Kokkola-lehti

Kolmipyörät kortilla - Kiviniityn yläkoulun erityisopetuksen pienryhmä nautti pyöräretkestä Meripuistoon

Meripuistossa pyöräretkellä olevat oppilaat: Ossi Nissilä, Casper Tapio, Linus Kurten, Alex Salo, Milja Shamwana, Luca Tastula, Veena Kalliokoski, Iivari Antila. Sekä aikuiset: Saija Lohioja, Sanna Jokela, Santiago Flores ja Eveliina Övermark. Kuva: Minna Mustonen

Keväällä miltei kaikki perusopetuksen luokat järjestävät mitä moninaisempia polkupyöräretkiä lähiluontoon ja erilaisiin puistoihin.

Erityisopetuksen pienryhmälle pyöräretki ei ollut itsestäänselvyys, menopelit olivat hakusassa. Osalla oppilaista haasteita on tasapainossa ja koordinaatiossa.

Tarvittavia polkupyöriä ei oppilailta itseltään välttämättä löydy, eikä niitä etsinnöistä huolimatta löytynyt lähialueelta lainattavaksi. Tai oikeammin sanottuna kolmipyöriä löytyi Soitesta, mutta niitä ei koululaisille vuokralle annettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähköavusteisilla erityispyörillä on mukava ja turvallinen matkata. Luonnon tuoksut ja äänet ovat läsnä. Kuva: Minna Mustonen

Erityisopettaja Eveliina Övermarkin haaveena on ollut, että oppilaat pääsisivät edes kerran yhdenvertaiselle pyöräretkelle perusopetuksen aikana. Tavallisilla koululuokilla pyöräretket kuuluvat opetussuunnitelmaan kolmannelta luokalta saakka.

Erityisopettaja etsiskeli apua verkosta ja löysi Kehitysvammaisten tukiliiton kautta Tampereelta Maliken, josta löytyisi tarvittavia sähköavusteisia polkupyöriä oppilaille vuokrattavaksi. Kulkupelien kuljetus Kokkolaan täytyisi järjestää itse.

– Koulun ruokalassa ohjaaja- Sannan kanssa pohdiskelimme asiaa ja silloin keittiön esihenkilö ehdotti, että löytyisikö paikallisesta Lionsklubista apua.

Sanoista tekoihin: Opettaja ryhtyi avustushakemuksen tekoon ja jo seuraavassa kokouksessaan Kokkolan Lionsklub teki puoltavan päätöksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Malikelta ilmoitettiin, että oppilaille tarkoitetut polkupyörät kulkeutuisivat Tampereelta Kokkolaan, mikäli hiukan aikatauluja muutetaan alkuperäisestä. Oulaisissa järjestettävään tapahtumaan kulku olisi mahdollista järjestää Kokkolan kautta ja sillä samalla kyydillä neljä erityispyörää kulkeutuisi paikkakunnalle.

Kokkolan Lionsklubin kustannuksella hoitui erityisluokan polkupyörien vuokrakulut.

– Olihan se aivan mahtava asia, että näin meille löytyi apua ja pääsimme toteuttamaan pitkäaikaisen haaveen, sanoi opettaja.

Mukava oli pyöräretki, vaikka tuuli hyytävästi puhalteli mereltä päin. Kuva: Minna Mustonen

Erityispyörien päivävuokra voidaan ilmoittaa euroina, mitkään eurot eivät voi mittaroida iloisia ilmeitä, onnistumisen tunteita ja vielä pitkään mielissä pysyvää yhdessä kokemisen riemuja. Olipa Santahakaan torstaina tehty pyöräilyn ensimatka kirvoittanut lausahduksen “paras koulupäivä ikinä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ossi Nissilä pohdiskeli avustajan kanssa tehtyä polkupyöräretkeä jotenkin mukavaksi. Puolestaan parivaljakko Luca Tastula ja Veena Kalliokoski viilettivät kuin vanhat tekijät, vaikka Veena kertoi olevansa ensimmäistä kertaa pyörällä liikkeellä. Hänen kolmipyöränsä liitettiin Luca Tastulan pyörään. Tandemilla ajava parivaljakko kuunteli toisiaan herkällä korvalla.

– Oli mukavaa ja vähän pelottavaa, totesi neitokainen ja näytti pyöränkelloa, jota kilauttamalla sai Lucan hiljentämään vauhtia.

– Turvallisuus ennen kaikkea, totesi Tastula ja kopautti kypäräänsä.

Kolmetoistavuotias Milja Shamwana oli Englannissa asuessaan tutustunut pyöräilyyn, mutta vasta retki Meripuistoon antoi sysäyksen hahmotukselle kuinka päin polkupyörän polkusimet pyörivät.

– Ei ollut raskasta ollenkaan. Ihan mukavaa oli, totesi Milja Shamwana.

On tärkeää hoksata mihin suuntaan poljetaan, että polkupyörä liikkuu eteenpäin.

Ohjaaja Sanna Jokelan kanssa poljettu pyöräretki oli avartava kokemus.

– Avusteisessa pyörässä on kolme vaihtoehtoa, joita ohjaaja hallinnoi. Voidaan mennä niin, että Milja ei polje ollenkaan, tai poljemme molemmat ja kolmas vaihtoehto on se, että “pakottaa”polkemaan. olemme käyttäneet ykköstä ja kakkosta. Hyvin on mennyt, kertoo ohjaaja.

Tuntuisi siltä, että tässä maailman ajassa yhdessä koettu polkupyöräretki olisi jo tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden takia ihan jokaiselle koululuokalle opetukseen kuuluva asia.

Miksi Soitesta ei kolmipyöriä oppilaille vuokrattu?

Soiten apuvälinekeskuksesta kerrottiin, että sieltä välitetään lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä suoraan yksityisille henkilöille, eikä heillä ole vuokrausmahdollisuutta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä