Paikallisuutiset

Kokkolan turvakodin asiakasmäärät ovat kasvaneet vuosittain, mutta turvakodin kynnys on edelleen yllättävän korkea: "Kaikkein tärkeintä on, että ihmiset löytävät meille tarvittaessa"

Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto? Idylli voi herkästi särkyä – Kokkolan turvakodin asiakasmäärä kasvaa viidenneksellä vuosittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun perhe tai yksittäinen avun hakija tulee Kokkolan Hakalahdessa sijaitsevan turvakoti Ainan ovelle, takana on usein jo vuosien taistelu pelon ja häpeän tunteiden kanssa. Turvakodin kynnys on edelleen monelle yllättävän korkea.

Joka kolmannessa fyysisesti riitaisassa parisuhteessa on ollut väkivaltaa vuosien ajan ennen avun hakemista.

– Turvakotiin hakeutumiseen liittyy häpeän lisäksi paljon erilaisia tabuja, epäonnistumisen tunteita ja lamaantumista. Avun pyytäminen lähisuhteessa kohdattuun väkivaltaan on meille todella paljon vaikeampaa kuin moneen muuhun akuuttia kipua aiheuttavaan vaivaan, vaikka nyt hammassärkyyn, kehittämispäällikköJoonas Peltonen THL:stä havainnollistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väkivaltaa kohdannut on yleensä etsinyt tukea kodin ulkopuolelta jo aiemmin, ja joku on päätynyt ystävien, toinen sukulaisten hoteisiin.

– Näin tapahtuu melko usein tilanteen kriisiydyttyä kotona, ja onneksi monilla on läheisiä ihmisiä, jotka pystyvät auttamaan. Heidän tukensa on arvokasta myös niissä tapauksissa, joissa me kriisityöhön koulutuksen saaneet ammattilaiset olemme auttamassa tilanteen rauhoittamisessa ja selvittelyssä, turvakoti Ainan sosiaalityöntekijäCarola Holmbäck-Puskala sanoo.

Kaikkein tärkeintä on, että ihmiset löytävät meille tarvittaessa. Tilanteet tulevat usein yllättäen, mutta turvakoti on paikka jonne voi hädän hetkellä tulla myös ilmoittamatta, vaikka sitten keskellä yötä, Carola Holmbäck-Puskala sanoo.
Kaikkein tärkeintä on, että ihmiset löytävät meille tarvittaessa. Tilanteet tulevat usein yllättäen, mutta turvakoti on paikka jonne voi hädän hetkellä tulla myös ilmoittamatta, vaikka sitten keskellä yötä, Carola Holmbäck-Puskala sanoo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Turvakoti Ainassa asiakasmäärät ovat kasvaneet säännönmukaisesti viimeisen neljän vuoden ajan. Viime vuonna turvakodin suojaa ja asiantuntijapalveluita tarvitsi 161 keskipohjalaista. Määrä oli lähes viidenneksen suurempi kuin edellisvuonna, jolloin Kokkolan turvakodin asiakasmäärä oli 135. Vuonna 2016 Ainan suojista turvaa haki 87 henkilöä.

– Suunta näyttää numerojen valossa ehkä huonolta, mutta oikeastaan se on vain hyvä asia, että meidät löydetään vuosi vuodelta paremmin silloin kun tilanne kotona kriisiytyy ja hätä on suuri, Holmbäck-Puskala toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa on kaikkiaan 28 turvakotia, ja näissä turvakodeissa on yhteensä 202 perhepaikkaa. Ainassa on yhteensä viisi perhepaikkaa ja se on ainoa turvakoti Keskipohjanmaan levikkialueella. Lähimmät turvakodit sijaitsevat Seinäjoella, Vaasassa ja Raahessa.

THL:n tilastojen mukaan turvakotien käyttö on kasvanut selvästi myös valtakunnallisesti. Kun viime vuonna koko maassa turvakoteihin hakeutui kaikkiaan 5 063 asiakasta, toissa vuonna heitä oli 4 333 ja sitä edellisenä 3 535. Kokonaismäärässä on siis kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 17 prosenttia.

Lähisuhdeväkivaltaa kohdanneita on todellisuudessa moninkertaisesti turvakoteihin hakeutuneiden määrään verrattuna. Vain joka kymmenes väkivaltatapaus Suomessa tulee poliisin tietoon.

– Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan avun tarvitsijoita on aina ollut, eikä heidän määrässään ole ollut merkittäviä muutoksia vuosittain, Peltonen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuitenkin THL:n tilastojen mukaan turvakodissa asuneiden määrässä on selvää kasvua myös keskipohjalaisissa kaupungeissa. Viime vuonna 108 kokkolalaista (edellisvuonna 68), 14 ylivieskalaista (12) ja 23 pietarsaarelaista (15) haki apua turvakodista.

– Se tosin on selvästi nähtävissä, että etenkin niissä kaupungeissa joissa turvakoti on, sitä myös käytetään. Esimerkiksi Pietarsaaressa tai Ylivieskassa Kokkolan turvakotia eivät välttämättä tunne ja tiedä sen kummemmin asukkaat kuin ammattilaisetkaan, Peltonen sanoo.

Holmbäck-Puskala puolestaan epäilee, että kasvuun vaikuttaa myös isolta osaltaan myös se, että vuonna 2015 turvakotien rahoitusvastuu siirtyi valtiolle.

– Samalla se merkitsi sitä, että meidän palvelumme muuttui asiakkaille maksuttomaksi. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että ihmiset löytävät meille tarvittaessa. Tilanteet tulevat usein yllättäen ja pyrimme siihen, että turvakodissa olisi aina paikka kriisitilanteissa, myös keskellä yötä, Holmbäck-Puskala sanoo.

Fakta

Kokkolan turvakoti Aina

Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta.

Kokkolan ensi- ja turvakoti ry on lastensuojelujärjestö, jonka palkkalistoilla oli vuoden 2019 alussa 35 vakituista työntekijää.

Yhdistys ylläpitääensi- ja turvakoti Ainaa, ensikoti Iidaa, avopalveluyksikkö Liinaa, kriisi- ja väkivaltatyönyksikkö Väkevää, vanhemmuuden tukiyksikkö Helmeä sekä koordinoi Rikosuhripäivystyksen Kokkolan palvelupistettä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä