Kokkola-lehti

Kokkolalaista väriloistoa pienille potilaille - Paapii Design Oy suunnitteli ja toteutti Soiten lastensairaalalle potilasvaatteita

Soiten henkilökunta vastaanotti PaaPiin vaatteet ilolla vastaan. Kuvassa mukana myös PaaPiin tuotantosuunnittelija Pirjo Levonperä. Kuva: PaaPii

– PaaPii on alun perinkin lähtenyt tekemään tuotteita nimenomaan lapsille. Soiten yhteydenotto lämmittikin siis mieltä, koska lapset ovat olleet aina niin sydäntäni lähellä, toteaa PaaPii Design Oy:n perustaja ja johtaja Anniina Isokangas.

Alkuyhteydenoton jälkeen alkoikin suunnitteluprosessi ja tutustuminen lastensairaalan silloisen vaatevaraston valikoimaan.

– Siellä oli tutunnäköisiä kuoseja jo ennestäänkin, koska olemme jo pitkään lahjoittaneet eteenpäin ylijäämäkankaita ja tilkkuja, joista ompelijat ovat tehneet esimerkiksi keskosvaatteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Potilasvaatteiden suunnitteluprosessissa otettiin huomioon erityisesti se, että tulevat vaatteet toimisivat sairaalakäytössä hoitoprosesseja tukien. Vaatteet ovat koodattu värien mukaan, eli tietyn väriset vaatteet ovat tietyn kokoisia, jolloin oikean vaatekoon löytäminen nopeutuu. Vaatteisiin on suunniteltu lisäreikiä, joista tarvittavat valvontapiuhat pääsevät sujahtamaan paikoilleen. Potilasvaatteiden materiaaliksi valikoitui luomupuuvilla, ja vaatteisiin haluttiin lisäksi väljyyttä, etteivät ne ole kiristäviä ja puristavia.

Potilasvaatteiden kuosiin toivottiin värikkyyttä, joten Isokangas suunnitteli vaatteisiin iloa pursuavan kuosin, Maatilan eläimet.

– Kuosi on värikäs ja täynnä erilaisia eläimiä. Suunnittelutyössä ajattelin niin, että jos lapsella on vaikka jännittävä hoitotilanne tulossa tai menossa, kuosissa seikkailevista eläimistä voi lapsen kanssa helposti keskustella.

Näiden toiveiden pohjalta PaaPii loihti lastensairaalalle potkuhousuja, bodyja, paitoja, housuja, tumppuja, vauvanpeittoja ja pussilakanoita pienten potilaiden käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isokangas on toteutuneesta yhteistyöstä hyvillään.

– Yhteistyömme jatkuu varmasti tulevaisuudessa. Olisi hienoa päästä tekemään vaikka muillekin sairaaloille vaatteita, kun nämä ovat nyt suunniteltu ja todettu oikeanlaisiksi sairaalaympäristöön.

Potilasvaatteiden kuosiin toivottiin värikkyyttä, joten Anniina Isokangas suunnitteli vaatteisiin iloa pursuavan kuosin, Maatilan eläimet. Kuva: PaaPii

PaaPiin vaatteet otettiin lastensairaalalla käyttöön toukokuun alkupuolella.

– Etenkin lasten vanhemmilta vaatteet ovat keränneet kiitosta siitä, että lapsi on viihtynyt niissä mukavasti. Materiaali on kivan tuntuista ja miellyttävää sairaalavaatteeksi, jonka lisäksi ne ovat kauniita ja ihanan värikkäitä, toteavat Soiten lastentautien vastuualuejohtaja Kaisa Vapola, lastensairaalan apulaisosastonhoitaja Jonna Kalliokoski ja lastensairaalan sairaanhoitaja Johanna Illanvuori.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluammekin kovasti kiittää PaaPiita sujuvasta yhteistyöstä. Vaatteet onnistuivat yli odotusten!

Lastensairaalassa työskentelee noin 60 hoitajaa ja kymmenkunta lääkäriä. Hoitajien kesälomien sijaistajia on 18, joten tarvittavia kesäsijaisia saatiin tarvittava määrä.

Soiten lasten yksikössä toimii lasten osastohoito, vauvatehohoito, lasten kotisairaalahoito, lastentautien poliklinikka sekä lasten päivystys. Soiten lasten päivystys täytti viime vuoden lopulla viisi vuotta.

Suomessa ei ole kovin montaa lasten omaa päivystystä.

– Jotkin sairaalat hakevat meiltä neuvoja ja mallia siitä, kuinka täällä asiat on järjestetty. Perheiltä saadun palautteen myötä se, että lapsille on oma päivystys, on todella tärkeä asia. Yhteispäivystys saattaa olla lapselle pelottava ja levoton paikka. Olemme kyllä ylpeitä omasta päivystyksestämme! kolmikko toteaa.

Lasten päivystys kerää kiitosta mutta Vapola vakuuttaa, että toisenlaiseenkin palautteeseen reagoidaan.

– Pyrimme hoitamaan aina kaikki hyvin mutta jos huomaamme että jokin asia ei toimi, siihen tartutaan. Esimerkiksi keväällä lastenpäivystyksen ovelle saatiin ovipuhelin, jota oltiin asiakkaiden puolesta toivottu.

Puheluita lasten päivystykseen vastaanotetaan keskimäärin vuosittain noin 16 000 –17 000 vuosittain. Puhelinpalvelun piikkiajat vähän vaihtelevat.

– Usein suurin piikki on aamukahdeksalta kestäen parisen tuntia. Yöaikaan on rauhallisempaa, kertoo Kalliokoski.

Kesäaikaan tavanomaiset yhteydenotot Soiten lastensairaalan päivystykseen ovat erilaiset haavat, allergiset reaktiot, pistot, puremat ja punkit.

– Sekä erilaiset vammat, jotka tulevat esimerkiksi pyöräillessä tai potkulautaillessa. Lisäksi jalkapallon sekä trampoliinien kanssa sattuneista vahingoista otetaan yhteyttä, kertoo Illanvuori.

PaaPiin vaatteet otettiin lastensairaalalla käyttöön toukokuun alkupuolella. Kuva: PaaPii
”Olisi hienoa päästä tekemään vaikka muillekin sairaaloille vaatteita, kun nämä ovat nyt suunniteltu ja todettu oikeanlaisiksi sairaalaympäristöön.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä