Mielipiteet

Kokkolan Sosialidemokraatit ry:n johtokunnan mielipidekirjoitus: Ehdokasasettelu luo mahdollisuudet menestykselle

Kokkolan demareiden ehdokasasettelu eduskuntavaaleissa on herättänyt keskustelua (mm. KP 5.4).

Kokkolassa SDP:llä on ollut oma kansanedustaja vuosina 1983–1995, 1999–2020, ensin Kari ja myöhemmin Jutta Urpilainen. Omaan edustajaan 32 vuoden ajan ei ole pystynyt mikään muu puolue Kokkolassa.

Menestyminen on perustunut yhteiseen tahtoon saada edustajanpaikka, harkittuun ehdokasasetteluun sekä onnistuneeseen vaalityöhön. Keski-Pohjanmaan väestöpohjalta pienessä maakunnassa on myös oivallettu äänten keskittämisen välttämättömyys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolueosastomme Kokkolan Sosialidemokraatit ry, arvioi viime vuoden touko- ja kesäkuun kokouksissaan eri ehdokkaiden menestymisen mahdollisuuksia tulevissa eduskuntavaaleissa. Esillä olivat niin Tiina Isotaluksen kuin kohtuulliset vaalitulokset saaneen Emilia Teerikankaan nimet, jotka molemmat ovat osastomme jäseniä. Harkinnassa painoi Tiinan saamat listamme suurimmat henkilökohtaiset äänimäärät sekä kunta-, että aluehallintovaaleissa, mutta myös Tiinan vahvat näytöt niin politiikassa kuin muussa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Merkittävää oli myös hänen kokemuksensa kampanjoiden rakentamisessa, henkilökohtainen valmius tehdä vaalityötä koko liikkeen puolesta useissa eri vaaleissa sekä Tiinan taito toimia yhteisöllisesti. Puolueosastomme arvioi Isotaluksen mahdollisuudet eduskuntavaaleissa parhaiksi. Kokkolan sosialidemokraattinen puolueosasto päätyi kesäkuussa yksimielisesti Tiinan taakse.

Puolueosastomme tavoite oli saada kansanedustajan paikka ja arvioimme, että tämä saavutetaan varmimmin asettamalla ehdolle yksi, vahva ehdokas. Yllätykseksemme, aivan kuten toimittaja Jouni Nikula (KP 4.4.) kirjoitti, Kokkolan Työväenyhdistys Wanhojen Toverien tuella ilmoitti elokuussa asettaneensa ehdolle meidän puolueosastomme jäsenen Emilia Teerikankaan.

Näin vaaleista muodostui eräänlaiset ”jäsentenväliset”. Näinkin voi demokratiassa joskus käydä. Jokaisella on oikeus mittauttaa oma kannatuksensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulos oli sen mukainen. Äänten jakautuessa Kokkolasta ei demariedustajaa tullut ja Vaasasta valittiin kaksi. Entäpä seuraavat eduskuntavaalit?

Kokkolan ja maakunnan etu on, että saamme jälleen oman kansanedustajan SDP:n eduskuntaryhmään. Vaalien tulos on selvä. Tiina Isotalus sai vaalissa 3194 ääntä ja tuli varakansanedustajaksi, jääden edustajapaikasta vain n. 400 äänen päähän.

Emilia Teerikankaan tulos jäi Isotaluksesta selvästi, 1200 äänen päähän. Isotalus siis lunasti vaaleissa demarien kärkiehdokkaan paikan.

Kiitämme äänestäjiä sekä tukijoukkoja. SDP:n kokonaiskannatus Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla on rohkaiseva. Seuraavissa eduskuntavaaleissa fiksusti yhteistyössä toimimalla saamme jälleen oman edustajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiina Isotaluksen saavuttama varakansanedustajan paikka kertoo, että hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta eduskuntaan. Tästä on hyvä jatkaa työtä.

Kokkolan Sosialidemokraatit ry:n johtokunta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä