään omaa olinpaikkaa ja kysellään koodeja. Kaverin auttaminen on periaatteessa vastoin suunnistuksen etiikkaa, mutta tässäkin tapauksessa amatöörien touhua katsotaan läpi sormien.

Mitä pitemmälle viesti etenee, sitä enemmän metsässä on eri osuuksien suunnistajia.

Heikoilla suunnistustaidoilla varustetun amatöörin ei kannata pyrkiä Jukolan viestissä omiin ratkaisuihin, vaan kannattaa mennä porukan mukana. Siinä vaiheessa on syytä huoleen, jos kasvoihin osuu hämähäkin verkkoja – ellei satu olemaan kisan johdossa.

KPO:n joukkueen kuudennella osuudella viestiä vie Niklas Wingren, joka tuli KPO:n palvelukseen vuonna 2014. Toimitusjohtaja houkutteli hänet lajin pariin ja Jukolaan.

– Se lähti vitsistä liikkeelle, Wingren muistelee.

Hänen mukaan aloittelijakin uskaltaa lähteä Jukolaan, mutta ei suunnistustaidoista ole haittaakaan.

Kartta ja kompassi ovat suunnistajan turva. Kuvassa on Kokkolan Maanantairastien kartta Möllerintien varrelta.
Kartta ja kompassi ovat suunnistajan turva. Kuvassa on Kokkolan Maanantairastien kartta Möllerintien varrelta. Kuva: Ulla Nikula

Peruskuntoa tarvitaan jonkin verran, koska kyse on kestävyysurheillusta ja maastot ovat mäkisempiä kuin Keski-Pohjanmaalla.

– Nuorempana harrastin pallopelejä. Myöhemminkin olen pitänyt huolta kunnostani.

Automaan toimitusjohtajana työskentelevä Wingren osallistui ensimmäiseen Jukolaan S-Ryhmän joukkueessa Paimiossa vuonna 2015. Jukola teki säväyksen heti ensimmäisellä kerralla.

– On uskomatonta kuinka keskelle metsää rakennetussa kaupungissa saadaan kaikki toimimaan ja miten ihmiset osaavat toimia siellä. Yhtä uskomatonta on kokea se fiilis, sanoo Wingren.

Wingren osallistui myös kuuluisaan Lappeenrannan kura-Jukolaan, jossa oli kuraa nilkkoihin saakka - jos seisoi päällään. Järjestävä seura Lappeen Riento teki jättitappion, koska ihmiset pysyivät teltoissaan eikä myynti sujunut.

– Siitäkin selvittiin. Eipä siellä hirveästi vihaisia ihmisiä näe, sanoo Wingren.

KPO:n ankkurina juokseeMatti Laukka. Juoksua harrastava talousjohtaja houkuteltiin tietenkin Jukola-joukkueeseen. Debyytti tapahtui S-Ryhmän joukkueessa Vantaalla vuonna 2012.

Ensimmäisellä kerralla hän havaitsi, että kova juoksukunto ja puutteelliset suunnistustaidot ei välttämättä ole optimaalinen yhdistelmä.

– En ollut koskaan osallistunut kilpailuun, jossa on hajonnat. Yllättävää oli sekin miten paljon ihmiset säntäilivät eri suuntiin.

Laukka innostui lajista ja taidot ovat karttuneet vuosien varrella. Hyvän juoksukunnon ansiosta hänet on sijoitettu ankkuriosuudelle.

Kovasta juoksukunnosta on hyötyä yhteislähdössä, johon KPO:n ankkuri kaikella todennäköisyydellä joutuu tälläkin kerralla.

Lähtösuoralla kannattaa rynniä mahdollisimman lähelle kärkeä, jotta ei jää metsään tullessa hitaiden massojen taakse.

– Suosittelen Jukolaa aloittelijoillekin, vaikka maasto poikkeaa Kokkolan maastoista. Korkeuskäyrät ovat viiden metrin väleillä. Tietyllä tavalla Jukolan viestissä on helpompaa suunnistaa kuin esimerkiksi Maanantairasteilla, koska porukkaa on valtavasti ja heiltä saa tarvittaessa apua, sanoo Laukka.

Otsalampuista koostuva kiiltomadon perä katoaa nopeasti katsojien silmistä metsän uumeniin, mutta nykytekniikan avulla katsojat voivat seurata kisan kulkua alusta loppuun saakka.

Suunnistuksesta on tullut mielenkiintoinen TV-laji.

Sähköinen leimausjärjestelmä on ollut käytössä yli 20 vuoden ajan.
Sähköinen leimausjärjestelmä on ollut käytössä yli 20 vuoden ajan. Kuva: Ulla Nikula

Jukolan viestin radiolähetyksillä on pitkä historia. Ensimmäinen radiolähetys kuultiin vuonna 1976.

Legendaariset radioselostajat Antero Viherkenttä, Pekka Oksala ja Hilla Blomberg tulivat tunnetuiksi metsäsupinasta, radiorasteilla kuiskailevina ääninä.

Yle välittää ennätyssuuren Kangasala-Jukolan tapahtumat laajasti eri kanavillaan.

Lähetyksiä tulee kellon ympäri radiossa, televisiossa ja Areenassa.

Lähetysputki alkaa lauantaina Yle Radio Suomen Tampereen taajuudella kello 9.

Puoliltapäivin myös Yle Puhe hyppää Jukolan tunnelmiin ja Yle TV2:n suunnistusjuhla käynnistyy kello 13 Jukola tänään -lähetyksellä, joka johdattelee katsojat Venlojen viestiin

Kangasalan Jukolassa syntyy 21 000 tarinaa onnistumisista, pummeista ja Jukolan hengestä.

Seuraavaa tarinaa on taas odotettava yksi vuosi. Ensi vuonna suunnistajat kokoontuvat Rovaniemelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä